EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το 71% των Ευρωπαίων υπέρ του ανταγωνισμού στους σιδηροδρόμους

 
Το 71% των πολιτών της ΕΕ στηρίζουν το άνοιγμα των εθνικών και περιφερειακών σιδηροδρομικών συστημάτων στον ανταγωνισμό. Η συνολική στήριξη είναι άνω του 60% σε όλα τα κράτη μέλη, εκτός από δύο (Κάτω Χώρες και Λουξεμβούργο).
Επίσης, το 78% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι περισσότερος ανταγωνισμός θα έχει θετικά αποτελέσματα για τους επιβάτες.
Σύμφωνα με ειδική έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, λιγότεροι από το μισούς Ευρωπαίους είναι ικανοποιημένοι από τα σιδηροδρομικά συστήματα τους (46%) – παρόλο που αυξήθηκε το ποσοστό ικανοποίησης από το 1997 (41%).
Το ποσοστό ικανοποίησης κυμαίνεται από 67% στη Φινλανδία έως 18% στη Βουλγαρία. Το επίπεδο ικανοποίησης είναι συνολικά αρκετά χαμηλό στα κράτη μέλη της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα).
Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, το άνοιγμα στον ανταγωνισμό θα επηρεάσει θετικά τις τιμές των εισιτηρίων (72%), την εξυπηρέτηση των επιβατών στα τρένα (71%), την άνεση και την καθαριότητα στα τρένα (70%), τη συχνότητα των τρένων (68%), τη χρονική ακρίβεια των δρομολογίων των τρένων (66%), τον τρόπο διαχείρισης των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων (63%) και τον αριθμό των σταθμών ή των διαδρομών που θα εξυπηρετούνται (62%).
Η απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστεύει ότι περισσότερος ανταγωνισμός στην αγορά σιδηροδρομικών μεταφορών θα έχει θετικά αποτελέσματα για τους επιμέρους ενδιαφερόμενους, όπως για τους επιβάτες (78%), τις ιδιωτικές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις (68%) και τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις σιδηροδρομικών μεταφορών (55%).
Τέλος, το 70% των πολιτών της ΕΕ επιθυμεί ο ανταγωνισμός να μην οδηγήσει σε σιδηροδρομικές υπηρεσίες, με ελάχιστες παροχές υπηρεσιών, όπως εκείνες των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους και το 43% επιθυμεί την ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής ποιότητας (γεύματα, ταινίες, εφημερίδες, κλπ.).
Επιπλέον, σχεδόν πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (65%) επιθυμούν την αγορά εισιτηρίων με περισσότερους τρόπους (δηλ. μέσω του Διαδικτύου, μέσω έξυπνων τηλεφώνων ή επί του τρένου).
Επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Κατά τους επόμενους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να θεσπίσει νέα δέσμη μέτρων, την καλούμενη 4η δέσμη για τους σιδηροδρόμους, για το άνοιγμα των αγορών μεταφορών επιβατών εσωτερικού στον ανταγωνισμό, τη μείωση του χρόνου διοχέτευσης του τροχαίου υλικού στην αγορά (μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων) και τη βελτίωση της διαχείρισης των σιδηροδρομικών υποδομών (με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας των σιδηροδρομικών υπηρεσιών και τη βελτίωση του ανταγωνισμού).
Στατιστικά στοιχεία για τη χρήση των σιδηροδρόμων
Πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους (55%) χρησιμοποιούν εθνικά ή περιφερειακά τρένα: τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (6%), αρκετές φορές το μήνα (4%), αρκετές φορές ανά έτος (19%), ή το πολύ μια φορά ανά έτος (26%). Πάνω από τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τρένο (45%).
Πάνω από τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους (41%) χρησιμοποιούν προαστιακά τρένα: τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (7%), αρκετές φορές το μήνα (5%), αρκετές φορές ανά έτος (13%), ή το πολύ μια φορά ανά έτος (15%). Σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους δεν χρησιμοποίησαν ποτέ προαστιακό τρένο (59%).
Ο βασικός λόγος της μετακίνησης των επιβατών με εθνικά ή περιφερειακά τρένα είναι τα ταξίδια αναψυχής (70%). Λίγοι επιβάτες αναφέρουν ότι μεταβαίνουν στην εργασία τους ή στο μάθημά τους (10%) ή ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους (10%).
Όταν τίθεται το ερώτημα στους Ευρωπαίους που δεν ταξιδεύουν ποτέ με τρένο ή το πολύ μία φορά ετησίως ποιες βελτιώσεις θα τους ενθάρρυναν να χρησιμοποιήσουν το τρένο, πάνω από τέσσερις στους δέκα αναφέρουν τις χαμηλότερες τιμές (43%).
Άλλες βελτιώσεις αναφέρονται λιγότερο συχνά: καλύτερο δίκτυο με περισσότερες διαδρομές ή σταθμούς (20%), ταχύτερες διαδρομές (17%), πιο αξιόπιστα δρομολόγια (16%), πιο άνετα και καθαρά τρένα (16%) και πιο τακτικά δρομολόγια(14%). Τρεις από τους ερωτηθέντες που δεν ταξιδεύουν ποτέ ή σπανίως με τρένο ανέφεραν αυθόρμητα ότι τίποτε δεν μπορεί να τους ενθαρρύνει να το χρησιμοποιήσουν (28%).
Οι μισοί περίπου Ευρωπαίοι (46%) είναι ικανοποιημένοι από το υπάρχον εθνικό και περιφερειακό σιδηροδρομικό σύστημα στη χώρα τους. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό ευρωπαίων αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι (36%).
Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (71%) στηρίζουν το άνοιγμα του εθνικού και περιφερειακού σιδηροδρομικού συστήματος στον ανταγωνισμό, υπό τον όρο ότι όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν τα ίδια πρότυπα ασφαλείας.

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID