EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δύο γραμμές για τη φορολογία των ακινήτων

Είναι ενδεικτικές οι διαφορετικές φωνές για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων και αν αυτός θα καταργηθεί. Η προχειρότητα που διέπει το οικονομικό επιτελείο και συνολικά την κυβέρνηση δεν επιτρέπει στους φορολογούμενους να υπολογίσουν τι θα πληρώσουν το 2015. Βέβαια, η επιπολαιότητα αυτή ενδεχομένως να κοστίσει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία, τα οποία παρουσιάζουν υστέρηση από τις αρχές του έτους περίπου 1 δισ. Ευρώ.

Για παράδειγμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χθες να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, δηλώντας στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα ότι «Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί τον πιο άδικο φόρο, ο όποιος έχει επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία και έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ. Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει πει και στις προγραμματικές της δηλώσεις, σκοπεύει να τον αντικαταστήσει άμεσα».

Την ίδια ώρα όμως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας δήλωνε στο Mega ότι ο ΕΝΦΙΑ που απέφερε έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ «θα διατηρηθεί για λίγο ακόμη».

Αν θεωρήσουμε πάντως ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκφράζει τη γραμμή Μαξίμου, οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ και το διάστημα αυτό στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται από τεχνικές ομάδες η αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. «Θέλουμε η εφαρμογή αυτού του φόρου, για την ακίνητη περιουσία, να είναι προσεκτική, να δίνει απαντήσεις, να είναι αποτελεσματικός και κοινωνικά δίκαιος, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του όπως υπήρξαν με τον ΕΝΦΙΑ» σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης προσθέτοντας ότι δεν «δεν υπάρχει θέμα καθυστέρησης».
Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο νέος φόρος θα έρθει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η αναπροσαρμογή των τιμών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αποτελέσουν «πιλότο» για τη διαμόρφωση του νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα καθορίσουν το ύψος του αφορολογήτου ορίου πάνω από το οποίο θα επιβληθεί ο νέος φόρος.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID