EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ψαλίδισμα στις κύριες συντάξεις



Όπως αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, 800.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν πάρει  τα εφάπαξ από τα Ταμεία τους θα υποστούν ψαλίδισμα στις κύριες συντάξεις τους!! Η εισφορά της οποίας έχει δρομολογηθεί, αντιστοιχεί στο 1% της κύριας σύνταξης !!

Αν και αρχικά το οικονομικό επιτελείο σκεφτόταν να βάλει χέρι μόνο σε όσους συνταξιούχους πήραν αυξημένο εφάπαξ  σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει, όταν είδαν ότι τα κουκιά δεν βγαίνουν αποφάσισαν να «πειράξουν»  τις συντάξεις όλων των συνταξιούχων που έχουν πάρει εφάπαξ, ακόμα και αν αυτό ήταν χαμηλότερο από τις εισφορές που είχαν καταβάλει!!( Αναλυτικός πίνακας επάνω).

Κύκλοι της κυβέρνησης διαρρέουν πως λόγοι δικαιοσύνης οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο στην παραπάνω απόφαση, εξηγώντας πως θα ήταν άδικο να επιβάλλονταν περικοπές μόνο σε όσους θα πάρουν μελλοντικά το εφάπαξ!!

Εκτός από την "εισφορά-δικαιοσύνης" … στους συνταξιούχους αναμένεται να επιβληθούν ακόμη δύο εισφορές, με τη μάχη να δίνεται μόνο για τη διάσωση των χαμηλών συντάξεων!

Η καρδιά της Μέρκελ ματώνει και η καρδιά των συνταξιούχων... παγώνει!!

Η κυβερνητική λίστα των μέτρων θα περιλαμβάνει:

-Κλιμακούμενη εισφορά στις κύριες συντάξεις ! Η πρόταση που κερδίζει έδαφος εδώ… είναι να μην πειραχτούν οι συντάξεις που είναι κάτω από 600, ενώ μια εναλλακτική θέλει να μη μειώνονται οι συντήξεις κάτω από τα  700 ευρώ  και το «τσεκούρωμα» θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ. Η εισφορά θα είναι σύμφωνα με το «Έθνος» κλιμακούμενη και αναμένεται να ξεκινά από το 1% και να φτάνει ως το 5% για συντάξεις που είναι κοντά στα 1000 ευρώ! Όσοι τώρα παίρνουν σύνταξη περίπου 2.000 ευρώ, τότε αυτοί θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται από 15-20%, ενώ για μεγαλύτερα ποσά  έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια περικοπής έως και 25% !! Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένης φορολογικής παρακράτησης αντί για πλαφόν (π.χ σε συντάξεις άνω των 2000 ευρώ)

-Πρόσθετη εισφορά στις επικουρικές συντάξεις άνω των 400 ευρώ. Η εισφορά θα είναι και εδώ κλιμακούμενη και αναμένεται να κυμαίνεται από 8-12%  για επικουρικές έως και 1.000 ευρώ, ενώ για όσες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια περικοπής έως και 20%!!

Περιμένοντας το… ψαλιδισμένο εφάπαξ!!

Μειώνεται και το εφάπαξ σε 23 Ταμεία Πρόνοιας, που χορηγούσαν μεγαλύτερο βοήθημα σε σχέση με τις καταβληθείσες εισφορές . Η αρχή γίνεται από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου η μείωση φτάνει το 22,67% και θα επηρεάσει και  όσους έχουν υποβάλλει αίτηση και είναι στην αναμονή για το βοήθημα , ενώ το δρόμο των περικοπών θα ακολουθήσουν και άλλα 22 Ταμεία!  Η περικοπή σε γενικές γραμμές θα κυμαίνεται από 10% έως και 30%, ενώ σε ορισμένους φορείς μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 40%.  Μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι που έχουν πολλά έτη υπηρεσίας και είναι στις κατηγορίες Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. (π.χ.  ένας δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει 34 έτη υπηρεσίας  και μέσο όρο μισθού 1.437, 72 ευρώ, ενώ αρχικά επρόκειτο να πάρει εφάπαξ 54.935, 68 ευρώ, μετά τις δύο μειώσεις αυτό θα διαμορφωθεί τελικά στα 36.912, 01 ευρώ!!!

Τη στιγμή πάντως που η κυβέρνηση βάζει μαχαίρι στο βοήθημα και στις κύριες συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων, άλλα περίπου 60.000 άτομα  περιμένουν στην ουρά προκειμένου να πάρουν το εφάπαξ, με το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου να εμφανίζει τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην καταβολή του.

Συνταξιούχοι έχετε… πακέτο περικοπών από την κυβέρνηση!!
Star.gr
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID