EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΣΟΡΟΣ: Η Ελλάδα με το ευρώ δεν θα συνέλθει ποτέ

Ο Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wirtschaftswoche επικρίνει την πολιτική λιτότητας που επέβαλε το Βερολίνο στην Ευρώπη, εξαιρώντας τον ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση και το ουκρανικό.

Μάλιστα ο κ. Σόρος υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να σταθεί στα πόδια της όσο έχει το ευρώ.

«Κερδοσκόπο με την καλή έννοια του όρου» χαρακτηρίζει τον εαυτό του ο Αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος, μιας και προέβλεψε και αποκάλυψε, όπως υποστηρίζει, τα τρωτά σημεία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Ο άνθρωπος που κάποτε, με κερδοσκοπικές επιθέσεις στη βρετανική λίρα, έγινε πλουσιότερος κατά 1 δισεκατομμύριο σε μία μόλις μέρα, μίλησε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά και η Γερμανία, η οποία είναι, κατά την άποψή του, η μόνη χώρα που μπορεί να αποτρέψει τη διάσπαση της Ευρώπης.

«Όταν η ελληνική κρίση ξέσπασε για τα καλά το 2009, η ΕΕ υπό την αρχηγία της Γερμανίας βοήθησε μεν, αλλά η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει υψηλό τίμημα», τονίζει ο Τζορτζ Σόρος προσθέτοντας: «Της ζητήθηκε να καταβάλει υπερβολικά υψηλά επιτόκια, καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Δυστυχώς οι Γερμανοί επανέλαβαν το λάθος και κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Επέβαλαν και πάλι όρους που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη χρεοκοπία. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Τζορτζ Σόρος διακρίνει, ομοιότητες μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας: «Ο ουκρανικός πληθυσμός κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως οι Ευρωπαίοι δίνουν στο Κίεβο πολύ λίγα χρήματα, κάνοντας το ίδιο λάθος, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Η «παλιά» Ουκρανία έμοιαζε με την «παλιά» Ελλάδα. Ολιγάρχες είχαν μοιράσει μεταξύ τους τη χώρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι επεδίωκαν τον προσωπικό πλουτισμό. Όμως οι άνθρωποι στη «νέα» Ουκρανία επιθυμούν ριζικές μεταρρυθμίσεις και σε αυτό χρειάζονται τη βοήθεια της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο θα είχε άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ίδια την Ευρώπη, διότι μια ευημερούσα Ουκρανία θα ήταν εφόδιο για την Ευρώπη στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας και υπέρ της αλληλεγγύης, αλλά και μιας νέας αρχής στην Ουκρανία».

Ο Αμερικανός επενδυτής εμφανίζεται πεπεισμένος για τον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Γερμανία ως ισχυρότερη οικονομικά δύναμη στην Ευρώπη: «Αν κάποιοι είναι σε θέση να αποτρέψουν μια διάσπαση της Ευρώπης, τότε αυτοί είναι οι Γερμανοί. Κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας Μέρκελ, έγιναν οι ηγεμόνες στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα κάποιο τίμημα, κι ας διαμαρτύρονται ορισμένοι Γερμανοί για τις πιστώσεις που δόθηκαν στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί είναι ξεκάθαρα οι μεγάλοι κερδισμένοι της νομισματικής ένωσης. Όμως οι ηγεμόνες δεν πρέπει να ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους συμφέρον. Οφείλουν να εκπροσωπούν και τα συμφέροντα εκείνων που τους εμπιστεύονται. Θα πρέπει συνεπώς να δούμε αν η Γερμανία θα επωμιστεί τελικά την ευθύνη αυτή, όπως έπραξαν οι ΗΠΑ μετά το 1945».






πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID