EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ενστάσεις από τρόικα για μέτρα των 2 δισ. ευρώ



Σχεδόν 2 ώρες κράτησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων της διετίας 2013-14.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν μόνο γενικές κατευθύνσεις του πακέτου των μέτρων, ωστόσο, η τρόικα διατύπωσε ενστάσεις. Όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, οι ενστάσεις αυτές ήταν αναμενόμενες.

Η τρόικα ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο μεγαλύτερη εξειδίκευση σε κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν συμβεί αυτό (δηλ. να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις), υπάρχει κίνδυνος να απορριφθούν. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν ανοικτά τις αμφιβολίες τους για τη δυνατότητα να υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή όπου ο στόχος είναι η είσπραξη εσόδων 3,2 δισ. ευρώ, ενώ δαιτύπωσαν αρκετά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της εφεδρείας αλλά και τις περικοπές για την Άμυνα.

Αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από το υπουργείο, τα «έξτρα» μέτρα, που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που βάλει βέτο σε κάποιες προτάσεις η τρόικα, ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ, με το πακέτο μέτρων του υπουργείου Οικονομικών να ανέρχεται σε 17,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντώνται οι πολιτικοί αρχηγοί αυτή τη στιγμή (ξεκίνησε στις 19.00 η σύσκεψη) προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, sτην έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα παρουσιάσουν ισοδύναμα γα να βγάλουν εκτός κάδρου κάποιες περικοπές που θεωρούν ότι επιβαρύνουν δυσανάλογα κάποια κοινωνικά στρώματα.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φέρονται διατεθειμένοι να κρατήσουν τις «κόκκινες» γραμμές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, αντιπροσωπεία των δύο κομμάτων (από το ΠΑΣΟΚ οι κ. Πρωτόπαπας και Κουτρουμάνης και από τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Χατζησωκράτης) συνταντήθηκε νωρίτερα σήμερα πριν ξεκινήσει η σύσκεψη των αρχηγών στο κέντρο της Αθήνας και να συζητήσουν για τις προτάσεις τους και τη διαμόρφωση του πακέτου των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν σήμερα το τοπίο καθώς στην αυριανή συνάντηνη της τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά πρέπει να κλείσει ο κατάλογος των μέτρων.

Τέλος, αν και υπήρξε κάποια σκέψη για νέα συνάντηση με την τρόικα σήμερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν τελικά αύριο με τον πρωθυπουργό όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο Eurogroup της Λευκωσίας.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID