EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση Ασάνζ



Σε σκληρό διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, με τον Ισημερινό από τη μία πλευρά να ανταποκρίνεται στο αίτημά του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και τη Βρετανία από την άλλη να διαμηνύει εξοργισμένη ότι δεν θα παράσχει στον ιδρυτή του WikiLeaks ασφαλή έξοδο από τη χώρα.
Η Βρετανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παράσχει στον ιδρυτή του WikiLeaks ασφαλή έξοδο από τη χώρα και θα τον εκδώσει στη Σουηδία αν περάσει το κατώφλι της πρεσβείας. Ωστόσο, το Wikileaks ανακοίνωσε μέσω twitter ότι ο Ασανζ θα κάνει την Κυριακή την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τον περασμένο Μάρτιο, με μια δήλωση μπροστά από την πρεσβεία του Εκουαδόρ. Βέβαια δεν είναι σαφές αν θα ρισκάρει να εμφανιστεί έξω από το κτίριο δεδομένου ότι κινδυνεύει να συλληφθεί.

Η αντίδραση της Βρετανίας στην είδηση της έγκρισης πολιτικού ασύλου ήταν άμεση και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν θα παράσχει στον Ασάνζ ασφαλή έξοδο από τη χώρα, καθώς είναι αποφασισμένο να τον εκδώσει στη Σουηδία. «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Ασάνζ να έχει ασφαλή έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε υπάρχει κάποια νομική βάση για να το κάνουμε» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο Χέιγκ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την αρχή του διπλωματικού ασύλου» σημείωσε. Η κατάσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει απειλή για εισβολή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει ο Ασάνζ" συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αναγκάσει τη Βρετανία να επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από τη χώρα.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο δυτικό Λονδίνο εδώ και δύο μήνες, θέλοντας να αποφύγει έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης.
Αυτό που φοβούνται ο Ασάνζ και οι υποστηρικτές του είναι ότι από τη Σουηδία μπορεί να καταλήξει στις ΗΠΑ για τις οποίες αποτελεί "κόκκινο πανί", εξαιτίας της δημοσιοποίησης χιλιάδων απόρρητων εγγράφων από αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, το 2010.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID