EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η... εφεδρεία πέθανε, ζήτω η ωρίμανση!


 

Η εφεδρεία νέας κοπής, όπως την εισηγήθηκαν πριν από λίγο καιρό το οικονομικό επιτελείο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, χθες τελείωσε πρόωρα. Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη έβαλε την ταφόπλακα στο θέμα της εφεδρείας (προσώρας τουλάχιστον) καθώς στο κάδρο υπάρχει και η τρόικα που κάνει το κουμάντο.

Αντί της εφεδρείας επιλέχθηκαν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (που ονομάστηκαν συνταξιοδοτική ωρίμανση), μια άλλη μόδα του παρελθόντος που ξορκιζόταν λόγω υπερβολικού κόστους. Και να σκεφθεί κανείς ότι, όταν πριν από χρόνια κάποιες ΔΕΚΟ όπως ο ΟΤΕ έκαναν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που ξεσήκωναν σάλο λόγω του μεγάλου κόστους που αναλάμβαναν τα ασφαλιστικά ταμεία, όλα έμοιαζαν περίφημα και θεωρητικά ήμασταν σε καλό δρόμο.

Οπως διευκρίνισαν χθες υψηλόβαθμα στελέχη από τα δύο υπουργεία, ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 θα τηρηθεί στο ακέραιο, ανεξαρτήτως εάν αυτό θα επιτευχθεί μέσω εφεδρείας ή μέσω κάποιας άλλης διαδικασίας (συνταξιοδοτικής ωρίμανσης κ.λπ.) ή απολύσεων μέσω αξιολόγησης.

Οι εναλλακτικές προτάσεις που βγαίνουν τώρα στο προσκήνιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με τον Αντώνη Μανιτάκη. Το κλίμα της συνάντησης αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην κοινή δήλωση των δύο υπουργών «ας μη μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν». Πάντως για πρώτη φορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση κάνει λόγο για την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει έναν μικρότερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά αυτό θα επιτευχθεί μέσω των προγραμματισμένων συνταξιοδοτήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν στο τέλος του 2012 λόγω συνταξιοδότησης αναμένεται να αγγίξει τους 20.000, καθώς ως το τέλος Ιουλίου είχαν υποβάλει τα χαρτιά τους 12.000. Παράλληλα, τίθενται και στόχοι ανά έτος ούτως ώστε έως το 2015 να έχουν απομακρυνθεί 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι τόσο του στενού όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αν και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να οδηγήσει σε αποχώρηση ακόμα περισσότερους.

Οπως λένε στην κυβέρνηση, μια λύση θα μπορούσε να είναι το μέτρο της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης. Να δοθούν δηλαδή κίνητρα σε δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση για να αναγνωρίσουν δύο ή τρία πλασματικά έτη και να βγουν άμεσα στη σύνταξη. Το μέτρο αυτό αφορά κυρίως τους υπαλλήλους που εργάζονται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, πολλοί από τους οποίους υπηρετούν σήμερα σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουν οι αξιολογήσεις της επίδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όσοι βρεθούν να έχουν χαμηλή απόδοση στη θέση που υπηρετούν, πειθαρχικά παραπτώματα ή και τα δύο μαζί θα θεωρούνται υποψήφιοι για την απομάκρυνση από τη θέση στην οποία εργάζονται. Η αξιολόγηση θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ και σε όλους τους υπαλλήλους ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID