EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Συμφώνησαν για τον κατώτατο μισθό εργοδότες και συνδικάτα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης, με αντικείμενο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, η οποία διεξήχθη σήμερα στο υπουργείο Εργασίας.

Στο σημερινό τραπέζι διαλόγου παρευρέθησαν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Παναγόπουλος εξερχόμενος της συνάντησης δήλωσε ότι «Πρέπει να υπάρξει νομοθέτηση και υλοποίηση, γιατί ακόμα βρισκόμαστε σε επίπεδο υποθέσεων».

Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας εκτιμάται έθεσε τις βασικές νομοθετικές αλλαγές τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτερου μισθού, στην προ του μνημονίου κατάσταση.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, προβλέπει την ολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους όρους που ίσχυαν πριν από τα μνημόνια, την ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ, ενώ εισάγει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.

Ο κ. Σκουρλέτης προανήγγείλε την αύξηση εντός του έτους των κατώτατων αμοιβών στα 650 ευρώ μεικτά με νομοθετική παρέμβαση και την επαναφορά στα 751 ευρώ έως το 2016, έπειτα από συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι, επίσης, η κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει μειωμένη αμοιβή για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Τα συνδικάτα ωστόσο ζήτησαν την άμεση επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ μεικτά. Από την πλευρά τους, οι εργοδοτικοί φορείς υποστηρίζουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, διαφοροποιούνται όμως στο θέμα του κατώτερου μισθού. Συμφωνούν στην αύξηση των κατώτερων αμοιβών, ζητούν, όμως, η επαναφορά να γίνει σταδιακά και ύστερα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID