EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

FT: Η 6ετής έρευνα σε βάρος της Google οδήγησε σε πολιτική θύελλα

Σε καυτό θέμα του συνεδρίου του Νταβός, αναδείχθηκε αυτό του συμβιβασμού του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας με την βρετανική κυβέρνηση για την πληρωμή αναδρομικών φόρων. Με τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, να προσπαθεί να κρατήσει κρυφή την συμφωνία, που ωστόσο διέρρευσε στον Βρετανικό Τύπο, με την αντιπολίτυση να τη χαρακτηρίζει "γελοία" και την κυβέρνηση να μιλά για μεγάλη επιτυχία.

Χαρακτηριστικά, ο Τζορτζ Οσμπορν είχε πει ότι επρόκειτο για τη "η πρώτη σημαντική νίκη της συγκεκριμένης εκστρατείας. Η κυβέρνηση εξασφαλίζει πως οι εταιρείες  πληρώνουν το μερίδιο που τους του φόρου επί των κερδών στο Ηνωμένο Βασίλειο".

Αυτή του η δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Εργατικού Κόμματος, που ζήτησε και επίσημα εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την συμφωνία.
AdTech Ad
Σύμφωνα με τον διακανονισμό που ανακοινώθηκε μόλις πριν μια εβδομάδα, η Google θα καταβάλει 130 εκατομμύρια λίρες (περίπου 172 εκατομμύρια ευρώ) σε αναδρομικούς φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο (για την περίοδο μετά το 2005). Η συμφωνία ακολουθεί έναν 6ετή έλεγχο της υπηρεσίας φορολογίας και τελωνείων της Βρετανίας (Her Majesty's Revenue and Customs, ή HMRC) με αντικείμενο το εάν η Google επιδιδόταν σε φοροαποφυγή για μια δεκαετία και πλέον ανακατανέμοντας τα κέρδη της στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η έδρα της για την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.


  Αναλυτικά, αναφέρεται πως η έρευνα σε βάρος της Google ξεκίνησε το 2009, εξετάζοντας τη φορολογική της δραστηριότητα από το 2005. Αρχικά, αντικείμενο της έρευνας ήταν ο τρόπος λειτουργίας της εταιρίας και στη συνέχεια τα "προϊόντα" της. Ωστόσο, το 2010 οι λόγοι της έρευνας έγιναν πιο σαφείς, με την εταιρία να καταβάλλει τότε φόρους, ο συντελεστής των οποίων δεν ξεπερνούσε το 2,4% επί των κερδών.


  Μάλιστα, ο πρόεδρος της Google Eric Schmidt να κάνει λόγο για μια πολύ επιτυχημένη δομή της εταιρίας, με βάση τα κίνητρα που προσέφερε η κυβέρνηση. Τα επόμενα χρόνια, η φοροαποφυγή μεγάλωνε και στο στόχαστρο των ερευνών έμπαιναν και άλλες πολυεθνικές, όπως Apple, Amazon και Starbucks. Το 2012, οι μικρότερες εταιρίες υπέβαλλαν παράπονα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τους κολοσσούς που κατέκλυζαν την αγορά και τις έπνιγαν.



  Σημείο καμπής για την έρευνα σε βάρος της Google φαίνεται να στάθηκε η καταγγελία της βουλευτού των Εργατικών, Margaret Hodge, που χαρακτηρίζει "ανήθικη" τη φορολογία και την πολιτική ανταγωνισμού που είχε υιοθετήσει η εταιρία. Με τον τεχνολογικό κολοσσό να ξεκινά της πρώτες αλλαγές στην πολιτική φορολογίας, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και τις Ευρωπαϊκές χώρες, που συνέχιζαν να αποτελούν τον απόλυτο φορολογικό προορισμό.



  Μέχρι το 2014, η Google είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα και στη Γαλλία, που με νέο φορολογικό νομοσχέδιο απαίτησε την καταβολή 1 δις. ευρώ. Παράλληλα, τον περασμένο Οκτώβριο, οι χώρες του ΟΟΣΑ συμφώνησαν σε ορισμένα μέτρα για να περιορίσουν τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά των κερδών (BEPS). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης διατυπώσει συστάσεις σχετικά με την εταιρική φοροαποφυγή.

Από το 2015 η Κομισιόν είχε αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας και τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρειών. Η πρόταση για τη διαφάνεια των φορολογικών αποφάσεων εγκρίθηκε από τα κράτη-μέλη μέσα σε επτά μόνο μήνες, ενώ έχουν ξεκινήσει και ορισμένες άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη φορολογία των εταιρειών.



  Η συμφωνία, που παρουσιάστηκε ως μεγάλη επιτυχία, πιθανότατα να εξετασθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Εργατικού Κόμματος, αρμόδιοι για θέματα οικονομίας και δικαιοσύνης, ζήτησαν να τους χορηγηθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις φορολογικές αρχές.

"Σας καλούμε να δώσετε απαντήσεις στο διάχυτο προβληματισμό που εκφράζεται σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει την συμφωνία", υπογραμμίζουν στην επιστολή τους η Σίμα Μαλχότρα και ο Τσαρλς Φάλκονερ, ζητώντας περαιτέρω στοιχεία για τη διαδικασία που ακολούθησαν οι αρχές καταλήγοντας στο ποσό των 130 εκατομμυρίων λιρών.
 
Στελέχη της Google υποστηρίζουν πως η εταιρεία πληρώνει όλους τους φόρους που της αναλογούν.
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ήδη καλέσει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να τοποθετηθεί σχετικά με τη συμφωνία και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει διεξαγωγή έρευνας από την εθνική ελεγκτική υπηρεσία, ενώ η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών (PAC), έχει ανακοινώσει πως θα ερευνήσει τον διακανονισμό.



(Πηγή: FinanacialTimes)




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID