EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τέλος τα παιχνίδια με τους νοσηλευτές κ. Κουρουμπλή

Σχόλιο της Γραμματείας Νοσηλευτικού του ΜΕΤΑ Υγειονομικών
 
Οι αιφνιδιαστικές εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας για την εισαγωγή στο Σύστημα 3000 Νοσηλευτών, μέσα από ένα ασαφές σύστημα εξειδίκευσης, δε μπορούν παρά να δημιουργούν αρνητική εντύπωση στη Νοσηλευτική κοινότητα.
Παράλληλα φέρνουν στη μνήμη μας αντίστοιχες «βιαστικές» «απόπειρες» παρέμβασης της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την νοσηλευτική κοινότητα (σύσταση κλάδου, καθηκοντολόγιο) που τελικά αποσύρθηκαν αφού κρίθηκαν αποσπασματικές, άκρως συντεχνιακές και προκλητικά πρόχειρες και συντάχθηκαν για να εξυπηρετήσουν καθαρά μικροκομματικά συμφέροντα.
Οι τωρινές εξαγγελίες εξόφθαλμα δεν αποτελούν μέρος μιας συνολικής αντίληψης και σχεδιασμού για την ανάπτυξη της νοσηλευτικής και την βελτίωση της του συστήματος παροχής ειδικότητας στους Νοσηλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη και σχέδιο να αναμορφωθεί το υπάρχον σύστημα απόκτησης ειδικότητας, να υπάρξουν ρυθμίσεις για ελλείψεις και εκκρεμότητες, όπως ο περιορισμένος αριθμός νοσηλευτών, η επέκταση σε και σε άλλα πεδία της νοσηλευτικής επιστήμης και την αναγνώριση του τίτλου
Μετά από αυτά γέννιουνται λοιπόν εύλογα ερωτηματικά.
• Όταν ο Υπουργός αναφέρεται σε «εξειδίκευση» εννοεί την «Νοσηλευτική Ειδικότητα», ή έχει κάτι άλλο στο μυαλό του;
• Πόσους και ποιους κάθε φορά Νοσηλευτές θα αφορά η «εξειδίκευση»;
• Ποιο θα είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από πού θα καταρτίζεται και ποιος θα το ελέγχει;
• Ποια θα είναι σχέση της εξειδίκευσης με τις ήδη θεσμοθετημένες ειδικότητες που υπάρχουν στον κλάδο;
• Οι ήδη υπηρετούντες με ποια διαδικασία θα εξειδικεύονται;
• Τι ακριβώς θα σημαίνει η απόκτηση εξειδίκευσης για το μέλλον των νοσηλευτών; Σχετίζεται η «εξειδίκευση» με το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων; (είναι χαρακτηριστικό ότι για το ζήτημα υπάρχει σχετική αναφορά από τον υπουργό..)
• Θα αποτελέσει η «εξειδίκευση» πύλη εισόδου των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο κλάδο όπως πχ. γίνεται με την μαθητεία στη μέση εκπαίδευση, που εκμεταλλεύεται τους νέους ανθρώπους και τους διαπαιδαγωγεί σε ένα σύστημα κακοπληρωμένης εργασίας χωρίς δικαιώματα;
Είναι σαφές ότι με την πρόταση του Υπουργού Υγείας οι Νοσηλευτές στα πλαίσια της εξειδίκευσης έρχονται να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Νοσοκομείων με «κάποια» αμοιβή.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτό.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν το χρόνια και οξυμμένα προβλήματα των Νοσηλευτών με πρώτο μέτρο μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών στις δημόσιες δομές υγείας με σταθερές εργασιακές σχέσεις και πλήρη δικαιώματα.
Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους φορείς, θεσμικούς (ΕΣΑΝ), συνδικαλιστικούς (ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ) και επιστημονικούς (Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ) για να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της πολυδιάσπασης της εκπαίδευσης, θέμα που συνδέεται άμεσα και με την σύνταξη του καθηκοντολογίου, την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Νοσηλευτών για να ξεπεραστούν προβλήματα με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη. Το ΕΣΑΝ με τη νέα του σύσταση μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να οργανώσει αυτή την επίπονη διαδικασία.
Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν μονομερείς ενέργειες και κινήσεις που στόχο έχουν να συγκαλύψουν τα προβλήματα και να ρίξουν στάχτη στα μάτια και των νοσηλευτών, σε μία περίοδο που τα όρια, η αντοχή και η καλή διάθεση των Νοσηλευτών έχουν εξαντληθεί.
Σε αντίθετη περίπτωση όσοι το επιχειρούν θα συναντήσουν στο δρόμο, την οργή και την αγανάκτηση του κλάδου.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID