EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τι ζητά η τρόικα, τι προτείνει η ελληνική κυβέρνηση

Περισσότερες περικοπές δαπανών ζητούν οι θεσμοί από την ελληνική κυβέρνηση απορρίπτοντάς την πρόταση που είχε υπογράψει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Οι θεσμοί έκριναν ως ακατάλληλη την πρόταση εξαιτίας ότι το πλήθος των μέτρων προέρχεται από τη φορολογία, χαρακτηρίζοντας άκρως υφεσιακά τα μέτρα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό ετοίμασαν νέα πρόταση που σε μεγάλο βαθμό προσομοιάζει με την αρχική πρόταση Γιουνκέρ για την επίτευξη συμφωνίας, την οποία αυτή τη φορά απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.
Οι διαφορές των δύο προτάσεων:
1. ΦΠΑ.
Το σχέδιο των πιστωτών εναρμονίζεται ως προς τον αριθμό των συντελεστών του ΦΠΑ (τρεις: 6%-13%-23%), ωστόσο μετατάσσει μεγάλο μέρος των τροφίμων και την εστίαση στον υψηλό συντελεστή 23%. Το χειρότερο σε αυτή την πρόταση είναι ότι θα ενταχθούν στον υψηλό συντελεστή βασικά είδη διατροφής όπως γάλα, γιαούρτι και ψωμί.
Λαμβάνοντας υπόψη την αντιπρόταση των δανειστών:
• στο 6% θα ενταχθούν φάρμακα, βιβλία και θέατρα
• στο 13%, τα μη μεταποιημένα – επεξεργασμένα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό και η διαμονή σε ξενοδοχεία
• στο 23%, όλα τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.
Και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά.
2. Φορολόγηση επιχειρήσεων.
Οι πιστωτές διέγραψαν από την ελληνική λίστα ως ισοδύναμο μέτρο την έκτακτη εισφορά 12%, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ μείωσαν στο 28% (αντί ελληνικής πρότασης για 29%) την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών τους (σήμερα είναι στο 26%). Αντιθέτως, πρόσθεσαν την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%. Αυτή τη στιγμή, η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.), στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 100% για τις τράπεζες.
3.Φορολόγηση αγροτών. Στην ελληνική πρόταση γίνεται μία απλή αναφορά για επανασχεδιασμό του τρόπου φορολόγησης των αγροτών, ενώ στην αντιπρόταση των εταίρων περιλαμβάνεται η κατάργηση των ειδικών καθεστώτων και συγκεκριμένα των επιστροφών στο πετρέλαιο, αλλά και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών τους. Σήμερα, οι αγρότες φορολογούνται με συντελεστή 13% στο εισόδημά τους. Επίσης, οι δανειστές ζητούν τον επανασχεδιασμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.
4.Επίδομα θέρμανσης: Οι δανειστές επιμένουν στην κατάργησή του.Στην ελληνική πρόταση δεν υπάρει καμία αναφορά.
5.ΕΝΦΙΑ. Τόσο οι θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν στο μέτρο αυτό. Δηλαδή ότι πρέπει να εισπραχθούν 2,65 από το φόρο ακινήτων
6. Φόρος Πολυτελείας - τηλεοπτικές διαφημίσεις και άδειες συχνοτήτων. Απόλυτη σύμπτωση απόψεων
7. Η κυβέρνηση προτείνει την περικοπή τους κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016, οι δανειστές ζητούν η μείωση να είναι διπλάσιες, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID