EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας σε όλη τη χώρα

Μαζικές ήταν οι απεργιακές διαδηλώσεις που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα το πρωί της Πέμπτης έπειτα από καλέσματα της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ. Κόντρα στη λιτότητα χιλιάδες διαδηλωτές με το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» ΄στειλαν μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους θεσμούς για το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών.

Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, με μικρής έντασης επεισόδια να σημειώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο τέλος των πορειών. Η ένταση ξεκίνησε και στις δύο περιπτώσεις όταν ομάδες νεαρών πέταξαν μολότοφ κατά αστυνομικών, με τα ΜΑΤ να απαντύν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Στην Αθήνα οι νεαροί προκάλεσαν υλικές ζημιές σε ένα αυτοκίνητο, στην Τράπεζα της Ελλάδος και πέταξαν μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ στη Θεσσαλονίκη έσπασαν βιτρίνες και πέταξαν μπογιά σε καταστήματα που άνοιξαν παρά την απεργία.

«Μαζική και αγωνιστική απάντηση στη δογματική εμμονή της κυβέρνησης στις καταστροφικές και αδιέξοδες πολιτικές των μνημονίων, έδωσαν σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι που μετείχαν στην 24ωρη Γενική Απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος», ήταν το σχόλιο της ΓΣΕΕ για τη σημερινή Γενική Πανελλαδική Απεργία.

Δίνοντας το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας δήλωσε ότι η συμμετοχή στην απεργία αποτελεί μέσω πίεσης της κυβέρνησης προς την Ευρώπη.

Με δικό της μπλοκ στην πορεία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ συμμετείχε και η Λαϊκή Ενότητα. «Έχουμε μια πανεργατική απεργία σταθμό, η οποία είναι η αρχή του τέλους της νέας μνημονιακής κυβέρνησης και του συνόλου του μνημονιακού μπλοκ», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Έχουμε μια πανεργατική απεργία σταθμό, η οποία είναι η αρχή του τέλους της νέας μνημονιακής κυβέρνησης και του συνόλου του μνημονιακού μπλοκ», ήταν το μήνυμα του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με το ΠΑΜΕ να κατεβάζει στους δρόμους περισσότερα από 10.000 μέλητου σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι σύντροφοι του παρελθόντος

Με μπροστάρηδες τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Ράχηλ Μακρή διαδήλωσε η ΛΑΕ στην Αθήνα.

Ένταση επικράτησε στη Θεσσαλονίκη, όταν το μπλοκ της ΛΑΕ πέρασε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μία στάση για να διαμαρτυρηθεί. Αφού οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα αποχώρησαν από το σημείο.

Ένταση επικράτησε και στην Πάτρα όταν διαδηλωτές από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και διαδηλωτές από το μπλοκ της ΛΑΕ διαπληκτίστηκαν.

Ένταση σημειώθηκε και στο εργατικό Κέντρο Κατερίνης, όταν πολίτες στράφηκαν κατά του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη που έδωσε το παρών στη σημερινή πορεία στο πλαίσιο της Γενικής Πανελλαδικής Απεργίας.

Πως σχολίασε η Ευρώπη την πρώτη απεργία επί ΣΥΡΙΖΑ

«Η Κομισιόν δεν επιθυμεί να κάνει κανένα σχόλιο για ένα εσωτερικό πολιτικό θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφορικά με τη δημόσια υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση. «Αυτό που ενδιαφέρει την Κομισιόν είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση και εργάζεται σε 24ωρη βάση προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Παράξενη και επικίνδυνη λογική στην Αθήνα: Ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει απεργία ενάντια στο πρόγραμμα που η δική του κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει. Χρειάζεται αίσθηση του επείγοντος», σχολίασε στο twitter ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν φαν Όφερτβελντ.

Όσον αφορά τον γερμανικό Τύπο, φιλοξένησε εκτενή ρεπορτάζ για τις ελληνικές διαδηλώσεις σχολιάζοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε απεργία κατά των μέτρων του».

«Η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πάρει σήμερα μια γεύση της δύναμης του λαού, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε μια γενική απεργία, που αποτελεί το πρώτο βήμα μαζικής αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχει επιλέξει να ακολουθήσει», έγραψε ο βρετανικός Guardian για τα σημερινά απεργιακά συλλαλητήρια στην Ελλάδα.

«Την ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους να διαδηλώσουν, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται για πρώτη φορά στην άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων», έγραψε το αμερικανικό Bloomberg, σχολιάζοντας πως τα συνδικάτα θα φωνάξουν τα ίδια συνθήματα που «κάποτε ο Τσίπρας χρησιμοποιούσε εναντίον των αντιπάλων του».

«Δημόσια οργή για το ελληνικό τρίτο μνημόνιο στους δρόμους των Αθηνών, με τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις να ζητούν κινητοποιήσεις στην Αθήνα», ήταν το σχόλιο της γαλλικής «Le Figaro».





πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID