EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Reuters: Προς νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους



Δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο το... 2020.
Τοσχέδιο για νέο κούρεμα που θα κυμαίνεται από 70 έως και 100 δισεκατομμυρία ευρώ, επεξεργάζονται ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.
Την ίδια ώρα η Γερμανία προλαμβάνοντας το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του οικονομικού προγράμματος, που -σύμφωνα με τους Financial Times- αναμένεται να διατυπώσει την ερχόμενη εβδομάδα στην καγκελάριο ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η κ. Μέρκελ «παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις», ενώ πρόσθεσε ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί μετά την έκθεση της τρόικας.
Τα νούμερα δεν βγαίνουν και με βασικό διαπραγματευτικό χαρτί το μεγάλο ποσοστό της ύφεσης (7%), η ελληνική πλευρά θα ζητήσει πίστωση χρόνου, προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος.

Επικαλούμενη σχετικό έγγραφο, η εφημερίδα Financial Timesαναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον «ρευστό» 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να βγει το πρόγραμμα και να μπορέσει η Αθήνα να προχωρήσει απρόσκοπτα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Γερμανίας στο δημοσίευμα ότι ήταν η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τους όρους του Μνημονίου που έχει υπογράψει με τους δανειστές, αφήνοντας ωστόσο ένα μικρό «παράθυρο» επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης από την τρόικα, η οποία θα αναφέρεται με λεπτομέρειες στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση τα παραπάνω, οποιαδήποτε μείωση της πίεσης προς την ελληνική πλευρά εξαρτάται άμεσα από την πορεία των μεταρρυθμίσεων και κυρίως από τη λήψη μέτρων, συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε εξάλλου ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, η επιθυμία της Ευρώπης είναι να παραμείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, θέση που επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι πρέπει πρώτα να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Η τρόικα περιμένει να δει έργα και όχι λόγια, με την ελληνική πλευρά να το έχει συνειδητοποιήσει αυτό και να προσπαθεί να παρουσιάσει ένα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα στις συναντήσεις που θα έχει με τους δανειστές μετά τις 20 Αυγούστου.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID