EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πρωτοπόρο ελληνικό application λύνει τα χέρια σε γεωργούς και γεωπόνους

Η αναγνώριση των προβλημάτων μιας καλλιέργειας και η σωστή αντιμετώπισή τους αποτελούν δύσκολο έργο για τον γεωργό και τον γεωπόνο. Η σημασία τους όμως για την παραγωγική και οικονομική επιτυχία της γεωργικής επιχείρησης είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο γεωργός και ο γεωπόνος πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν τους παθογόνους παράγοντες οι οποίοι επιφέρουν ζημίες και ασθένειες στα φυτά. Η εύστοχη αναγνώριση των παραγόντων (έντοµα, ακάρεα, µύκητες, βακτήρια, νηµατώδεις), διάγνωση του προβλήματος και επιλογή δραστικών ουσιών/προϊόντων θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η λύση του CropDiagnosis

Στόχος του CropDiagnosis είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση παθογενειών από την αναγνώριση του προβλήματος της καλλιέργειας μέχρι την εφαρμογή του κατάλληλου προϊόντος. Μέσα από ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, ο χρήστης προχωρά στη διάγνωση του προβλήματος, επιλέγει το κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν και λαμβάνει αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής.


Η λύση προσφέρει οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας, η αποφυγή λαθών τα οποία κοστίζουν χρήμα αλλά και χρόνο, η προστασία της υγείας του γεωργού καθώς δεν εκτείθεται άσκοπα σε χημικά και η μείωση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο έδαφος και τα γεωργικά προϊόντα λόγω της ορθολογικής χρήσης τους.

Το CropDiagnosis είναι η μοναδική εφαρμογή που φέρνει την επιστημονική διάγνωση παθογενειών απευθείας στα χέρια του γεωργού.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από το νέο έτος στα Google Play και App Store.

Πως λειτουργεί

Στο πρώτο στάδιο ο χρήστης εισάγει κάποιες βασικές πληροφορίες για την καλλιέργεια όπως: είδος, στάδιο ανάπτυξης, έδαφος, χαρακτηριστικά προβλήματος κ.ά. ενώ η εφαρμογή εντοπίζει αυτόματα την τοποθεσία και λαμβάνει στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το σύστημα καταλήγει σε πιθανές διαγνώσεις και εμφανίζει στην οθόνη σχετικές εικόνες. Ο χρήστης καλείται να επιλέξει ποια εικόνα ταυτίζεται με την κατάσταση του φυτού ώστε να καταλήξει στη διάγνωση.

Με βάση τη διάγνωση, η εφαρμογή επιλέγει και εμφανίζει σε λίστα τις κατάλληλες δραστικές ουσίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για κάθε ουσία ο χρήστης μπορεί να διαβάσει περισσότερες πληροφορίες (μέθοδος εφαρμογής, τρόπος δράσης, σημάνσεις επικινδυνότητας κ.ά., τιμή) ώστε να διαλέξει ποια επιθυμεί να εφαρμόσει. Αφού επιλέξει, το CropDiagnosis παρουσιάζει αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής (τρόπος παρασκευής ψεκαστικού υγρού, δοσολογία, ιδιαίτερες προφυλάξεις κ.ά.).

Η βάση δεδομένων του CropDiagnosis είναι πλήρως ενημερωμένη με τα είδη των καλλιεργειών, τα είδη των παθογόνων παραγόντων, απεικονίσεις συμπτωμάτων, σημείων και συνδρόμων των φυτονόσων και τις φυτοπροστατευτικές  δραστικές ουσίες και τα χαρακτηριστικά  αυτών.

Πηγές πληροφόρησης αποτελούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανοιχτά δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Οργανισμό Φυτοπροστασίας (European and Mediterranean Plant Protection Organization) και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ε.Ε. (Directorate-General for Health and Food Safety) κ.ά..


                                                             

Πως γεννήθηκε η ιδέα

Η εταιρεία δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας (e-health) προσφέροντας εξειδικευμένα προϊόντα λογισμικού όπως ο φαρμακευτικός οδηγός Γαληνός (www.galinos.gr), το πρόγραμμα διαχείρισης ιατρείου Γαληνός Office (office.galinos.gr), το πρόγραμμα μηχανογράφησης κλινικών Ασκληπιός κ.ά.. Ένα από τα προϊόντα της είναι το σύστημα ιατροφαρμακευτικών υποδείξεων «Πανάκεια», το οποίο λαμβάνει στοιχεία για την κατάσταση της υγείας ασθενών καθώς και σωματομετρικά μεγέθη και προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημα της υγείας τους. Βασισμένη σε αυτή την ήδη υλοποιημένη ιδέα, η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στη «διάγνωση» και αντιμετώπιση των προβλημάτων των καλλιεργειών με αντίστοιχο τρόπο. Έτσι προέκυψε η εφαρμογή CropDiagnosis.

Η ομάδα και το όραμα

Η Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού και διαδικτυακών εφαρμογών.

Η ομάδα του CropDiagnosis αποτελείται από ικανά και έμπειρα στελέχη οι γνώσεις των οποίων συνδυάζονται αρμονικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και από επιστημονικής αλλά και από επιχειρηματικής πλευράς. Η Ergobyte διαθέτει πλήρως στελεχωμένα τμήματα ανάπτυξης λογισμικού, κωδικοποίησης και καταχώρησης πληροφορίας (data entry) και διαχείρισης έργου (project management).

Οι επικεφαλής των τμημάτων:

● Γιώργος Νικολαΐδης: Υπεύθυνος ομάδας σχεδιασμού και ανάπτυξης και Project Manager.
● Ζαχαριάδου Μάρθα: Υπεύθυνη διοικητικού τμήματος και επικοινωνίας.
● Μουστάκας Άνθιμος: Data entry specialist.


Σημειώνεται ότι η επιστημονική ομάδα της Ergobyte αποτελείται από γεωπόνους εξειδικευμένους σε θέματα φυτοπροστασίας και παραγωτικότητας καλλιεργειών.

Ο κ. Νικολαΐδης, συντονιστής της ομάδας, αναφέρει «Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του αγρότη και του γεωπόνου αλλάζει, το ενδιαφέρον του στρέφεται στη σωστή οργάνωση της αγροτικής εκμετάλλευσης, στην ποιότητα των προϊόντων, στη βελτίωση οικονομικών μεγεθών κ.ά.. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά η πληροφορική τεχνολογία, προσφέροντας λύσεις τηλεμετρίας, διαχείρισης καλλιέργειας, ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ.. Εάν οι Έλληνες γεωργοί καταφέρουν να ενσωματώσουν τις λύσεις αυτές στις δραστηριότητές τους, τότε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας διεθνώς μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά.».

Το CropDiagnosis στο FINODEX

Το project CropDiagnosis – Pest Diagnosis and Chemical Recommendation Engine, αποτελεί μία από τις 52 προτάσεις οι οποίες προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του προγράμματος-επιταχυντή FINODEX της κοινότητας FIWARE.

Στα πλαίσια του έργου, η εταιρεία αναπτύσσει ένα έξυπνο σύστημα το οποίο βοηθά γεωργούς και γεωπόνους κατά τον εντοπισμό παθογενειών στις καλλιέργειες, την επιλογή προστατευτικών προϊόντων και τον υπολογισμό δοσολογίας και τρόπου εφαρμογής.

Μέσα από ένα εύχρηστο ερωτηματολόγιο το οποίο αποτελείται από εικόνες, ο χρήστης εντοπίζει και εισάγει τα συμπτώματα του προβλήματος. Στη συνέχεια, το σύστημα εμφανίζει τη λίστα προτεινόμενων προϊόντων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (τιμή, επικινδυνότητα κ.λπ.). Μετά την επιλογή από τον χρήστη, το CropDiagnosis προσφέρει αναλυτικές οδηγίες χρήσης και εφαρμογής, ανάλογη των στρεμμάτων του χωραφιού και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Το έργο FINODEX είναι ένα από τα 16 ευρωπαϊκά έργα επιταχυντές (accelerators) στο πλαίσιο του FIWARE. Το πρόγραμμα αξιολογεί, επιλέγει, χρηματοδοτεί και υποστηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ομάδες ιδιωτών για την ανάπτυξη εφαρμογών σε διάφορους τομείς όπως ηλεκτρονική υγεία (e-health), έξυπνες πόλεις (smart cities), γεωργία (agrifood), μεταφορές (transport) κ.ά.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FI-WARE Accelerator ενθαρρύνει την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών βασισμένων σε καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές πληροφορικής και διαδικτύου (τεχνολογία FI-WARE). Προσφέρει μια ανοικτή πλατφόρμα απλών και δυναμικών APIs με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος για την αξιοποίηση των ευκαιριών που θα προκύψουν από το νέο κύμα της ψηφιοποίησης (Future Internet).


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα : http://www.cropdiagnosis.com


Χαρά Φρουδαράκη tvxs





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID