EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η Greenpeace αποδοκιμάζει τις τοποθετήσεις Τσίπρα στη Σύνοδο για το κλίμα

Το ελληνικό τμήμα της Greenpeace, παρακολουθώντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνδιάσκεψη για το κλίμα που έλαβε χώρα στο Παρίσι, κατακεραύνωσε τις θέσεις του

Συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε τη Δευτέρα πως: “Η σύνοδος αυτή πρέπει να αποτελέσει ιστορική καμπή. Πρέπει να επιταχυνθεί η παγκόσμια μετάβαση σε μια φιλική προς το κλίμα, βιώσιμη κοινωνία”.


Ενώ, επισήμανε πως “η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βιώνει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση και την ανθρώπινη απόγνωση, δίνει πολιτική προτεραιότητα στην ανάγκη να αποτραπεί ο κίνδυνος μετατόπισης της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε πώς θα το πράξουμε”.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο νομικό πλαίσιο και τη δέσμευση των χωρών στη συμφωνία του Παρισιού. “Η συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να παρέχει ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που θα έχει ως βάση τις διαδικασίες διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμόρφωσης που θα εφαρμόζονται από όλα τα μέρη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.


Παράλληλα, οι υπόλοιποι ηγέτες επέστησαν την προσοχή τους στη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσπαθώντας να στρέψουν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση την ανάγκη για εύρεση λύσης για το μείζον περιβαλλοντολογικό ζήτημα.

Αυτές ήταν και οι δηλώσει που προκάλεσαν την αντίδραση του ελληνικού τμήματος της Greenpeace, που με σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει πως ” Ο κ. Τσίπρας κατάφερε σε μία τοποθέτηση 453 λέξεων να μην αναφέρει ποτέ τις λέξεις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας. Κατήγγειλε τον καπιταλισμό και τον νεοφιλελευθερισμό και αρκέστηκε σε διαπιστώσεις και γενικές τοποθετήσεις, οι οποίες έγιναν συγκεκριμένες μόνο σε ένα σημείο: την υπεράσπιση της πάγιας θέσης των Ελλήνων εφοπλιστών να μην ρυθμίζονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ), δηλαδή από τους ίδιους τους εφοπλιστές. Ειρωνικά λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε στηλιτεύσει τη μεγιστοποίηση του κέρδους ως κριτηρίου που υπαγορεύει πολιτικές αποφάσεις”.

Όλα αυτά αντιπροβάλλοντας τις δηλώσει άλλων ηγετών, που έφτασαν στο Παρίσι με συγκεκριμένους στόχους, για τις χώρες τους, και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και την ανάληψη των ευθυνών που τους αναλογούν.

Παράλληλα, η μη κυβερνητική οργάνωση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι τοποθετεί το κέρδος πάνω από τους πολίτες της χώρας, σημειώνοντας: “Δυστυχώς όμως, η Ελλάδα παραμένει χαμένη και αποπροσανατολισμένη, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην ομιλία του κ. Τσίπρα. Εν έτει 2015, τα εύκολα συνθήματα περασμένων δεκαετιών ούτε ορίζουν ούτε προσδίδουν προοδευτικότητα σε κάποιον. Τα έργα το κάνουν αυτό. Ο προοδευτικός χώρος έχει πάψει να είναι το προνομιακό πεδίο του κ. Τσίπρα, οι διεθνείς εξελίξεις άλλωστε το αποδεικνύουν αυτό περίτρανα. Όσο δεν βρίσκει όμως αυτό το προοδευτικό στίγμα που της λείπει η χώρα, τόσο βαθαίνει το χάσμα και οι κοινωνικές ανισότητες. Έτσι γίνεται πάντα όταν μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τους πολίτες και όχι το αντίστροφο”.








πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID