EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Άγριο μαχαίρι στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Ξεπέρασε κάθε εκτίμηση το "μαχαίρι" στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, η ανακοστολόγηση των οποίων ήταν το τελευταίο προαπαιτούμενο για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στην υπουργική απόφαση που υπογράφηκε τελικά σήμερα προβλέπεται ότι οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό  43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%.
Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet- scan. Οι πληροφορίες θέλουν μάλιστα οι θεσμοί να ζήτησαν αρχικά  ποσοστό μείωσης των τιμών περίπου στο 70%.
Στην απόφαση επισημαίνεται επίσης ότι η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί μετά από δύο μήνες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, real time έλεγχο των παραπεμπτικών και δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων (rebate όγκου).
Από την άλλη πλευρά, η αντιπρόταση που παρουσίασε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας συμπεριλάμβανε έναν συνδυασμό μείωσης τιμών σε ποσοστό περίπου 30% και αυξημένο rebate όγκου. Αν και- σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου- η παραπάνω εναλλακτική πρόταση ήταν τεκμηριωμένη και διασφάλιζε πλήρως τη συγκράτηση της δαπάνης στο όριο του κλειστού προϋπολογισμού (302 εκ. ευρώ), τελικά δεν έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς, όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας.
Για κατάρρευση κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες των ιδιωτικών κέντρων που τονίζουν πως με τις παραπάνω περικοπές είναι αδύνατη η λειτουργία τους, γεγονός που θα οδηγήσει πολλά από αυτά σε άμεσο λουκέτο. Οι ιδιοκτήτες των κέντρων, που είχαν μεν προετοιμαστεί για την ανακοστολόγηση, περίμεναν πως η μείωση δεν θα ξεπερνούσε το 30% και ετοιμάζονται τώρα για έντονες αντιδράσεις, δεδομένου πως όλο το προηγούμενο διάστημα που οι συζητήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, δεν είχαν γίνει δεκτοί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.



πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID