EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Βοήθεια απ' το ΔΝΤ ζητούν οι Αζέροι καθώς βουλιάζουν στην κρίση - Επιβάλουν capital controls & κλείνουν τράπεζες

Την βοήθεια του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αιτήθηκε και επισήμως το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου που παράλληλα έχει προκαλέσει νομισματική κρίση στη χώρα αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει capital controls και μέχρι στιγμής να κλείσει έξι τραπεζικά ιδρύματα.

Η χώρα έχει αιτηθεί βοήθεια 3 δισ δολ. απ' το ΔΝΤ και άλλο 1 δισ δολ. απ' την Παγκόσμια Τράπεζα και σύμφωνα με τα αζέρικα ΜΜΕ ήδη απ' τις 19 Ιανουαρίου έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ των πλευρών για τους όρους που θα τεθούν αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.

Μάλιστα σήμερα έχουν μεταβεί στο Μπακού κλιμάκια του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για επαφές στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Σημειώνεται πως η χώρα αποπλήρωσε μόλις πέρυσι το σύνολο των δανείων που είχε λάβει απ' το ΔΝΤ το 1995.

Εν τω μεταξύ χθες οι Αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο άλλων δύο τραπεζών που πλέον δεν τηρούσαν τις κεφαλαιακές προϋποθέσεις για να λειτουργούν. Πρόκειται για τις Atrabank ASC και Qafqaz Inkisaf Banki ASC. Έτσι τις τελευταίες 10 ημέρες το σύνολο των τραπεζών που αναγκάστηκαν να κλείσουν έφθασε τις έξι.

Και όλα αυτά ενώ το Κοινοβούλιο της χώρας ετοιμάζεται να περάσει νομοσχέδιο για την πλήρη προστασία των καταθέσεων σε μία προσπάθεια να σταματήσει το bank run.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει capital controls καθώς οι καταθέτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο εγχώριο νόμισμα και τις τράπεζες μετά την κίνηση του Μπακού να προχωρήσει σε δύο υποτιμήσεις

Όλη αυτή η πίεση έρχεται μετά την απόφαση της ίδιας της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δύο υποτιμήσεις του νομίσματος της χώρας, του μανάτ υποχωρώντας σε επίπεδα ρεκόρ.

Νωρίτερα επί έξι μήνες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας σπατάλησε το 64% των συναλλαγματικών αποθεματικών της, 8,7 δισ δολ., προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.






πηγη




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID