EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

“Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”, κύριε Σόιμπλε…

Της Αμαλίας Κάτζου

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά μάλλον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφανγκ Σόιμπλε δεν γνωρίζει και βεβαίως δεν οφείλει να γνωρίζει το αρχαίο ρητό. Ξέρει πολύ καλά τις γερμανικές παροιμίες, όπως αυτή με χρησιμοποίησε πρόσφατα για τη… στάμνα που πάει συχνά στη βρύση και μπορεί να σπάσει , επαναφέροντας εμμέσως το Grexit. Ο σκληρός Γερμανός προσπαθεί για μια ακόμη φορά, παριστάνοντας τάχα πως υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε το προηγούμενο διάστημα. Να μπλοκάρει την αξιολόγηση και να ξαναβάλει στο τραπέζι την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η σύγκρουση του Μαξίμου με τον Σόιμπλε και συνολικά με τους «σκληρούς» του Βερολίνου ξεκίνησε τη Δευτέρα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, το οποίο παρουσίαζε την Ελλάδα ως «ακυβέρνητο πλοίο», χαρακτηρισμό που τον απέδιδε σε έκθεση (“τρισέλιδη αναφορά”) της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου. Βάσει αυτής, γίνεται η πρόβλεψη ότι η πρώτη αξιολόγηση θα τραβήξει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και, άρα, θα αναβληθεί η συζήτηση για το χρέος. Η αντίδραση του Μαξίμου ήταν σκληρή. Σε επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, γινόταν λόγος για «αμετανόητους και εμμονικούς εχθρούς της Ελλάδας που παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν», τη στιγμή που η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. «Η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει ούτε με κούρεμα καταθέσεων ούτε με Grexit», αναφερόταν ενδεικτικά, με την επισήμανση: «Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο. Απέτυχαν, και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη. Περαστικά…».

Και στο ήδη τεταμένο κλίμα Αθήνας – Σόιμλπε ήρθαν να προστεθούν όταν οι δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην ΕΡΤ ότι το ΔΝΤ πρέπει να καταλήξει τι θέλει να κάνει όσον αφορά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι όταν έρχονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποί του ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουν οι Ευρωπαίοι και όταν μιλούν με τους Ευρωπαίους, ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουμε εμείς. Την επόμενη ημέρα ο κ. Σόιμπλε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής του ΔΝΤ, δήλωσε πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης. «Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin, χρησιμοποιώντας γερμανική παροιμία. Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση διά στόματος της κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Ολγας Γεροβασίλη, η οποία απαντώντας στο γερμανό υπουργό Οικονομικών δήλωσε: «Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να ‘κρατήσει την στάμνα γερή’ ».

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου, η νέα αυτή κόντρα όχι μόνο δεν θα κοπάσει, αλλά το πιο πιθανό είναι να ενταθεί το προσεχές διάστημα. Και αυτό διότι, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι η στάση που επιδεικνύει ο κ. Σόμπλε δεν είναι καθόλου τυχαία και αποσκοπεί σε δύο πράγματα. Πρώτον ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση σκληρές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, οι οποίες θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω του ΔΝΤ, καθώς είναι σε σύγκρουση με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα.

Δεύτερον ο γερμανός υπουργός προσπαθεί για μια ακόμη φορά να μπλοκάρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και φυσικά να ξαναβάλει στο τραπέζι το Grexit, καθώς οι προηγούμενες προσπάθειές του έπεσαν στο κενό. Οσο κι αν προσπάθησε να συνδέσει την αξιολόγηση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μην ολοκληρωθεί εντός του 2015 και να οδηγηθούμε σε «κούρεμα» των καταθέσεων, βρήκε τοίχο μπροστά του από το κ. Μάριο Ντράγκι. Στη συνέχεια είτε με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά υπήρξε η παρέμβαση του Φρ. Ολάντ, ο οποίος πήρε ξεκάθαρη θέση επισήμως υπέρ της προστασίας της στέγης. Και τώρα, σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να πετύχει αυτό που ονειρεύεται, το παίζει τάχα «σωματοφύλακας» της Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου το Ταμείο να βάλει τους δικούς του πολύ αυστηρούς όρους σε ασφαλιστικό και εργασιακό, να υπάρξει εμπλοκή με την αξιολόγηση και να επιστρέψουν τα σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ισως λοιπόν να ήταν καλό για τον κ. Σόμπλε να ακολουθήσει την αρχαία ρήση που λέει ότι ο σοφός άνδρας δεν κάνει το ίδιο λάθος, δύο φορές. Αφού το πάλεψε το προηγούμενο διάστημα και δεν του βγήκε, ας συνειδητοποιήσει πως κάποια κέντρα δεν θα τον αφήσουν ούτε και τώρα να το πετύχει.






πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID