EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ηλιακός Πύργος παράγει ενέργεια 24 ώρες το εικοσιτετράωρο

Ηλιακός Πύργος παράγει ενέργεια 24 ώρες το εικοσιτετράωρο

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, μέρα και νύχτα και χωρίς μπαταρίες αποτελούσε όνειρο των ερευνητών για δεκαετίες. Τώρα ένας μηχανικός από το Τορόντο βρήκε τη λύση: η ενέργεια θα αποθηκεύεται ως θερμότητα και μέσω μιας κατασκευής που μοιάζει με χωνί θα περνά σε μια ψηλή καμινάδα.

Το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ έκρινε την ιδέα μοναδική και χορήγησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον εφευρέτη John Hollick και το συνεργάτη του Dogan Eryener.

Η εφεύρεση χρησιμοποιεί έναν ηλιακό συλλέκτη για να αξιοποιήσει την ιδιότητα του θερμού αέρα να ανεβαίνει προς τα πάνω και σε αντίθεση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, λειτουργεί 24 το εικοσιτετράωρο. Ο ηλιακός πύργος αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία: μια κυκλική επιφάνεια (ηλιακός συλλέκτης αέρα), την καμινάδα ή πύργο και μια ανεμογεννήτριας, συνδυασμένα μεταξύ τους με ένα νέο τρόπο. Η ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει τον αέρα που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια (panels) και ο ζεστός αέρας ακολουθεί μια ανοδική κίνηση και θέτει σε λειτουργία την ανεμογεννήτρια παράγοντας έτσι ηλεκτρική ενέργεια. «Το έδαφος θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ η αποθηκευμένη θερμότητα ελευθερώνεται και συνεχίζει το ταξίδι της μέχρι την καμινάδα» δήλωσε ο Hollick.




Ο πύργος ηλιακής ενέργειας προσφέρει μια μοναδική λύση για τα πολύ ξηρά (ερημικά) κλίματα όπου τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πάρκα παρουσιάζουν μειωμένη αποδοτικότητα λόγω των ακραίων θερμοκρασιών. Οι σχετικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαιώνουν την απόδοση του συστήματος και πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την κατασκευή ενός πιλοτικού συστήματος ισχύος 1MW με καμινάδα ύψους εκατοντάδων μέτρων.

Ο Hollick είναι ο εφευρέτης του συστήματος SolarWall, μια εφεύρεση ορόσημο στον τομέα της ηλιακής βιομηχανίας, που έχει χρησιμοποιηθεί σε χιλιάδες κτίρια σε όλο τον κόσμο ήδη από τη δεκαετία του 1990.

Το 2014, το SolarWall και ο Hollick τιμήθηκαν από την Αμερικανική Εταιρεία Μηχανολόγων Μηχανικών (ASME) στη Νέα Υόρκη, ως μια από τις 80 καλύτερες εφευρέσεις, εφευρέτες και μηχανικά επιτεύγματα των δύο τελευταίων αιώνων, μαζί με τον Thomas Edison, τον Henry Ford, το Willis Carrier, το George Westinghouse και τη διώρυγα του Παναμά.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID