EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η ενδεκάδα που θα νικήσει φοροδιαφυγή-λαθρεμπορία-διαφθορά

Η δαιδαλώδης δομή του σημερινού ελεγκτικού μηχανισμού και οι δέκα συν μία παραδοχές που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο.

Γράφει ο Γιάννης Μάρκοβιτς

Δύο από τους κυριότερους και μέγιστης προτεραιότητας στόχους που έθεσε η νέα κυβέρνηση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το σίγουρο είναι ότι -ως διακηρυγμένους στόχους- έχουμε ακούσει να αναγγέλλονται, αλλά να μην υλοποιούνται από τα αστικά κόμματα, είτε αυτά κυβερνώντας μονοκομματικά, είτε σε συγκυβερνήσεις, είτε όταν βρίσκονταν η χώρα σε οικονομική ανάπτυξη, αλλά και σε περιόδους κρίσης και εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τόσο η φοροδιαφυγή/λαθρεμπόριο, όσο και η διαφθορά, θεωρήθηκαν σημαίες της τρόικας, που εκ του αποτελέσματος, είχαν υποσταλεί, πριν καλά-καλά ανυψωθούν. Αλλά αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν, σε μία εποχή που οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας, θα ήθελαν να τη διαγράψουν από τη μνήμη τους, χωρίς όμως να λησμονούν τα δεινά και τα παθήματά τους.

Γιατί όμως απέτυχαν οι προηγούμενοι να αντιμετωπίσουν το τέρας της φοροδιαφυγής και τα φαινόμενα διαφθοράς; Μια απάντηση που κάποιους βολεύει είναι η αποτίμηση του επιπέδου ικανότητας εκείνων που επιλέχθηκαν να ασχοληθούν με όλα αυτά. Αυτό σημαίνει τότε ότι η ανικανότητα περίσσεψε. Μια άλλη απάντηση που επίσης βολεύει είναι να θεωρήσουμε ότι δεν «παλεύεται» το πρόβλημα και τέτοια φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά.

Τότε ενστερνιζόμαστε μια μοιρολατρική στάση, ανάξια για ανθρώπους που βρίσκονται στη γη για να δημιουργήσουν και να συνεισφέρουν στην κοινωνική πρόοδο και την ευημερία των πολλών. Μια τρίτη απάντηση τοποθετεί την αδυναμία επίλυσης του τρίπτυχου «φοροδιαφυγή-λαθρεμπορία-διαφθορά» στη φύση του συστήματος, σε συνδυασμό με τις διαπλεκόμενες σχέσεις και τις οικονομικές και άλλες άνομες εξαρτήσεις και συμπλεύσεις της οικονομικής ελίτ, του μεγαλοεκδοτικού κεφαλαίου και μέρους του πολιτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι η απαξία και η αναποτελεσματικότητα δεν είναι τυχαίες ή ατυχείς στιγμές, αλλά μεθοδευμένες και στοχευμένες επιλογές.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην υφιστάμενη κατάσταση, έτσι όπως είναι δομημένος ο ελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Κατ’ αρχήν υπάρχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ως ημιαυτόνομη γενική γραμματεία εντός του Υπουργείου Οικονομικών – οργανωσιακό και πολιτικό παράδοξο από μόνο του, που υφίσταται ελέω τρόικας) και εντός αυτής ως ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (με κύριες αρμοδιότητες προληπτικών φορολογικών ελέγχων, το αποπαίδι του ΣΔΟΕ, ελέω κι αυτό τρόικας), τα Κέντρα Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και τα Κέντρα Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (έτσι για να υπάρχουν πολλά και πομπώδη ονόματα!). Αυτά συντονίζονται από Διευθύνσεις (όπως είναι των Ελέγχων, Εισπράξεων, Επιχειρησιακού Συντονισμού και κάποιες άλλες!

Φοροεισπρακτικό ρόλο έχουν οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (οι εφορίες) που ελέγχονται από τις Φορολογικές Περιφέρειες, αλλά και από τις Υπηρεσίες Εσωτερικού Ελέγχου και Εσωτερικών Υποθέσεων (αλλά δεν ελέγχουν κάποιες υπηρεσίες του Υπουργείου, γιατί εκείνες δεν ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς κάπως έτσι «μεταφράστηκαν» στα ελληνικά οι τροϊκανές συστάσεις!

Τα δε τελωνεία (αρμόδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου, αλλά και με εισπρακτικές αρμοδιότητες) έχουν και εκείνα την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων για να τα ελέγχει, εκτός κάποιων από τις παραπάνω που έχουν κι αυτές ελεγκτικό ρόλο!

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (με τις δικές της διευθύνσεις) ασχολείται με τον έλεγχο των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, νοσοκομείων, κ.λπ., όσον αφορά στην οικονομική και δημοσιονομική τους διαχείριση. Οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου κάνουν τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, που ελέγχονται στη συνέχεια από τις Υπηρεσίες του Επιτρόπου.

Η δε Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ελέγχει την οικονομική διαχείριση των -πάσης φύσεως- κληροδοτημάτων. Και για να μην ξεχνιόμαστε είναι και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που κάνει και αυτό ελέγχους, καθώς και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος! Αν έχετε μπερδευτεί ή έχετε μείνει με ανοικτό το στόμα, είναι απολύτως δικαιολογημένο. Υπάρχει και συνέχεια…

Εκτός του Υπουργείου Οικονομικών είναι η Οικονομική Αστυνομία, το Λιμενικό για το λαθρεμπόριο, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ για την εισφοροδιαφυγή, καθώς και τα διάφορα Σώματα Επιθεώρησης για θέματα διαφθοράς, κακοδιαχείρισης, διασπάθισης δημόσιου χρήματος, παράνομων συμβάσεων και δημόσιων διαγωνισμών. Στο δε επίπεδο απονομής της δικαιοσύνης, είναι η δικαστική εξουσία και στην ποινική δίωξη, εκτός από τους κατά τόπο αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς, είναι οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και οι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Ασφαλώς δεν πρέπει να παραλείψουμε τις λοιπές -εξίσου αρκετές- αρχές, όπως είναι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, η αρχή κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, ο Συντονιστής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κ.ά. Με άλλα λόγια, ο ελέγξας του ελέγξαντος… και εκ του αποτελέσματος, μηδέν εις το πηλίκο! Αν κάποιος επιπλέον προσπαθήσει να αποτυπώσει σχηματικά όλα τα παραπάνω, θα φρίξει με το εικαστικό έκτρωμα που δημιουργείται – η διοικητική και οργανωσιακή επιστήμη έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια, έτσι για να φέρουμε στα νεοφιλελεύθερα ελληνικά την τρόικα.

Μετά από αυτή την απαρίθμηση -συγχωρέστε μας για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που εκ παραδρομής, έχουμε ξεχάσει να καταγράψουμε- δεν είναι απορίας άξιο να αναρωτηθούμε γιατί ανθεί η φοροδιαφυγή, οργιάζει το λαθρεμπόριο και κάνει πάρτι η διαφθορά.

Η νέα κυβέρνηση, χωρίς να έχει τα βαρίδια των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων στα πόδια και την πλάτη της, με μόνη υποχρέωση να τιμήσει τη ψήφο του λαού, να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του και να ξεκόψει μια και καλή με το σάπιο σύστημα που δεν το κληρονομεί, αλλά πρέπει να το στείλει στον αγύριστο (και ακόμα παραπέρα), δεν έχει ώρα για χάσιμο, χρόνο για πειράματα και ευκαιρίες για να τις αφήσει στην τύχη τους.

Αυτό σημαίνει ότι το γενικό πλαίσιο των ελεγκτικών μηχανισμών που θα κληθούν να πολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τη διαφθορά, πρέπει να κινείται στις παρακάτω επιγραμματικά διατυπωμένες βασικές παραδοχές:
  1.  Όσο το δυνατόν λιγότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί με διευρυμένες αρμοδιότητες, χώρους ευθύνης και εύρος εξουσίας.
  2. Όσο το δυνατόν ανώτερη διοικητική/πολιτική αναφορά των ελεγκτικών μηχανισμών.
  3.  Διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών και αλληλοτροφοδότησή τους στη διαχείριση πληροφοριών και στις από κοινού έρευνες και ελέγχους.
  4. Διασφάλιση του απορρήτου των πληροφοριών και της ασφαλούς διαχείρισής τους.
  5.  Απεριόριστη και ουσιαστική πρόσβαση στις πληροφορίες, βάσεις δεδομένων και πληροφορικά συστήματα, μέσα από πιστοποιημένους χρήστες.
  6. «Χειρουργικοί έλεγχοι», αναλύσεις δεδομένων και πληροφοριών, αναλύσεις επικινδυνότητας και στοχευμένες προσεγγίσεις.
  7. Πραγματική αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των εμπειριών ελεγκτικών μηχανισμών από άλλες χώρες, μέσω των βέλτιστων πρακτικών και των συγκριτικών επιδόσεων.
  8. Συνεχής επιμόρφωση, κατάρτιση, εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των ελεγκτικών υπαλλήλων, με τη χρήση της ηλεκτρικής μάθησης, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των επιτόπιων ασκήσεων.
  9. Διαρκής αξιολόγηση, αποτίμηση και επανατροφοδότηση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών.
  10. Άμεση και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης.
Οι παραπάνω δέκα παραδοχές πρέπει να συμπληρωθούν, ώστε να φτιάξουν την επιτυχημένη ενδεκάδα, την ομάδα που αποδίδει ως μια γροθιά, με αυτό που θεωρείται εκ των ουκ άνευ, την πολιτική βούληση. Μια και είμαστε φύσει και θέσει αισιόδοξοι, ο προπονητής της ομάδας ξέρει ότι πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα, γιατί όλοι θα πανηγυρίσουν μαζί του (και όχι μόνο η μικρή μερίδα των "ημετέρων", όπως συνέβαινε μέχρι πριν από λίγες μέρες).
Εμπρός λοιπόν, ο αγώνας έχει ήδη αρχίσει, παίζουμε εντός έδρας, έχουμε πλεονέκτημα στις κινήσεις και η κερκίδα είναι μαζί μας!
 
* Ο κ. Γιάννης Μάρκοβιτς είναι διδάκτωρ οργανωσιακής ψυχολογίας

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID