EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι νέες περικοπές και ποιοί πρέπει να "κλαίνε" ήδη



Αρκετές λύσεις για περικοπές δαπανών, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι της τρόικας, έχει συγκεντρώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ύστερα από τις συνεχείς συσκέψεις των τελευταίων ημερών. Ομως, η προσπάθεια για να οριστικοποιηθεί το «πακέτο» μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ δεν έχει τελειώσει, καθώς το ζητούμενο δεν είναι μόνο να «ψαλιδισθούν» κρατικές δαπάνες, αλλά και να προστατευθούν οι ασθενέστεροι, όπως οι συνταξιούχοι, από τις πιο επώδυνες, οριζόντιες περικοπές.

Το οικονομικό επιτελείο, όπως διαπιστώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίασή του (είχε προηγηθεί άλλη μια σύσκεψη μακράς διαρκείας την Παρασκευή), βρίσκεται μεταξύ… γκρεμού και ρέματος, καθώς από τη μια η τρόικα απαιτεί να ληφθούν μέτρα που θα οδηγούν σε μόνιμη και μετρήσιμη εξοικονόμηση δαπανών, από την άλλη όμως θα πρέπει να «ζυγισθούν» προσεκτικά τα πρόσθετα βάρη για την κοινωνία, ώστε να μην πληρώσουν οι ασθενέστεροι δυσανάλογα μεγάλο τίμημα για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Οπως έλεγε χθες χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το πρόβλημα με τα μέτρα δεν είναι ποσοτικό: έχουν καταγραφεί πιθανές περικοπές για να καλύψουν εξοικονομήσεις όχι μόνο 11,5 δισ. ευρώ, αλλά για… 20 ή 25 δισ. ευρώ! Θα πρέπει, όμως, να διαμορφωθεί ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό εντός και εκτός Ελλάδας, έλεγε το ίδιο στέλεχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσκέψεις για τα μέτρα θα είναι συνεχείς έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε θα συγκληθεί ατύπως το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να εξετάσει το ζήτημα της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώνεται συνεχώς για την πρόοδο, ενώ στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας βαρύνουσα σημασία θα έχει η γνώμη της τρόικας, καθώς οι επικεφαλής της θα επιστρέψουν στην Αθήνα ύστερα από την ανάπαυλα του Αυγούστου.

Το σοβαρότερο πρόβλημα έως τώρα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών, δηλαδή περίπου 5 δισ. ευρώ, εντοπίζεται στο υπουργείο Εργασίας, δηλαδή αφορά «ψαλιδίσματα» στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφευχθούν τελικά οι οριζόντιες μειώσεις σε πολύ χαμηλές συντάξεις και ο πήχης θα τοποθετηθεί στα 800 ευρώ ή και υψηλότερα.

Παράλληλα, όμως, εξετάζεται η περικοπή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε συνταξιούχους κάτω των 65 ετών και σε όσους είναι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, πολύ πιθανή είναι η αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20 χρόνια. Για τα επιδόματα πρόνοιας, οι περικοπές που έχουν εξετασθεί είναι πολύ σημαντικές και θα γίνουν με την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων (για παράδειγμα, θα διακοπούν τα επιδόματα πολυτέκνων σε οικογένειες με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ).

Είναι προφανές, όμως, ότι αυτές οι περικοπές θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις και θα πλήξουν κατά τεκμήριο ασθενή κοινωνικά στρώματα, γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε χθες να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις σε όλα τα άλλα υπουργεία για πρόσθετες, «έξυπνες» περικοπές δαπανών, οι οποίες θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, αλλά και θα επιτρέψουν να μειωθούν τα βάρη στους συνταξιούχους. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα στείλει και επιστολές τις επόμενες ημέρες σε όλους τους συναδέλφους του για να ζητήσει μεγαλύτερη συμβολή στην προσπάθεια περικοπής δαπανών.

ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ «ΟΧΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Είναι σαφές, πάντως, ότι ορισμένα μέτρα, όπως η απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων του Δημοσίου μέσω του θεσμού της εφεδρείας, προκαλούν έντονες αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Είναι χαρακτηριστική η αρνητική τοποθέτηση του κ. Φώτη Κουβέλη έναντι της εφεδρείας, σε δηλώσεις που έκανε χθες ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

«Η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι αναγκαία» τόνισε ο κ. Κουβέλης, αλλά πρόσθεσε ότι «η εργασιακή εφεδρεία, όταν στο πρόσφατο παρελθόν εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε ότι δεν επέφερε δημοσιονομικό όφελος, δημιούργησε προβλήματα στελέχωσης και ορθά καταγράφηκε ως φιάσκο. Το τυχόν πλεονάζον προσωπικό μπορεί να απορροφηθεί με μετατάξεις ή και με συνταξιοδοτική ωρίμανση. Η αντιμετώπιση του προσωπικού στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων οργανισμών πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό των συνταγματικών εγγυήσεων και της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων. Η εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να υπάρξει».
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID