EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στα ύψη η ανεργία, στο ναδίρ οι προσδοκίες για εύρεση εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ για τον μήνα Ιούλιο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στους 794.924. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 12.431 άτομα, ή κατά 1,59%, ενώ αυξήθηκε και το αντίστοιχο ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων.
Τα στοιχεία δείχνουν πως, εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, η ανεργία πλήττει ιδίως τα μεγάλα αστικά κέντρα: Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Αττικής (3,40%) και αύξηση κατά 95.266 άτομα με ποσοστιαία μεταβολή 13,62% από τον Ιούλιο του 2011. Στην Περιφέρεια Αττικής ανήκει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, με το ποσοστό των ανέργων να οδηγείται στο 37,48%.
Από το σύνολό τους, οι 337.705 (42,48%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο του ενός έτους και οι υπόλοιποι είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα μικρότερο των δώδεκα μηνών.
Είναι επίσης σαφές πως η ανεργία των νέων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις: Το 63,41% των ανέργων είναι ηλικίας 30 έως και 54 ετών, το 26,98% κάτω των 30 και το 9,61% άνω των 55 χρόνων, ενώ σημαντικά μεγαλύτερο είναι τα ποσοστό των ανέργων στις γυναίκες (58,57%), ενώ το 41,43% αντιστοιχεί στους άνδρες.
Για ακόμα μία φορά γίνεται εμφανές ότι το μορφωτικό επίπεδο δεν είναι η μοναδική παράμετρος που καθορίζει το αν κάποιος θα βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, το 46,66% αφορά εργαζόμενους εκπαιδευτικού επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 34,23% υποχρεωτικής (δηλαδή μέχρι την 3η Γυμνασίου), το 18,01% τριτοβάθμιας, ενώ το 1,10% αναλογεί σε όσους δεν έχουν καθίσει ποτέ στα θρανία.
Επιπλέον καταγράφεται μείωση στους ανέργους που λαμβάνουν το πετσοκομμένο επίδομα των 360 ευρώ. Ο αριθμός τους φτάνει τα 187.273 άτομα, δηλαδή είναι μικρότερος κατά 0,22% (405 άτομα) σε σχέση με τον μήνα Ιούνιο. Μειωμένα ήταν και τα νούμερα των επιδοτούμενων ανέργων που ασχολούνται με εποχικά τουριστικά επαγγέλματα, καθώς μετρούν 2.937 λιγότερα άτομα. Αντίστοιχα παρατηρήθηκε αύξηση των λοιπών κατηγοριών επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 2.532 άτομα.
Στοιχείο το οποίο επίσης προκαλεί προβληματισμό είναι η αύξηση, ίση με 1,29% (4.288 άτομα), των μακροχρόνιων ανέργων. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αναγγελίες προσλήψεων ήταν περιορισμένες και έφτασαν στις 90.791, μειωμένες δηλαδή κατά 9,12% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (99.899), αλλά αισθητά περισσότερες σε σχέση με τις τιμές στο αντίστοιχο διάστημα της περυσινής σεζόν (81.773, +11,03%).
Μια σειρά μελετών, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για τα εθνικά κράτη που την απαρτίζουν, δείχνουν πως οι συσχετισμοί ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των εργαζόμενων στα πεδία της διανομής, της απασχόλησης και της ασφάλειας διαρκώς χειροτερεύουν για τους τελευταίους, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Το βάθος της κρίσης και η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, όπως αποτυπώνεται σε μια σειρά θεσμικών διατάξεων της Ε.Ε., είναι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι έχουν πλήξει με σφοδρότητα την απασχόληση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες. Η επιστροφή στο έθνος - κράτος δεν συνιστά, βεβαίως, λύση και η απαραίτητη για την ανοικοδόμηση του συνδικαλιστικού κινήματος διεθνική συγκρότηση προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Μιλούν τρεις νέοι από την "πρωταθλήτρια" της ανεργίας Αττική

Συζητήσαμε με τρεις άνεργους νέους ανθρώπους, κάτοικοι και οι τρεις της «πρωταθλήτριας» στην ανεργία Αττικής, για το εν λόγω ζήτημα. Αν και δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, το απογοητευτικό κλίμα που καταγράφεται στους δείκτες αποτυπώνεται πλήρως και στα λεγόμενά τους.

Αντώνης Πουλιάσης, 37 ετών: «Δουλειά να 'ναι κι ό,τι να 'ναι»

Ο Αντώνης, ο οποίος είναι απόφοιτος λυκείου, εργαζόταν έως τον Φεβρουάριο σε εταιρεία security με αρμοδιότητα τη φύλαξη γραφείων ανώνυμης εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας. Όταν η τελευταία μετέφερε τα γραφεία της σε άλλο χώρο και άλλαξε πάροχο υπηρεσιών ασφάλειας, ειδοποιήθηκε από τον προϊστάμενό του πως δεν υπάρχει δουλειά κάπου αλλού, οπότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μπει στο ταμείο ανεργίας.
Ο Αντώνης δεν ψάχνει μόνο στον συγκεκριμένο τομέα κάποια θέση εργασίας. «Δουλεία να 'ναι κι ό,τι να 'ναι», λέει χαρακτηριστικά, ενώ συμπληρώνει ειρωνευόμενος: «Τώρα που βγήκε ο Σαμαράς, θα φτιάξουν όλα. Ε;».

Μαρίνα Λυγνού, 35 ετών: «Δεν υπάρχει περίπτωση να καλυτερεύσει η κατάσταση»

Η τελευταία εργασιακή απασχόληση της Μαρίνας ήταν σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, από την οποία έχει απολυθεί από τον Ιανουάριο του 2010, χωρίς να λάβει αποζημίωση, καθώς εργαζόταν εκεί με το καθεστώς της «ενοικιαζόμενης». Η Μαρίνα, αν και έχει πτυχίο Μουσικής από ωδείο, δεν μπορεί πια να βρει εύκολα δουλειά ούτε σε ωδείο, γιατί ζητούν από τους μουσικούς να φέρουν μια ομάδα παιδιών για να τους προσλάβουν.
Οι μοναδικές ευκαιρίες για απασχόληση που βρίσκει είναι σε εισπρακτικές εταιρείες, ενώ στο εξωτερικό ζητούν πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες, κυρίως μηχανικούς και γιατρούς. Ακόμα και τα σεμινάρια του ΟΑΕΔ έχουν λιγοστέψει, μας λέει.

Άννα Δημητράτου, 28 ετών: «Μόνη λύση ο αγώνας»

Η Άννα έχει ολοκληρώσει εδώ και δύο χρόνια την επαγγελματική της άσκηση ως δικηγόρος κι αναζητεί απασχόληση στον τομέα του εργατικού δικαίου, όπου είναι ειδικευμένη. Η κατάσταση στον χώρο των νομικών δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε, ιδίως για τους νέους δικηγόρους. Αν και παρουσιάζονται ως «συνεργάτες» των δικηγορικών γραφείων, οι νέοι δικηγόροι εργάζονται υπό καθεστώς πλήρους εξάρτησης, χωρίς ωράριο και ασφάλιση.
Η ίδια δεν θέλει να εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων, δηλαδή να στραφεί εναντίον άλλων εργαζόμενων, ούτε και βλέπει ως λύση τη φυγή στο εξωτερικό: «Θα μείνω και θα αγωνιστώ», λέει, τονίζοντας πως ο οργανωμένος αγώνας των ανέργων και των εργαζόμενων μπορεί να φέρει νίκες.

Του Χρήστου Σίμου
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID