EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σε επικοινωνία οι πολιτικοί αρχηγοί ενόψει των κρίσιμων επαφών Σαμαρά



Σε ανοικτή γραμμή βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί ενόψει των κρίσιμων επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός αρχικά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (22 Αυγούστου),  και στη συνέχεια με την καγκελάριο Μέρκελ και τον προέδρο Ολάντ (24 και 25 Αυγούστου, αντίστοιχα).

Ήδη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και συζήτησαν για την ανάγκη νέας συνάντησης των τριών, χωρίς όμως αυτό να οριοθετηθεί χρονικά.

Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτή να γίνει πριν τη συνάντηση Σαμαρά-Γιούνκερ ενώ άγνωστο είναι εάν είναι εφικτή μια σύσκεψη πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για Γερμανία. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι οι «τρεις» θα έχουν σειρά τηλεφωνικών επαφών πριν την αναχώρηση του κ. Σαμαρά για Βερολίνο και Παρίσι.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ότι οι επαφές Σαμαρά είναι λίαν κρίσιμες καθώς ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις αποφάσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. και θα διαβεβαιώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στο μεταρρυθμιστικό έργο.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει καλά ότι επί του παρόντος δεν πρόκειται να γίνει καμία επίσημη αναφορά στο ενδεχόμενο διετούς επιμήκυνσης του προγράμματος αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας αφού τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι ξεκάθαρα: «Πρώτα θα εξετάσουμε την έκθεση της τρόικας και μετά θα συζητήσουμε για την Ελλάδα». Το επανέλαβε, άλλωστε, και η καγκελάριος Μέρκελ από τον Καναδά όπου πραγματοποίησε επαφές με την ηγεσία της χώρας της αμερικανικής ηπείρου.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει σαφές πως η ελληνική οικονομία θα έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος εάν της δοθεί η ανάσα των δύο ετών, ώστε να προετοιμάσει  και το έδαφος για να τεθεί το ζήτημα εντός του Σεπτεμβρίου (πιθανότατα στη διάσκεψη του Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου). Τα πρώτα μηνύματα από το Βερολίνο, πάντως, είναι θετικά με «αστερίσκο» για την έκθεση της τρόικας.

«Σφραγίζει» τη λίστα των μέτρων η ηγεσία του Οικονομικών

Την ίδια ώρα, σε σύσκεψη που ξεκίνησε το απόγευμα και συνεχίζεται, σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «σφράγιζει» τη λίστα των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.

Οι κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας και Μαυραγάνης οριστικοποιούν τις γενικές κατευθύνσεις του πακέτου των μέτρων ώστε να έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός τη λίστα που θα παρουσιάσει στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει και εναλλακτικά μέτρα, καθώς τα νούμερα «δεν βγαίνουν».

Στις αρχές της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και νέες συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών μέσα στο σ/κ.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Σαμαρά

Ανακοινώθηκε, εξάλλου, το ακριβές πρόγραμμα του πρωθυπουργού σε Γερμανία και Γαλλία.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στις 11.45 της Παρασκευής 24 Αυγούστου , ενώ η συνάντηση με τον Γάλλου πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα λάβει χώρα στις 10.30 του Σαββάτου 25 Αυγούστου.​
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID