Τα ολοκαίνουρια μονοθέσια της Formula 1 είναι έτυμα να πατήσουν την άσφαλτο του Albert Park. Οι νέοι κανονισμοί έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον του κοινού για το κορυφαίο μηχανοκίνητο άθλημα, με τις διαφορές στην κορυφή (μεταξύ των τριών καλύτερων ομάδων) να έχουν μειωθεί, όπως τουλάχιστον έδειξαν οι 8 ημέρες των δοκιμών στο Circuit de Barcelona-Catalunya.
Όπως ίσως να έχεις καταλάβει, σε αυτό το άρθρο εκφράζω γραπτώς τις σκέψεις μου πριν από το Αυστραλιανό Grand Prix, βασισμένος σε ό,τι είδαμε, αλλά και σε ό,τι… δεν είδαμε στην ισπανική πίστα, καθώς είναι γνωστό ότι όλες οι ομάδες έκρυψαν ένα μικρό ή μεγάλο μέρος της πραγματικής τους απόδοσης, γι’ αυτό και ο παράγοντας της έκπληξης θα διαλυθεί μόνο όταν τα μονοθέσια κληθούν να δείξουν την πραγματική τους ταχύτητα· αυτό θα συμβεί στις κατατακτήριες της Μελβούρνης.
Προτού προχωρήσω, θα πρέπει να επισημάνω τρία πράγματα: Το πρώτο είναι ότι η σειρά των ομάδων είναι αυστηρά καθορισμένη από την περσινή βαθμολογία. Το δεύτερο είναι πως η βελτίωση εντός της σεζόν θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα φέτος, συνεπώς τα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν μετά από μερικούς αγώνες, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός, λόγω της νεότητας των μονοθεσίων. Και τέλος, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο συνοπτικός γίνεται, παρόλο που θα μπορούσα να αφιερώσω χιλιάδες λέξεις, ειδικά για τις κορυφαίες ομάδες.
Mercedes
Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε, έγινε απολύτως κατανοητό ότι θα είναι ένα κορυφαίο μονοθέσιο. Η W08 είναι ένα φοβερά δουλεμένο και περίπλοκο μονοθέσιο, λαμβάνοντας τον τίτλο του πιο εντυπωσιακού αυτοκινήτου για φέτος. Οι τεχνικοί στο Brackley δούλεψαν πολύ σκληρά σε όλες τις λεπτομέρειες, υπό την πίεση της Red Bull και της Ferrari, οι οποίες, λόγω των νέων κανονισμών, πιθανότατα θα ήταν πιο κοντά φέτος, όπως κι έγινε, αλλά αυτό αφορά μόνο τη Ferrari τώρα. Εν αντιθέσει με τη Scuderia, οι σχεδιαστές της Mercedes θέλησαν να τραβήξουν όσο το δυνατόν πιο μπροστά τα sidepods, εκμεταλλευόμενοι το αυξημένο κατά 20 εκατοστά πλάτος των φετινών μονοθεσίων, ώστε να αφήσουν χώρο για ένα υποδειγματικά λεπτό, σμιλεμένο και… μυώδες πίσω μέρος, προκειμένου να αυξηθεί η κάθετη δύναμη που παράγεται από τον διαχύτη και την περιοχή γύρω από αυτόν.
Οι περισσότεροι γύροι ανήκουν φυσικά στην ομάδα του Brackley, 1.096 στον αριθμό, ωστόσο τα προβλήματα δεν έλειψαν: στο πρώτο τεστ υπήρξε «συναγερμός» από την τηλεμετρία σχετικά με τον κινητήρα (ειδικότερα την MGU-K), κάτι που διορθώθηκε με μια νέα έκδοση που έφεραν οι Γερμανοί για το δεύτερο τεστ. Εκτός από τον αναβαθμισμένο κινητήρα, η W08 έφερε νέα αεροδυναμικά στοιχεία κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ενώ δοκιμάστηκαν τέσσερις συνολικά διαφορετικές εκδόσεις για το κάλυμμα του κινητήρα, χωρίς να έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η επιλαχούσα. Πάντως, το shark fin φαίνεται πως θα μείνει, όπως και το διπλό T-Wing.
Αυτή η αναποφασιστικότητα δεν είναι τυχαία: η W08 είναι -όπως έγραψα και παραπάνω- το πιο περίπλοκο μονοθέσιο, κι έγινε ακόμα πιο περίπλοκο με τα νέα στοιχεία που είδαμε κυρίως τη δεύτερη εβδομάδα. Αν εσύ δε βρίσκεις κανένα πρόβλημα σε αυτό, η Mercedes έχει διαφορετική άποψη, καθώς σε καμία περίπτωση ακόμα δεν έχει πάρει όλη τη δυναμική του υπάρχοντος πακέτου. Ναι, η W08 είναι ακόμα και τώρα ένα εκπληκτικό μονοθέσιο, αλλά η εύρεση του ιδανικού set-up ήταν δύσκολη υπόθεση στη Βαρκελώνη, ακόμα και με όλα αυτά τα δεδομένα που είχαν οι μηχανικοί στα χέρια τους. Επιπρόσθετα, κάποιες αναβαθμίσεις δεν έδειξαν πως αποδίδουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ένα θέμα στο οποίο έχουν εργαστεί πολύ και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι την έναρξη της σεζόν, αλλά και μετά από αυτή.
Αν, λοιπόν, ενδιαφέρεσαι για τη γνώμη μου, θεωρώ ότι η Mercedes συνεχίζει να είναι η κορυφαία ομάδα. Αλλά, η Ferrari έχει κλείσει ένα σημαντικό μέρος της διαφοράς, ασκώντας μεγάλη πίεση στους Πρωταθλητές. Αυτό που λεγόταν στα paddock είναι ότι η Mercedes έτρεχε σχεδόν συνέχεια με περισσότερο καύσιμο από τους αντιπάλους της, ενώ ακουγόταν ότι ο M08 EQ Power+ (το όνομα του power unit) λειτουργούσε κάτω από το 70%. Δεν ξέρουμε κατά πόσο ισχύουν αυτά, αλλά το δεδομένο είναι ότι και η γερμανική ομάδα έκρυβε αρκετά μεγάλο μέρος της ταχύτητάς της. Πόσο πιο γρήγορη και ανταγωνιστική μπορεί να γίνει; Θα το μάθουμε στις κατατακτήριες της Αυστραλίας, εκεί όπου θα είναι αναγκασμένη να κινηθεί στο 100%.
Red Bull
Σε μια χρονιά μεγάλων σχεδιαστικών αλλαγών, περιμέναμε εναγωνίως το «όπλο» του Adrian Newey και της ομάδας του. Ο Βρετανός είναι για τα καλά πίσω στο παιχνίδι, αλλά αποφάσισε να ακολουθήσει μία ακόμα φορά τον δρόμο του μινιμαλισμού και της απλότητας, με αποτέλεσμα η RB13 να είναι το λιγότερο περίπλοκο μονοθέσιο του grid. Η προσέγγιση αυτή των Αυστριακών δείχνει να δουλεύει, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια, όμως οι δοκιμές δεν κύλισαν σύμφωνα με το προκαθορισμένο πρόγραμμα, και σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχει το power unit της Renault, με τους γύρους που ολοκληρώθηκαν να είναι 684, πολύ λιγότεροι από των Mercedes και Ferrari.
Η ομάδα του Milton Keynes λέει και ξαναλέει πως δεν μπορεί προς το παρόν να απειλήσει τη Mercedes, την οποία έχει ονομάσει και φαβορί, αλλά, για να κυνηγήσεις τον πρώτο, θα πρέπει πρώτα να βρεθείς στη δεύτερη θέση, καθώς η RBR έδειξε στις δοκιμές ότι είναι η τελευταία από το group των κορυφαίων, δηλαδή η τρίτη ομάδα του grid. Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι ότι η Red Bull μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά εντός της σεζόν ακόμα και σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, πράγμα που αποτελεί στόχο και για φέτος λόγω του μετρίου -για τα δεδομένα της ομάδας- ξεκίνημα.
Ο Daniel Ricciardo δεν είναι ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά του μονοθεσίου του, ωστόσο η κατάσταση πιθανότατα θα βελτιωθεί στην Αυστραλία, εκεί όπου η RB13 θα έχει ένα νέο αεροδυναμικό πακέτο. Παράλληλα, στις δοκιμές, ο R.E.17 λειτουργούσε σε αρκετά χαμηλές ρυθμίσεις, επειδή η MGU-K είχε προβλήματα υπερθέρμανσης. Η Renault σχεδιάζει να λύσει το πρόβλημα εν όψει Αυστραλίας, προκειμένου να εμφανιστεί όλη η δυναμική του κινητήρα, που φέτος είναι σημαντικά βελτιωμένος, με περισσότερη ισχύ, καλύτερη οδηγησιμότητα, αυξημένη αποδοτικότητα και βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου, με τους Γάλλους να ρίχνουν κυρίως το βάρος στην απόδοση, πράγμα που θα ευνοήσει φυσικά τη Red Bull.
Ferrari
Αυτό που ψάχνει εδώ και χρόνια η Ferrari ίσως να το έχει βρει τώρα. Η SF70H είναι ένα μονοθέσιο που δε μοιάζει με κανένα άλλο στο φετινό grid. Οι σχεδιαστές στο Maranello κατάφεραν να κάνουν το κάτι διαφορετικό, γι’ αυτό και τράβηξαν πίσω τα sidepods, προκειμένου να μείνει χώρος για τα αεροδυναμικά στοιχεία μπροστά από τις εισαγωγές αέρα, αλλά και στα bargeboards. Δουλεύει αυτή η προσέγγιση; Αν αναλογιστούμε ότι η ιταλική ομάδα σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο τις τέσσερις από τις οχτώ ημέρες των δοκιμών, μαζί με τον συνολικά ταχύτερο, τότε η απάντηση είναι προφανής. Ξέρεις, όμως, καλά ότι δεν πείθομαι από τους καλύτερους χρόνους των ομάδων, όπως άλλωστε έχω γράψει πολλές φορές, και το ίδιο θα είναι καλό να κάνεις κι εσύ.
Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι η SF70H δεν είναι γρήγορη. Τουναντίον! Η διαφορά από τη Mercedes έχει μειωθεί και αυτό είναι πασιφανές, εν μέσω δηλώσεων από τη Red Bull και τη Mercedes, ειδικά από τη δεύτερη, ότι η Scuderia κρύβει ένα μεγάλο μέρος της ταχύτητάς της. Ο Lewis Hamilton μάλιστα θεωρεί ότι είναι φαβορί, τονίζοντας ότι η απειλή από τη Ferrari προκαλεί πονοκεφάλους τους Γερμανούς. Πέρα από την ταχύτητα, οι δοκιμές εξελίχθηκαν πολύ καλά, με κάποια μικρά προβλήματα. Οι μηχανικοί πήραν δεδομένα από 956 γύρους (102 περισσότεροι από πέρυσι), με το power unit να επιδεικνύει εξαιρετική αξιοπιστία, μαζί με βελτιώσεις στη δύναμη, αλλά ο 062 (η ονομασία του power unit) μάλλον εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από το γερμανικό power unit. Όμως, με την εξέλιξη στους κινητήρες να είναι ελεύθερη, η πρόταση αυτή ενδέχεται να μην ισχύει στο μέλλον.
Το σασί είναι εξαίσιο και καλοδουλεμένο, με το project να ξεκινά από τον James Allison, προτού αυτός αποχωρήσει από την ομάδα. Η SF70H πατούσε πολύ καλά σε αργές και γρήγορες στροφές, όμως παρουσίαζε μια μικρή νευρικότητα τις πολύ γρήγορες στροφές, κάτι που μπορεί με σχετική ευκολία να διορθωθεί. Κοιτώντας τους χρόνους, η Scuderia είναι μπροστά από τη Mercedes σχεδόν 7 δέκατα, αλλά το νούμερο αυτό δε λέει κάτι. Αν θέλεις τη γνώμη μου, πιστεύω ότι η Ferrari είναι μπροστά από τη Red Bull εν όψει του Σαββατοκύριακου, αλλά όχι μπροστά από τη Mercedes. Μπορεί να ισχυρίζεσαι το αντίθετο, ειδικά αν είσαι «Tifosi», κάτι που δε μ’ ενοχλεί καθόλου. Για να μείνω στην άποψή μου, η SF70H είναι ένα υπέροχο μονοθέσιο με πολλές δυνατότητες για νίκες. Οι προοπτικές υπάρχουν, αλλά, σε τέτοιο επίπεδο, όλα θα εξαρτηθούν από ένα πράγμα: τη βελτίωση εντός της σεζόν. Αν η Ferrari καταφέρει να έχει έναν φοβερό ρυθμό εξέλιξης για το σασί και το power unit, τότε θα μιλάμε ακόμα και για διεκδίκηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Και αυτή τη φορά δε θα είναι στα χαρτιά, αλλά μέσα στην πίστα, όπως ζητούν εδώ και χρόνια οι οπαδοί της ομάδας.
Force India
Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανοδική πορεία που ακολουθεί η Force India τα τελευταία χρόνια: από την έκτη θέση το 2014, μετακινήθηκε στην πέμπτη το 2015, για να γίνει αυτή που θα βρεθεί πίσω από την κορυφαία τριάδα του αθλήματος πέρυσι. Το φετινό ξεκίνημα, όμως, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανικό. Δε θα ασχοληθώ με την εμφάνιση της VJM10. Εντάξει, το χειρότερο φετινό livery βρίσκεται πάνω στο χειρότερο αισθητικά μονοθέσιο, αλλά αυτό ελάχιστα απασχολεί εμάς και τους ανθρώπους της ομάδας. Η πρώτη βδομάδα δεν κύλισε ομαλά για τους Ινδούς, με κάποια προβλήματα στην αξιοπιστία, ωστόσο το θετικό είναι πως η ομάδα του Silverstone ξεπέρασε τα θέματα αυτά και ρίχθηκε στον αγώνα της συλλογής δεδομένων τη δεύτερη βδομάδα, δίχως να περάσει ημέρα χωρίς 3ψήφιο αριθμών γύρων.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι όχι μόνο ο στόχος για την τριάδα που έθεσε άτυπα ο Vijay Mallya δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να επιτευχθεί, αλλά η μάχη με τη Williams αναμένεται σκληρή. Οι δύο ομάδες μοιράζονται το ίδιο power unit και θα ξεκινήσουν με τον πιο πρόσφατα αναβαθμισμένο κινητήρα τη σεζόν, όπως δήλωσε η Mercedes, όμως οι άνθρωποι στο Silverstone έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους, αφού το μονοθέσιο δείχνει να είναι υπέρ-ευαίσθητο. Συν τοις άλλοις, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι το βάρος, επομένως οι μηχανικοί θα πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να εξοικονομήσουν μερικά κιλά, προκειμένου να βελτιωθεί η συμπεριφορά, η ταχύτητα, η φθορά των ελαστικών, αλλά και η κατανάλωση του καυσίμου.
Ο προϋπολογισμός της ομάδας δεν αγγίζει σε καμία περίπτωση των κορυφαίων ομάδων, συνεπώς η βελτίωση δεν μπορεί να είναι όσο πιθανώς θα ήθελαν οι τεχνικοί στην Αγγλία. Το μεγάλο πακέτο πάνω στο οποίο εργάζονται τώρα δε θα παρουσιαστεί φυσικά στην Αυστραλία, αλλά πιθανότατα στο Ισπανικό Grand Prix, όπως συμβαίνει με όλες τις ομάδες. Το θετικό είναι πως η αξιοπιστία βρίσκεται σε καλά επίπεδα -αν λάβουμε υπόψη μας την δεύτερη βδομάδα-, έτσι η προτεραιότητα θα δοθεί στη βελτίωση της απόδοσης, για τη μάχη με τη Williams, καθώς αυτές οι δύο είναι ενδεχομένως οι κορυφαίες ομάδες στο μεσαίο group, αλλά τα πράγματα ίσως να διαφοροποιηθούν κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Williams
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μάχες αφορά τη θέση κάτω από το «απλησίαστο» group των Mercedes, Ferrari και Red Bull. Η Williams κατάλαβε πέρυσι ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν, αφού έχασε δύο θέσεις στο πρωτάθλημα κατασκευαστών σε σχέση με το 2014 και το 2015. Η οικονομική κατάσταση της Williams φαίνεται πως βελτιώνεται, με τα εκατομμύρια που έδωσε ο πατέρας του Lance Stroll, ώστε ο γιος του να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, να μπαίνουν στα ταμεία της ομάδας, ταυτόχρονα με τη μείωση κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος (ίσως και πάνω από 50%) στην τιμή των power units που αγοράζονται από τη Mercedes, για βρεθεί τελικά ο Valtteri Bottas στη γερμανική ομάδα.
Η ομάδα του Grove κατάφερε να διανύσει 800 γύρους ή 3.724 χιλιόμετρα, αντιμετωπίζοντας λίγα προβλήματα. Η FW40 είναι ίσως το λιγότερο αλλαγμένο μονοθέσιο συγκριτικά με πέρυσι, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Στο πίσω μέρος εξακολουθεί να βρίσκεται το δυνατότερο power unit στο grid, με τους Βρετανούς να πειραματίζονται με διαφορετική έκδοση του διπλού T-Wing, το οποίο είδαμε στο επάνω και κάτω μέρος. Η πρώτη βδομάδα δεν ήταν καλή, καθώς τα ατυχήματα του Stroll καθυστέρησαν σημαντικά την ομάδα, γι’ αυτό και ο πατέρας του Καναδού βοήθησε στη μεταφορά τμημάτων από το Grove στη Βαρκελώνη, προσφέροντας το… ιδιωτικό του αεροπλάνο!
Ο ταχύτερος χρόνος για τη Williams γράφτηκε από τον Felipe Massa και ήταν ο πέμπτος συνολικά στο τεστ, δείχνοντας ότι η FW40 είναι προετοιμασμένη για μια καλή αρχή. Η εξέλιξη εντός της σεζόν δεν αναμένεται να είναι πολύ σπουδαία, αφού ο προϋπολογισμός δεν έχει εντελώς λυμένα τα χέρια μηχανικών, ωστόσο σημαντική είναι η προσθήκη του Paddy Lowe στο δυναμικό, ο οποίος πήρε απευθείας τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή. Ο πρώην Τεχνικός Διευθυντής της Mercedes και της McLaren αναμένεται να βοηθήσει τη Williams στη μάχη που έχει με τη Force India για την τέταρτη θέση, διότι ο πραγματικός στόχος δεν μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Για το ξεκίνημα, η FW40 είναι ένα συμπαγές και γρήγορο μονοθέσιο, κατά πάσα πιθανότητα ταχύτερη από την VJM10, τουλάχιστον για την ώρα.
McLaren
Δεκάδες είναι οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί (όπως εφιάλτης, δράμα, κόλαση κ.λπ.) που βρίσκονται στο μυαλό μου όσο γράφονται αυτές οι γραμμές. Δεν έχει νόημα να τους απαρτίσω, αφού μπορώ να περιγράψω την κατάσταση διαφορετικά: 425 γύροι μόλις στις δοκιμές, λιγότεροι από κάθε άλλη ομάδα! Το μεγαλύτερο stint στις 8 ημέρες των δοκιμών αποτελείται από… 11 γύρους! Όσο κι αν δεν το πιστεύεις, οι περισσότεροι συνεχόμενοι γύροι που κατάφερε να γράψει η MCL32 είναι μόλις 11! Πολλές αλλαγές κινητήρα, με τις φήμες να κάνουν λόγο για πάνω από 7, τη στιγμή που φέτος κάθε οδηγός έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει χωρίς καμία ποινή 4 κινητήρες για τα 20 Grands Prix.
Εντάξει, το power unit είναι απλά απαράδεκτο, αλλά φταίει μόνο η Honda; Όταν μιλάμε για μία συνεργασία τέτοιου επιπέδου, η McLaren έχει ένα μέρος της ευθύνης, διότι δεν είναι μόνο το power unit, αλλά και το πώς εσύ το χρησιμοποιείς και το βάζεις στο μονοθέσιό σου, και πιστεύω πως η «Macca» θα μπορούσε να βοηθήσει τη Honda (ξέρουμε πόσο καλή τεχνογνωσία έχει στα ηλεκτρονικά), αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι Ιάπωνες είναι αρκετά ξεροκέφαλοι και εγωιστές, θέλοντας να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο, με τη «γραφειοκρατία» τους να θυμίζει Ελλάδα, κάτι που θα πρέπει γρήγορα να αλλάξει. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για το μέλλον (τώρα που η βελτίωση είναι ελεύθερη), κάτι που δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι συμβαίνει.
Ο Fernando Alonso κάνει λόγο για 30 χλμ/ώρα κάτω σε κάθε ευθεία και ο Stoffel Vandoorne λέει ότι το Αυστραλιανό Grand Prix θα είναι δοκιμές γι’ αυτούς, αλλά το πρόβλημα της MCL32 δεν είναι μόνο εκεί: το μονοθέσιο είναι δύστροπο, με πολύ κακή ισορροπία και συμπεριφορά (όπως μαρτυρά η 3η στροφή-κριτής του Circuit de Barcelona-Catalunya). Σίγουρα, το power unit έχει συμβάλλει σε αυτό, αλλά η McLaren σε καμία περίπτωση δεν έχει κάνει ό,τι έπρεπε προκειμένου να ξεκινά τη σεζόν με ένα εξαιρετικό σασί, ώστε στη συνέχεια να «κατηγορεί» τη Honda για το χάλι της. Έχουμε να δούμε ανταγωνιστικό σασί από το 2012…
Πώς θα είναι το 2017 για τη McLaren; Ακόμα μία κακή/ξεγραμμένη χρονιά, για την οποία οι ευθύνες βρίσκονται σε Βρετανία και Ιαπωνία. Θεωρητικά, η McLaren μπορεί να κάνει τα πάντα: σπάσιμο συμβολαίου με τη Honda και αγορά κινητήρων από άλλη εταιρεία εντός της σεζόν· οι κανονισμοί το επιτρέπουν, όμως θα πρέπει ουσιαστικά να δημιουργήσεις ένα νέο μονοθέσιο για τον νέο κινητήρα (ηλεκτρονικά, κιβώτιο και σύστημα ψύξης). Προσωπικά, δεν βλέπω ότι αυτό θα συμβεί. Το σίγουρο είναι ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, με αποτέλεσμα οι δύο εταιρείες να εργάζονται σκληρά για σημαντική βελτίωση εντός του 2017, πάντα υπό τον φόβο αποχώρησης του Alonso μετά το τέλος της σεζόν. Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν εντός της χρονιάς, τότε θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές εν όψει του 2018, κάτι για το οποίο η McLaren δειλά-δειλά έχει αρχίσει να προετοιμάζεται, παρόλο που οι Ιάπωνες επιμένουν να λένε πως η δέσμευσή τους στο άθλημα και στη McLaren δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο.
Toro Rosso
Όταν η STR12 είδε το φως της δημοσιότητας, οι εντυπώσεις μας ήταν άκρως θετικές. Αν εξαιρέσουμε το πανέμορφο livery (το ομορφότερο κατ’ εμέ), το ιταλικό μονοθέσιο έχει εξαιρετική αισθητική και από πλευράς σχεδίασης. Ένας από τους λόγους είναι οι ομοιότητες με την Mercedes W08. Δεν κατηγορώ την Toro Rosso για αντιγραφή -άλλωστε δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να το κάνει αυτό μέσα σε λίγες μέρες-, απλώς οι σχεδιαστές στη Faenza ακολούθησαν παρόμοια σχεδιαστική φιλοσοφία, με το λεπτεπίλεπτο ρύγχος και τα υπερυψωμένα wishbones της εμπρός ανάρτησης να ξεχωρίζουν, γεγονός που χαροποίησε τους ανθρώπους της ομάδας.
Πέρα από το νέο livery και φυσικά τις αλλαγές προκειμένου το μονοθέσιο να εναρμονιστεί με τους φετινούς κανονισμούς, ένα εντελώς νέο κομμάτι του μονοθεσίου είναι το power unit. Η STR11 χρησιμοποιούσε τον κινητήρα της Ferrari από το 2015, όμως η συμφωνία με τη Renault σημαίνει ότι ο κινητήρας θα είναι φετινός και φυσικά θα ενσωματώνει τις αναβαθμίσεις των Γάλλων. Ο Τεχνικός Διευθυντής, James Key, δηλώνει πως η διαφορά στην απόδοση είναι τεράστια, όπως πράγματι συμβαίνει, αλλά το αγκάθι είναι για την ώρα η αξιοπιστία, με την Toro Rosso να γράφει 584 γύρους, όντας μπροστά μόνο από τη McLaren. Η Renault ετοιμάζει γρήγορη λύση για τα προβλήματα στο ERS, έτσι η ιταλική εταιρεία θα χρησιμοποιήσει νέο κινητήρα στο πρώτο Grand Prix της σεζόν.
Το 2016, η Toro Rosso βαθμολογήθηκε στους 12 από τους 21 αγώνες. Φέτος, οι στόχοι είναι υψηλότεροι και η STR12 δείχνει να βοηθάει σε αυτό. Πρόκειται για ένα μονοθέσιο με αρκετές δυνατότητες, πάντα όσον αφορά τη μάχη στο μεσαίο μέρος του grid. Την τελευταία ημέρα των δοκιμών, ο Carlos Sainz σημείωσε τον 7ο καλύτερο χρόνο συνολικά στις δοκιμές, με πολύ χαμηλό καύσιμο, επομένως τα πράγματα στην ταχύτητα δεν είναι άσχημα. Μπορεί πέρυσι οι μηχανικοί στη Faenza να πήραν διπλάσια δεδομένα από τις δοκιμές, όμως αν τα προβλήματα με την αξιοπιστία του R.E.17 λυθούν γρήγορα, τότε η Toro Rosso θα μπορεί να μάχεται με αξιώσεις, με τον υψηλότερο ουσιαστικό στόχο να αποτελεί η πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, κάτι που θα κριθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης των μονοθεσίων και τους πόρους που θα διαθέσουν οι ομάδες για τον σκοπό αυτό.
Haas
Η θετική έκπληξη της περσινή σεζόν και η μοναδική πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα ξεκίνησε με το δεξί τη φετινή χρονιά. Η Haas κατάφερε να καλύψει απόσταση 3.328 χιλιομέτρων (έναντι 2.206 πέρυσι) και μάλιστα δίχως να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα στον κινητήρα και τα μηχανικά μέρη, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η ανάγκη για αλλαγή κινητήρα, πράγμα που αναδεικνύει την εξαιρετική δουλειά των μηχανικών της Ferrari για μία ακόμα χρονιά στον τομέα αυτό.
Το ιταλικό power unit είναι σαφώς βελτιωμένο, με τους οδηγούς των Αμερικανών να μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι, ενώ ήταν ικανοί να γράψουν μερικούς γρήγορους γύρους, με τον Kevin Magnussen να είναι 1,9 δευτερόλεπτα πιο αργός από την ταχύτερη επίδοση που σημειώθηκε από τον Kimi Raikkonen. Η VF-17 έχει αρκετή ταχύτητα και τα σημάδια δείχνουν πως δεν είναι το αργότερο μονοθέσιο, όπως δηλαδή και το 2016.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κάπου αλλού: στα φρένα. Ένα μεγάλο μέρος του 2016, η Haas ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα στην πέδηση (κάτι αρκετά σύνηθες για μία νέα ομάδα), όμως η κατάσταση δεν είναι πολύ βελτιωμένη στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Ο Romain Grosjean σταμάτησε δύο φορές την τελευταία ημέρα, λόγω προβλημάτων στα Brembo, με την ομάδα του Banbury να θέλει δοκιμές με τα φρένα της Carbone Industrie στο Μπαχρέιν. Μια γρήγορη λύση στην αρχή της σεζόν δεν αποκλείει το γεγονός να δούμε μια ακόμα πιο ανταγωνιστική Haas φέτος, με την οργάνωση και της λειτουργία της ομάδας να είναι σίγουρα σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι.
Renault
Όταν, πριν από έναν χρόνο, η Renault επέστρεφε ως ομάδα στη Formula 1, το αφεντικό της εταιρείας, Carlos Ghosn, υπογράμμιζε πως στόχος των Γάλλων είναι οι νίκες από το 2018. Σίγουρα, το 2016 ήταν μία μεταβατική χρονιά και μία σεζόν προσαρμογής, μα αυτό δεν είναι δυνατό να δικαιολογήσει την 9η θέση και τους 8 βαθμούς. Η R.S.16 ήταν ένα αργό μονοθέσιο, ενώ στο πίσω μέρος βρισκόταν ένα power unit που μπορεί να είχε βελτιωμένη αξιοπιστία -σχετικά με το 2015-, αλλά η δύναμη συγκριτικά με Mercedes και Ferrari δεν ήταν εκεί.
Οι άνθρωποι στο Enstone και το Viry-Chatillon δούλεψαν σκληρά, πετυχαίνοντας να σχεδιάσουν ένα πολύ βελτιωμένο σασί κι ένα δυνατότερο power unit, που έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες για την απόδοση. Ο γαλλικός κινητήρας είναι πιο δυνατός φέτος, με καλύτερη οδηγησιμότητα, αλλά στις δοκιμές παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα αξιοπιστίας που καθυστέρησαν τη Renault και τις ομάδες της (Red Bull και Toro Rosso). Το πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει κυρίως στο ERS, όμως οι μηχανικοί ετοιμάζουν γρήγορη λύση, με τον διακόπτη να έχει ήδη γυρίσει κατά ένα μεγάλο μέρος στην απόδοση, αφού η αξιοπιστία -για ένα εντελώς νέο concept- βρίσκεται σε καλά επίπεδα.
Για να περάσουμε στην R.S.17: Το μονοθέσιο με τον πολύ όμορφο χρωματισμό είναι σίγουρα πιο ανταγωνιστικό από την R.S.16. Τα σχόλια των Nico Hulkenberg και Jolyon Palmer είναι θετικά, με τον δεύτερο να λέει ότι το αυτοκίνητο είναι πιο οδηγήσιμο, προβλέψιμο και υπάκουο, όμως ο Γερμανός πιστεύει πως αυτή τη στιγμή η Renault είναι στο πίσω μέρος του μεσαίου group των ομάδων. Η λογική λέει πως η Renault ξεκινά τη σεζόν μπροστά από τις McLaren και Sauber, ενώ τα οικονομικά της ομάδας είναι αρκετά καλά και πιθανώς η ανταγωνιστικότητα της R.S.17 να βελτιωθεί εντός της χρονιάς, κάτι που θα επιτρέψει στην ομάδα του Enstone μια πολύ καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή απ’ ό,τι πέρυσι.
Sauber
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Sauber είναι το οικονομικό. Οι άνθρωποι της ομάδας, στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χρήματα, θα χρησιμοποιούν περσινούς κινητήρες της Ferrari. Όντας η μόνη ομάδα που θα το κάνει αυτό, το μειονέκτημα είναι παραπάνω από προφανές: οι νέοι κινητήρες έχουν πάνω τους σημαντικές βελτιώσεις -κυρίως στην απόδοση-, ενώ την ίδια ώρα η ελβετική ομάδα δε θα έχει καμία από τις αναβαθμίσεις που θα δούμε εντός της σεζόν, διότι σου θυμίζω ότι η εξέλιξη των κινητήρων είναι από φέτος ελεύθερη!
Αν πιστέψουμε τη Sauber (προσωπικά δεν το κάνω), τότε η απόφαση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η ομάδα θέλει να επικεντρωθεί γύρω από την αεροδυναμική. Ακόμα κι έτσι, τα νέα εξαρτήματα που είδαμε στις δοκιμές ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, πράγμα που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η εξοικονόμηση χρημάτων είναι το βασικό μέλημα για τους Ελβετούς, με τους χορηγούς να λάμπουν διά της… απουσίας τους από την C36.
Οι τελευταίες θέσεις ήταν οι αγαπημένες της Sauber στις δοκιμές, με τις διαφορές από τους υπόλοιπους να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλες. Η C36 είναι ένα νευρικό μονοθέσιο, κυρίως στο εμπρός μέρος, αν και ο Marcus Ericsson μάς έλεγε πως η βελτίωση σε σχέση με την C35 είναι μεγάλη. Το θετικό είναι ότι ήταν αξιόπιστη, και πώς να μην είναι, όταν ο Ferrari 059/5 παρουσίασε ελάχιστα προβλήματα πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά, πιθανότατα μιλάμε για τη χειρότερη ομάδα στο φετινό grid που θα παλέψει όπως και πέρυσι για να μην τερματίσει με μηδενική συγκομιδή βαθμών.
Επίλογος
Η Formula 1 ξεκινάει επιτέλους και τα σημάδια για μια ανταγωνιστική σεζόν είναι υπαρκτά. Οι διαφορές στην κορυφή έχουν μειωθεί, αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι πως η Mercedes ξεκινά από σχέση ισχύος την 68η σεζόν της Formula 1. Η Ferrari έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην SF70H, αλλά πιθανώς βρίσκεται πίσω από την ομάδα του Brackley. Η Red Bull προς το παρόν δείχνει να είναι ακόμα πιο πίσω, με τις κορυφαίες αυτές ομάδες να απέχουν αρκετά από τους υπόλοιπους, δημιουργώντας έτσι μια κατηγορία που θα μάχεται σχεδόν διαρκώς μόνη της για την πεντάδα και κυρίως για της θέσεις του βάθρου.
Την τέταρτη θέση διεκδικούν κυρίως οι Force India και Williams, με τη δεύτερη να κρατά κατά πάσα πιθανότητα το πλεονέκτημα. Toro Rosso, Renault και Haas μάλλον ακολουθούν, αλλά η STR φαίνεται πως έχει το πλεονέκτημα έναντι της Renault και κυρίως έναντι της Haas. Η McLaren αποτελεί έναν μεγάλο άγνωστο στην περίπλοκη εξίσωση, με τα προβλήματα αξιοπιστίας να βασανίζουν την MCL32, η οποία δεν είναι ένα γρήγορο μονοθέσιο, ακόμα κι όταν τρέχει χωρίς προβλήματα. Με τόσο κακή αξιοπιστία ήταν πολύ δύσκολο να φανεί η απόδοση του αυτοκινήτου, κάτι που θα αργήσουμε κι άλλο να δούμε, αφού θα χρειαστεί να περάσουν μερικά Grand Prix προκειμένου να αξιοποιηθεί η όποια δυναμική. Η ουρά του grid ανήκει πιθανόν στην Sauber, που είναι η μοναδική ομάδα με περσινό κινητήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η πραγματική ιεραρχία για το πρώτο κομμάτι του πρωταθλήματος δε θα φανεί ούτε στην Αυστραλία. Καλό θα είναι να περιμένουμε τουλάχιστον 3 αγώνες μέχρι να έχουμε τις απαντήσεις που όλοι ψάχνουμε για το πώς θα κυλίσει η φετινή σεζόν, με τον ρυθμό ανάπτυξης να αποτελέσει ίσως κομβικό και καθοριστικό σημείο για ομάδες και οδηγούς.
πηγη
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Όπως ίσως να έχεις καταλάβει, σε αυτό το άρθρο εκφράζω γραπτώς τις σκέψεις μου πριν από το Αυστραλιανό Grand Prix, βασισμένος σε ό,τι είδαμε, αλλά και σε ό,τι… δεν είδαμε στην ισπανική πίστα, καθώς είναι γνωστό ότι όλες οι ομάδες έκρυψαν ένα μικρό ή μεγάλο μέρος της πραγματικής τους απόδοσης, γι’ αυτό και ο παράγοντας της έκπληξης θα διαλυθεί μόνο όταν τα μονοθέσια κληθούν να δείξουν την πραγματική τους ταχύτητα· αυτό θα συμβεί στις κατατακτήριες της Μελβούρνης.
Προτού προχωρήσω, θα πρέπει να επισημάνω τρία πράγματα: Το πρώτο είναι ότι η σειρά των ομάδων είναι αυστηρά καθορισμένη από την περσινή βαθμολογία. Το δεύτερο είναι πως η βελτίωση εντός της σεζόν θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα φέτος, συνεπώς τα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν μετά από μερικούς αγώνες, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός, λόγω της νεότητας των μονοθεσίων. Και τέλος, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο συνοπτικός γίνεται, παρόλο που θα μπορούσα να αφιερώσω χιλιάδες λέξεις, ειδικά για τις κορυφαίες ομάδες.
Mercedes
Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε, έγινε απολύτως κατανοητό ότι θα είναι ένα κορυφαίο μονοθέσιο. Η W08 είναι ένα φοβερά δουλεμένο και περίπλοκο μονοθέσιο, λαμβάνοντας τον τίτλο του πιο εντυπωσιακού αυτοκινήτου για φέτος. Οι τεχνικοί στο Brackley δούλεψαν πολύ σκληρά σε όλες τις λεπτομέρειες, υπό την πίεση της Red Bull και της Ferrari, οι οποίες, λόγω των νέων κανονισμών, πιθανότατα θα ήταν πιο κοντά φέτος, όπως κι έγινε, αλλά αυτό αφορά μόνο τη Ferrari τώρα. Εν αντιθέσει με τη Scuderia, οι σχεδιαστές της Mercedes θέλησαν να τραβήξουν όσο το δυνατόν πιο μπροστά τα sidepods, εκμεταλλευόμενοι το αυξημένο κατά 20 εκατοστά πλάτος των φετινών μονοθεσίων, ώστε να αφήσουν χώρο για ένα υποδειγματικά λεπτό, σμιλεμένο και… μυώδες πίσω μέρος, προκειμένου να αυξηθεί η κάθετη δύναμη που παράγεται από τον διαχύτη και την περιοχή γύρω από αυτόν.
Οι περισσότεροι γύροι ανήκουν φυσικά στην ομάδα του Brackley, 1.096 στον αριθμό, ωστόσο τα προβλήματα δεν έλειψαν: στο πρώτο τεστ υπήρξε «συναγερμός» από την τηλεμετρία σχετικά με τον κινητήρα (ειδικότερα την MGU-K), κάτι που διορθώθηκε με μια νέα έκδοση που έφεραν οι Γερμανοί για το δεύτερο τεστ. Εκτός από τον αναβαθμισμένο κινητήρα, η W08 έφερε νέα αεροδυναμικά στοιχεία κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ενώ δοκιμάστηκαν τέσσερις συνολικά διαφορετικές εκδόσεις για το κάλυμμα του κινητήρα, χωρίς να έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η επιλαχούσα. Πάντως, το shark fin φαίνεται πως θα μείνει, όπως και το διπλό T-Wing.
Αυτή η αναποφασιστικότητα δεν είναι τυχαία: η W08 είναι -όπως έγραψα και παραπάνω- το πιο περίπλοκο μονοθέσιο, κι έγινε ακόμα πιο περίπλοκο με τα νέα στοιχεία που είδαμε κυρίως τη δεύτερη εβδομάδα. Αν εσύ δε βρίσκεις κανένα πρόβλημα σε αυτό, η Mercedes έχει διαφορετική άποψη, καθώς σε καμία περίπτωση ακόμα δεν έχει πάρει όλη τη δυναμική του υπάρχοντος πακέτου. Ναι, η W08 είναι ακόμα και τώρα ένα εκπληκτικό μονοθέσιο, αλλά η εύρεση του ιδανικού set-up ήταν δύσκολη υπόθεση στη Βαρκελώνη, ακόμα και με όλα αυτά τα δεδομένα που είχαν οι μηχανικοί στα χέρια τους. Επιπρόσθετα, κάποιες αναβαθμίσεις δεν έδειξαν πως αποδίδουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ένα θέμα στο οποίο έχουν εργαστεί πολύ και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι την έναρξη της σεζόν, αλλά και μετά από αυτή.
Αν, λοιπόν, ενδιαφέρεσαι για τη γνώμη μου, θεωρώ ότι η Mercedes συνεχίζει να είναι η κορυφαία ομάδα. Αλλά, η Ferrari έχει κλείσει ένα σημαντικό μέρος της διαφοράς, ασκώντας μεγάλη πίεση στους Πρωταθλητές. Αυτό που λεγόταν στα paddock είναι ότι η Mercedes έτρεχε σχεδόν συνέχεια με περισσότερο καύσιμο από τους αντιπάλους της, ενώ ακουγόταν ότι ο M08 EQ Power+ (το όνομα του power unit) λειτουργούσε κάτω από το 70%. Δεν ξέρουμε κατά πόσο ισχύουν αυτά, αλλά το δεδομένο είναι ότι και η γερμανική ομάδα έκρυβε αρκετά μεγάλο μέρος της ταχύτητάς της. Πόσο πιο γρήγορη και ανταγωνιστική μπορεί να γίνει; Θα το μάθουμε στις κατατακτήριες της Αυστραλίας, εκεί όπου θα είναι αναγκασμένη να κινηθεί στο 100%.
Red Bull
Σε μια χρονιά μεγάλων σχεδιαστικών αλλαγών, περιμέναμε εναγωνίως το «όπλο» του Adrian Newey και της ομάδας του. Ο Βρετανός είναι για τα καλά πίσω στο παιχνίδι, αλλά αποφάσισε να ακολουθήσει μία ακόμα φορά τον δρόμο του μινιμαλισμού και της απλότητας, με αποτέλεσμα η RB13 να είναι το λιγότερο περίπλοκο μονοθέσιο του grid. Η προσέγγιση αυτή των Αυστριακών δείχνει να δουλεύει, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια, όμως οι δοκιμές δεν κύλισαν σύμφωνα με το προκαθορισμένο πρόγραμμα, και σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχει το power unit της Renault, με τους γύρους που ολοκληρώθηκαν να είναι 684, πολύ λιγότεροι από των Mercedes και Ferrari.
Η ομάδα του Milton Keynes λέει και ξαναλέει πως δεν μπορεί προς το παρόν να απειλήσει τη Mercedes, την οποία έχει ονομάσει και φαβορί, αλλά, για να κυνηγήσεις τον πρώτο, θα πρέπει πρώτα να βρεθείς στη δεύτερη θέση, καθώς η RBR έδειξε στις δοκιμές ότι είναι η τελευταία από το group των κορυφαίων, δηλαδή η τρίτη ομάδα του grid. Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι ότι η Red Bull μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά εντός της σεζόν ακόμα και σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, πράγμα που αποτελεί στόχο και για φέτος λόγω του μετρίου -για τα δεδομένα της ομάδας- ξεκίνημα.
Ο Daniel Ricciardo δεν είναι ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά του μονοθεσίου του, ωστόσο η κατάσταση πιθανότατα θα βελτιωθεί στην Αυστραλία, εκεί όπου η RB13 θα έχει ένα νέο αεροδυναμικό πακέτο. Παράλληλα, στις δοκιμές, ο R.E.17 λειτουργούσε σε αρκετά χαμηλές ρυθμίσεις, επειδή η MGU-K είχε προβλήματα υπερθέρμανσης. Η Renault σχεδιάζει να λύσει το πρόβλημα εν όψει Αυστραλίας, προκειμένου να εμφανιστεί όλη η δυναμική του κινητήρα, που φέτος είναι σημαντικά βελτιωμένος, με περισσότερη ισχύ, καλύτερη οδηγησιμότητα, αυξημένη αποδοτικότητα και βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου, με τους Γάλλους να ρίχνουν κυρίως το βάρος στην απόδοση, πράγμα που θα ευνοήσει φυσικά τη Red Bull.
Ferrari
Αυτό που ψάχνει εδώ και χρόνια η Ferrari ίσως να το έχει βρει τώρα. Η SF70H είναι ένα μονοθέσιο που δε μοιάζει με κανένα άλλο στο φετινό grid. Οι σχεδιαστές στο Maranello κατάφεραν να κάνουν το κάτι διαφορετικό, γι’ αυτό και τράβηξαν πίσω τα sidepods, προκειμένου να μείνει χώρος για τα αεροδυναμικά στοιχεία μπροστά από τις εισαγωγές αέρα, αλλά και στα bargeboards. Δουλεύει αυτή η προσέγγιση; Αν αναλογιστούμε ότι η ιταλική ομάδα σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο τις τέσσερις από τις οχτώ ημέρες των δοκιμών, μαζί με τον συνολικά ταχύτερο, τότε η απάντηση είναι προφανής. Ξέρεις, όμως, καλά ότι δεν πείθομαι από τους καλύτερους χρόνους των ομάδων, όπως άλλωστε έχω γράψει πολλές φορές, και το ίδιο θα είναι καλό να κάνεις κι εσύ.
Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι η SF70H δεν είναι γρήγορη. Τουναντίον! Η διαφορά από τη Mercedes έχει μειωθεί και αυτό είναι πασιφανές, εν μέσω δηλώσεων από τη Red Bull και τη Mercedes, ειδικά από τη δεύτερη, ότι η Scuderia κρύβει ένα μεγάλο μέρος της ταχύτητάς της. Ο Lewis Hamilton μάλιστα θεωρεί ότι είναι φαβορί, τονίζοντας ότι η απειλή από τη Ferrari προκαλεί πονοκεφάλους τους Γερμανούς. Πέρα από την ταχύτητα, οι δοκιμές εξελίχθηκαν πολύ καλά, με κάποια μικρά προβλήματα. Οι μηχανικοί πήραν δεδομένα από 956 γύρους (102 περισσότεροι από πέρυσι), με το power unit να επιδεικνύει εξαιρετική αξιοπιστία, μαζί με βελτιώσεις στη δύναμη, αλλά ο 062 (η ονομασία του power unit) μάλλον εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από το γερμανικό power unit. Όμως, με την εξέλιξη στους κινητήρες να είναι ελεύθερη, η πρόταση αυτή ενδέχεται να μην ισχύει στο μέλλον.
Το σασί είναι εξαίσιο και καλοδουλεμένο, με το project να ξεκινά από τον James Allison, προτού αυτός αποχωρήσει από την ομάδα. Η SF70H πατούσε πολύ καλά σε αργές και γρήγορες στροφές, όμως παρουσίαζε μια μικρή νευρικότητα τις πολύ γρήγορες στροφές, κάτι που μπορεί με σχετική ευκολία να διορθωθεί. Κοιτώντας τους χρόνους, η Scuderia είναι μπροστά από τη Mercedes σχεδόν 7 δέκατα, αλλά το νούμερο αυτό δε λέει κάτι. Αν θέλεις τη γνώμη μου, πιστεύω ότι η Ferrari είναι μπροστά από τη Red Bull εν όψει του Σαββατοκύριακου, αλλά όχι μπροστά από τη Mercedes. Μπορεί να ισχυρίζεσαι το αντίθετο, ειδικά αν είσαι «Tifosi», κάτι που δε μ’ ενοχλεί καθόλου. Για να μείνω στην άποψή μου, η SF70H είναι ένα υπέροχο μονοθέσιο με πολλές δυνατότητες για νίκες. Οι προοπτικές υπάρχουν, αλλά, σε τέτοιο επίπεδο, όλα θα εξαρτηθούν από ένα πράγμα: τη βελτίωση εντός της σεζόν. Αν η Ferrari καταφέρει να έχει έναν φοβερό ρυθμό εξέλιξης για το σασί και το power unit, τότε θα μιλάμε ακόμα και για διεκδίκηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Και αυτή τη φορά δε θα είναι στα χαρτιά, αλλά μέσα στην πίστα, όπως ζητούν εδώ και χρόνια οι οπαδοί της ομάδας.
Force India
Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανοδική πορεία που ακολουθεί η Force India τα τελευταία χρόνια: από την έκτη θέση το 2014, μετακινήθηκε στην πέμπτη το 2015, για να γίνει αυτή που θα βρεθεί πίσω από την κορυφαία τριάδα του αθλήματος πέρυσι. Το φετινό ξεκίνημα, όμως, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανικό. Δε θα ασχοληθώ με την εμφάνιση της VJM10. Εντάξει, το χειρότερο φετινό livery βρίσκεται πάνω στο χειρότερο αισθητικά μονοθέσιο, αλλά αυτό ελάχιστα απασχολεί εμάς και τους ανθρώπους της ομάδας. Η πρώτη βδομάδα δεν κύλισε ομαλά για τους Ινδούς, με κάποια προβλήματα στην αξιοπιστία, ωστόσο το θετικό είναι πως η ομάδα του Silverstone ξεπέρασε τα θέματα αυτά και ρίχθηκε στον αγώνα της συλλογής δεδομένων τη δεύτερη βδομάδα, δίχως να περάσει ημέρα χωρίς 3ψήφιο αριθμών γύρων.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι όχι μόνο ο στόχος για την τριάδα που έθεσε άτυπα ο Vijay Mallya δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να επιτευχθεί, αλλά η μάχη με τη Williams αναμένεται σκληρή. Οι δύο ομάδες μοιράζονται το ίδιο power unit και θα ξεκινήσουν με τον πιο πρόσφατα αναβαθμισμένο κινητήρα τη σεζόν, όπως δήλωσε η Mercedes, όμως οι άνθρωποι στο Silverstone έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους, αφού το μονοθέσιο δείχνει να είναι υπέρ-ευαίσθητο. Συν τοις άλλοις, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι το βάρος, επομένως οι μηχανικοί θα πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να εξοικονομήσουν μερικά κιλά, προκειμένου να βελτιωθεί η συμπεριφορά, η ταχύτητα, η φθορά των ελαστικών, αλλά και η κατανάλωση του καυσίμου.
Ο προϋπολογισμός της ομάδας δεν αγγίζει σε καμία περίπτωση των κορυφαίων ομάδων, συνεπώς η βελτίωση δεν μπορεί να είναι όσο πιθανώς θα ήθελαν οι τεχνικοί στην Αγγλία. Το μεγάλο πακέτο πάνω στο οποίο εργάζονται τώρα δε θα παρουσιαστεί φυσικά στην Αυστραλία, αλλά πιθανότατα στο Ισπανικό Grand Prix, όπως συμβαίνει με όλες τις ομάδες. Το θετικό είναι πως η αξιοπιστία βρίσκεται σε καλά επίπεδα -αν λάβουμε υπόψη μας την δεύτερη βδομάδα-, έτσι η προτεραιότητα θα δοθεί στη βελτίωση της απόδοσης, για τη μάχη με τη Williams, καθώς αυτές οι δύο είναι ενδεχομένως οι κορυφαίες ομάδες στο μεσαίο group, αλλά τα πράγματα ίσως να διαφοροποιηθούν κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Williams
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μάχες αφορά τη θέση κάτω από το «απλησίαστο» group των Mercedes, Ferrari και Red Bull. Η Williams κατάλαβε πέρυσι ότι τα πράγματα δυσκόλεψαν, αφού έχασε δύο θέσεις στο πρωτάθλημα κατασκευαστών σε σχέση με το 2014 και το 2015. Η οικονομική κατάσταση της Williams φαίνεται πως βελτιώνεται, με τα εκατομμύρια που έδωσε ο πατέρας του Lance Stroll, ώστε ο γιος του να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, να μπαίνουν στα ταμεία της ομάδας, ταυτόχρονα με τη μείωση κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος (ίσως και πάνω από 50%) στην τιμή των power units που αγοράζονται από τη Mercedes, για βρεθεί τελικά ο Valtteri Bottas στη γερμανική ομάδα.
Η ομάδα του Grove κατάφερε να διανύσει 800 γύρους ή 3.724 χιλιόμετρα, αντιμετωπίζοντας λίγα προβλήματα. Η FW40 είναι ίσως το λιγότερο αλλαγμένο μονοθέσιο συγκριτικά με πέρυσι, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Στο πίσω μέρος εξακολουθεί να βρίσκεται το δυνατότερο power unit στο grid, με τους Βρετανούς να πειραματίζονται με διαφορετική έκδοση του διπλού T-Wing, το οποίο είδαμε στο επάνω και κάτω μέρος. Η πρώτη βδομάδα δεν ήταν καλή, καθώς τα ατυχήματα του Stroll καθυστέρησαν σημαντικά την ομάδα, γι’ αυτό και ο πατέρας του Καναδού βοήθησε στη μεταφορά τμημάτων από το Grove στη Βαρκελώνη, προσφέροντας το… ιδιωτικό του αεροπλάνο!
Ο ταχύτερος χρόνος για τη Williams γράφτηκε από τον Felipe Massa και ήταν ο πέμπτος συνολικά στο τεστ, δείχνοντας ότι η FW40 είναι προετοιμασμένη για μια καλή αρχή. Η εξέλιξη εντός της σεζόν δεν αναμένεται να είναι πολύ σπουδαία, αφού ο προϋπολογισμός δεν έχει εντελώς λυμένα τα χέρια μηχανικών, ωστόσο σημαντική είναι η προσθήκη του Paddy Lowe στο δυναμικό, ο οποίος πήρε απευθείας τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή. Ο πρώην Τεχνικός Διευθυντής της Mercedes και της McLaren αναμένεται να βοηθήσει τη Williams στη μάχη που έχει με τη Force India για την τέταρτη θέση, διότι ο πραγματικός στόχος δεν μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Για το ξεκίνημα, η FW40 είναι ένα συμπαγές και γρήγορο μονοθέσιο, κατά πάσα πιθανότητα ταχύτερη από την VJM10, τουλάχιστον για την ώρα.
McLaren
Δεκάδες είναι οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί (όπως εφιάλτης, δράμα, κόλαση κ.λπ.) που βρίσκονται στο μυαλό μου όσο γράφονται αυτές οι γραμμές. Δεν έχει νόημα να τους απαρτίσω, αφού μπορώ να περιγράψω την κατάσταση διαφορετικά: 425 γύροι μόλις στις δοκιμές, λιγότεροι από κάθε άλλη ομάδα! Το μεγαλύτερο stint στις 8 ημέρες των δοκιμών αποτελείται από… 11 γύρους! Όσο κι αν δεν το πιστεύεις, οι περισσότεροι συνεχόμενοι γύροι που κατάφερε να γράψει η MCL32 είναι μόλις 11! Πολλές αλλαγές κινητήρα, με τις φήμες να κάνουν λόγο για πάνω από 7, τη στιγμή που φέτος κάθε οδηγός έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει χωρίς καμία ποινή 4 κινητήρες για τα 20 Grands Prix.
Εντάξει, το power unit είναι απλά απαράδεκτο, αλλά φταίει μόνο η Honda; Όταν μιλάμε για μία συνεργασία τέτοιου επιπέδου, η McLaren έχει ένα μέρος της ευθύνης, διότι δεν είναι μόνο το power unit, αλλά και το πώς εσύ το χρησιμοποιείς και το βάζεις στο μονοθέσιό σου, και πιστεύω πως η «Macca» θα μπορούσε να βοηθήσει τη Honda (ξέρουμε πόσο καλή τεχνογνωσία έχει στα ηλεκτρονικά), αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι Ιάπωνες είναι αρκετά ξεροκέφαλοι και εγωιστές, θέλοντας να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο, με τη «γραφειοκρατία» τους να θυμίζει Ελλάδα, κάτι που θα πρέπει γρήγορα να αλλάξει. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για το μέλλον (τώρα που η βελτίωση είναι ελεύθερη), κάτι που δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι συμβαίνει.
Ο Fernando Alonso κάνει λόγο για 30 χλμ/ώρα κάτω σε κάθε ευθεία και ο Stoffel Vandoorne λέει ότι το Αυστραλιανό Grand Prix θα είναι δοκιμές γι’ αυτούς, αλλά το πρόβλημα της MCL32 δεν είναι μόνο εκεί: το μονοθέσιο είναι δύστροπο, με πολύ κακή ισορροπία και συμπεριφορά (όπως μαρτυρά η 3η στροφή-κριτής του Circuit de Barcelona-Catalunya). Σίγουρα, το power unit έχει συμβάλλει σε αυτό, αλλά η McLaren σε καμία περίπτωση δεν έχει κάνει ό,τι έπρεπε προκειμένου να ξεκινά τη σεζόν με ένα εξαιρετικό σασί, ώστε στη συνέχεια να «κατηγορεί» τη Honda για το χάλι της. Έχουμε να δούμε ανταγωνιστικό σασί από το 2012…
Πώς θα είναι το 2017 για τη McLaren; Ακόμα μία κακή/ξεγραμμένη χρονιά, για την οποία οι ευθύνες βρίσκονται σε Βρετανία και Ιαπωνία. Θεωρητικά, η McLaren μπορεί να κάνει τα πάντα: σπάσιμο συμβολαίου με τη Honda και αγορά κινητήρων από άλλη εταιρεία εντός της σεζόν· οι κανονισμοί το επιτρέπουν, όμως θα πρέπει ουσιαστικά να δημιουργήσεις ένα νέο μονοθέσιο για τον νέο κινητήρα (ηλεκτρονικά, κιβώτιο και σύστημα ψύξης). Προσωπικά, δεν βλέπω ότι αυτό θα συμβεί. Το σίγουρο είναι ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, με αποτέλεσμα οι δύο εταιρείες να εργάζονται σκληρά για σημαντική βελτίωση εντός του 2017, πάντα υπό τον φόβο αποχώρησης του Alonso μετά το τέλος της σεζόν. Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν εντός της χρονιάς, τότε θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές εν όψει του 2018, κάτι για το οποίο η McLaren δειλά-δειλά έχει αρχίσει να προετοιμάζεται, παρόλο που οι Ιάπωνες επιμένουν να λένε πως η δέσμευσή τους στο άθλημα και στη McLaren δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο.
Toro Rosso
Όταν η STR12 είδε το φως της δημοσιότητας, οι εντυπώσεις μας ήταν άκρως θετικές. Αν εξαιρέσουμε το πανέμορφο livery (το ομορφότερο κατ’ εμέ), το ιταλικό μονοθέσιο έχει εξαιρετική αισθητική και από πλευράς σχεδίασης. Ένας από τους λόγους είναι οι ομοιότητες με την Mercedes W08. Δεν κατηγορώ την Toro Rosso για αντιγραφή -άλλωστε δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να το κάνει αυτό μέσα σε λίγες μέρες-, απλώς οι σχεδιαστές στη Faenza ακολούθησαν παρόμοια σχεδιαστική φιλοσοφία, με το λεπτεπίλεπτο ρύγχος και τα υπερυψωμένα wishbones της εμπρός ανάρτησης να ξεχωρίζουν, γεγονός που χαροποίησε τους ανθρώπους της ομάδας.
Πέρα από το νέο livery και φυσικά τις αλλαγές προκειμένου το μονοθέσιο να εναρμονιστεί με τους φετινούς κανονισμούς, ένα εντελώς νέο κομμάτι του μονοθεσίου είναι το power unit. Η STR11 χρησιμοποιούσε τον κινητήρα της Ferrari από το 2015, όμως η συμφωνία με τη Renault σημαίνει ότι ο κινητήρας θα είναι φετινός και φυσικά θα ενσωματώνει τις αναβαθμίσεις των Γάλλων. Ο Τεχνικός Διευθυντής, James Key, δηλώνει πως η διαφορά στην απόδοση είναι τεράστια, όπως πράγματι συμβαίνει, αλλά το αγκάθι είναι για την ώρα η αξιοπιστία, με την Toro Rosso να γράφει 584 γύρους, όντας μπροστά μόνο από τη McLaren. Η Renault ετοιμάζει γρήγορη λύση για τα προβλήματα στο ERS, έτσι η ιταλική εταιρεία θα χρησιμοποιήσει νέο κινητήρα στο πρώτο Grand Prix της σεζόν.
Το 2016, η Toro Rosso βαθμολογήθηκε στους 12 από τους 21 αγώνες. Φέτος, οι στόχοι είναι υψηλότεροι και η STR12 δείχνει να βοηθάει σε αυτό. Πρόκειται για ένα μονοθέσιο με αρκετές δυνατότητες, πάντα όσον αφορά τη μάχη στο μεσαίο μέρος του grid. Την τελευταία ημέρα των δοκιμών, ο Carlos Sainz σημείωσε τον 7ο καλύτερο χρόνο συνολικά στις δοκιμές, με πολύ χαμηλό καύσιμο, επομένως τα πράγματα στην ταχύτητα δεν είναι άσχημα. Μπορεί πέρυσι οι μηχανικοί στη Faenza να πήραν διπλάσια δεδομένα από τις δοκιμές, όμως αν τα προβλήματα με την αξιοπιστία του R.E.17 λυθούν γρήγορα, τότε η Toro Rosso θα μπορεί να μάχεται με αξιώσεις, με τον υψηλότερο ουσιαστικό στόχο να αποτελεί η πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, κάτι που θα κριθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης των μονοθεσίων και τους πόρους που θα διαθέσουν οι ομάδες για τον σκοπό αυτό.
Haas
Η θετική έκπληξη της περσινή σεζόν και η μοναδική πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα ξεκίνησε με το δεξί τη φετινή χρονιά. Η Haas κατάφερε να καλύψει απόσταση 3.328 χιλιομέτρων (έναντι 2.206 πέρυσι) και μάλιστα δίχως να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα στον κινητήρα και τα μηχανικά μέρη, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η ανάγκη για αλλαγή κινητήρα, πράγμα που αναδεικνύει την εξαιρετική δουλειά των μηχανικών της Ferrari για μία ακόμα χρονιά στον τομέα αυτό.
Το ιταλικό power unit είναι σαφώς βελτιωμένο, με τους οδηγούς των Αμερικανών να μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι, ενώ ήταν ικανοί να γράψουν μερικούς γρήγορους γύρους, με τον Kevin Magnussen να είναι 1,9 δευτερόλεπτα πιο αργός από την ταχύτερη επίδοση που σημειώθηκε από τον Kimi Raikkonen. Η VF-17 έχει αρκετή ταχύτητα και τα σημάδια δείχνουν πως δεν είναι το αργότερο μονοθέσιο, όπως δηλαδή και το 2016.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κάπου αλλού: στα φρένα. Ένα μεγάλο μέρος του 2016, η Haas ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα στην πέδηση (κάτι αρκετά σύνηθες για μία νέα ομάδα), όμως η κατάσταση δεν είναι πολύ βελτιωμένη στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Ο Romain Grosjean σταμάτησε δύο φορές την τελευταία ημέρα, λόγω προβλημάτων στα Brembo, με την ομάδα του Banbury να θέλει δοκιμές με τα φρένα της Carbone Industrie στο Μπαχρέιν. Μια γρήγορη λύση στην αρχή της σεζόν δεν αποκλείει το γεγονός να δούμε μια ακόμα πιο ανταγωνιστική Haas φέτος, με την οργάνωση και της λειτουργία της ομάδας να είναι σίγουρα σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι.
Renault
Όταν, πριν από έναν χρόνο, η Renault επέστρεφε ως ομάδα στη Formula 1, το αφεντικό της εταιρείας, Carlos Ghosn, υπογράμμιζε πως στόχος των Γάλλων είναι οι νίκες από το 2018. Σίγουρα, το 2016 ήταν μία μεταβατική χρονιά και μία σεζόν προσαρμογής, μα αυτό δεν είναι δυνατό να δικαιολογήσει την 9η θέση και τους 8 βαθμούς. Η R.S.16 ήταν ένα αργό μονοθέσιο, ενώ στο πίσω μέρος βρισκόταν ένα power unit που μπορεί να είχε βελτιωμένη αξιοπιστία -σχετικά με το 2015-, αλλά η δύναμη συγκριτικά με Mercedes και Ferrari δεν ήταν εκεί.
Οι άνθρωποι στο Enstone και το Viry-Chatillon δούλεψαν σκληρά, πετυχαίνοντας να σχεδιάσουν ένα πολύ βελτιωμένο σασί κι ένα δυνατότερο power unit, που έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες για την απόδοση. Ο γαλλικός κινητήρας είναι πιο δυνατός φέτος, με καλύτερη οδηγησιμότητα, αλλά στις δοκιμές παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα αξιοπιστίας που καθυστέρησαν τη Renault και τις ομάδες της (Red Bull και Toro Rosso). Το πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει κυρίως στο ERS, όμως οι μηχανικοί ετοιμάζουν γρήγορη λύση, με τον διακόπτη να έχει ήδη γυρίσει κατά ένα μεγάλο μέρος στην απόδοση, αφού η αξιοπιστία -για ένα εντελώς νέο concept- βρίσκεται σε καλά επίπεδα.
Για να περάσουμε στην R.S.17: Το μονοθέσιο με τον πολύ όμορφο χρωματισμό είναι σίγουρα πιο ανταγωνιστικό από την R.S.16. Τα σχόλια των Nico Hulkenberg και Jolyon Palmer είναι θετικά, με τον δεύτερο να λέει ότι το αυτοκίνητο είναι πιο οδηγήσιμο, προβλέψιμο και υπάκουο, όμως ο Γερμανός πιστεύει πως αυτή τη στιγμή η Renault είναι στο πίσω μέρος του μεσαίου group των ομάδων. Η λογική λέει πως η Renault ξεκινά τη σεζόν μπροστά από τις McLaren και Sauber, ενώ τα οικονομικά της ομάδας είναι αρκετά καλά και πιθανώς η ανταγωνιστικότητα της R.S.17 να βελτιωθεί εντός της χρονιάς, κάτι που θα επιτρέψει στην ομάδα του Enstone μια πολύ καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή απ’ ό,τι πέρυσι.
Sauber
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Sauber είναι το οικονομικό. Οι άνθρωποι της ομάδας, στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χρήματα, θα χρησιμοποιούν περσινούς κινητήρες της Ferrari. Όντας η μόνη ομάδα που θα το κάνει αυτό, το μειονέκτημα είναι παραπάνω από προφανές: οι νέοι κινητήρες έχουν πάνω τους σημαντικές βελτιώσεις -κυρίως στην απόδοση-, ενώ την ίδια ώρα η ελβετική ομάδα δε θα έχει καμία από τις αναβαθμίσεις που θα δούμε εντός της σεζόν, διότι σου θυμίζω ότι η εξέλιξη των κινητήρων είναι από φέτος ελεύθερη!
Αν πιστέψουμε τη Sauber (προσωπικά δεν το κάνω), τότε η απόφαση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η ομάδα θέλει να επικεντρωθεί γύρω από την αεροδυναμική. Ακόμα κι έτσι, τα νέα εξαρτήματα που είδαμε στις δοκιμές ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, πράγμα που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η εξοικονόμηση χρημάτων είναι το βασικό μέλημα για τους Ελβετούς, με τους χορηγούς να λάμπουν διά της… απουσίας τους από την C36.
Οι τελευταίες θέσεις ήταν οι αγαπημένες της Sauber στις δοκιμές, με τις διαφορές από τους υπόλοιπους να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλες. Η C36 είναι ένα νευρικό μονοθέσιο, κυρίως στο εμπρός μέρος, αν και ο Marcus Ericsson μάς έλεγε πως η βελτίωση σε σχέση με την C35 είναι μεγάλη. Το θετικό είναι ότι ήταν αξιόπιστη, και πώς να μην είναι, όταν ο Ferrari 059/5 παρουσίασε ελάχιστα προβλήματα πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά, πιθανότατα μιλάμε για τη χειρότερη ομάδα στο φετινό grid που θα παλέψει όπως και πέρυσι για να μην τερματίσει με μηδενική συγκομιδή βαθμών.
Επίλογος
Η Formula 1 ξεκινάει επιτέλους και τα σημάδια για μια ανταγωνιστική σεζόν είναι υπαρκτά. Οι διαφορές στην κορυφή έχουν μειωθεί, αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι πως η Mercedes ξεκινά από σχέση ισχύος την 68η σεζόν της Formula 1. Η Ferrari έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην SF70H, αλλά πιθανώς βρίσκεται πίσω από την ομάδα του Brackley. Η Red Bull προς το παρόν δείχνει να είναι ακόμα πιο πίσω, με τις κορυφαίες αυτές ομάδες να απέχουν αρκετά από τους υπόλοιπους, δημιουργώντας έτσι μια κατηγορία που θα μάχεται σχεδόν διαρκώς μόνη της για την πεντάδα και κυρίως για της θέσεις του βάθρου.
Την τέταρτη θέση διεκδικούν κυρίως οι Force India και Williams, με τη δεύτερη να κρατά κατά πάσα πιθανότητα το πλεονέκτημα. Toro Rosso, Renault και Haas μάλλον ακολουθούν, αλλά η STR φαίνεται πως έχει το πλεονέκτημα έναντι της Renault και κυρίως έναντι της Haas. Η McLaren αποτελεί έναν μεγάλο άγνωστο στην περίπλοκη εξίσωση, με τα προβλήματα αξιοπιστίας να βασανίζουν την MCL32, η οποία δεν είναι ένα γρήγορο μονοθέσιο, ακόμα κι όταν τρέχει χωρίς προβλήματα. Με τόσο κακή αξιοπιστία ήταν πολύ δύσκολο να φανεί η απόδοση του αυτοκινήτου, κάτι που θα αργήσουμε κι άλλο να δούμε, αφού θα χρειαστεί να περάσουν μερικά Grand Prix προκειμένου να αξιοποιηθεί η όποια δυναμική. Η ουρά του grid ανήκει πιθανόν στην Sauber, που είναι η μοναδική ομάδα με περσινό κινητήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η πραγματική ιεραρχία για το πρώτο κομμάτι του πρωταθλήματος δε θα φανεί ούτε στην Αυστραλία. Καλό θα είναι να περιμένουμε τουλάχιστον 3 αγώνες μέχρι να έχουμε τις απαντήσεις που όλοι ψάχνουμε για το πώς θα κυλίσει η φετινή σεζόν, με τον ρυθμό ανάπτυξης να αποτελέσει ίσως κομβικό και καθοριστικό σημείο για ομάδες και οδηγούς.
πηγη
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Το ΕΠΙΟΣΥ INFO ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται!