EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος απέκτησε τη δική του (φωτοβολταϊκή) στέγη

Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης μία από τις ελάχιστες "οάσεις" στην κατασκευαστική έρημο που διανύουμε είναι η ανάπτυξη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο χώρο του παλιού Ιπποδρόμου στο Φάληρο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν και ξεκίνησε η κατασκευή του, το έργο κύλησε ομαλά χωρίς τις γνωστές "ίντριγκες" που συναντάμε διαρκώς στα δημόσια έργα της χώρας. Το χρονοδιάγραμμα σφιχτό, έχει τηρηθεί σχεδόν απόλυτα.

Τώρα, εδώ και λίγες εβδομάδες το κτιριακό συγκρότημα του Κέντρου Πολιτισμού απέκτησε επιτέλους τη δική του "στέγη". Μία στέγη μοναδική καθώς εδράζεται πάνω από τη στέγη του κτιρίου. Είναι 100% φωτοβολταϊκή και είναι μία από τις πρωτοπορίες του ΚΠΙΣΝ.

Η ολοκλήρωση της αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κατασκευής και σε όλη τη χρονική περίοδο που κομμάτι-κομμάτι τοποθετούνταν σαν ένα τεράστιο παζλ, το άγχος υπήρχε. Άλλωστε δεν έχει υπάρξει παρόμοιο εγχείρημα στην Ελλάδα.

ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ

Το στέγαστρο του Κέντρου Πολιτισμού είναι μία έμπνευση του δημιουργού του ΚΠΙΣΝ Renzo Piano. Σχεδιάστηκε για να δίνει την εντύπωση ότι "αιωρείται" πανω από το κτιριακό συγκρότημα. Έχει διαστάσεις 100x100 μέτρα ενώ στο σύνολο του αποτελείται από 717 προκατασκευασμένα τμήματα. Στη θέση του βρίσκεται χάρη σε 40 δυνατούς μεταλλικούς στύλους ενώ το υψηλότερο σημείο που βρίσκεται το στέγαστρο είναι 46 μέτρα από το έδαφος.

Στην πραγματικότητα δεν αποτελεί μόνο ένα σχεδιαστικό επίτευγμα και ένα αρχιτεκτονικό εύρημα. Θα συμβάλλει με ενέργεια 2gwh/έτος πράγμα που σημαίνει ότι θα καλύπτει τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες του Κέντρου Πολιτισμού.

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Το έργο της κατασκευής είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Βρισκόμαστε περίπου 5-6 μήνες πριν την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων. Η βασική εκτίμηση είναι πως η παράδοση του έργου ως κατασκευή θα έχει επιτευχθεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι το ΚΠΙΣΝ θα ανοίξει άμεσα και για το κοινο. Θα απαιτηθούν περίπου 10 μήνες για να ολοκληρωθεί η μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό και αν δεν έχουμε φαινόμενα ανάλογα με εκείνα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στου Φιξ τότε την Άνοιξη του 2017 το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.

Όλος ο εξωτερικός χώρος θα είναι δωρεάν προσβάσιμος και επισκέψιμος, όπως και η Εθνική Βιβλιοθήκη και οι κοινόχρηστοι χώροι της Λυρικής Σκηνής. Με τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ η Εσπλανάδα, η πεζογέφυρα που θα το ενώνει με τον Φαληρικό Όρμο θα ζωντανέψει και θα αποτελέσει τον σύνδεσμο για την ενιαία λειτουργία όλης της περιοχής ως χώρου αναψυχής, περιπάτου, ξεκούρασης και πολιτισμού. Τι έμεινε; περίπου 15-16 μήνες από τότε. Υπομονή..
 



πηγη




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID