EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ – Προπαγάνδα ψεύδους οι μεγάλες εκροές καταθέσεων, ποια είναι η αλήθεια;

Οι τραπεζίτες διαψεύδουν τα σενάρια περί bank run – Είναι κατασκευασμένα ψέματα
 
Η Γερμανία προετοιμάζεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα με επίκεντρο το χρέος, όπως αποκαλύπτει το Γερμανικό ινστιτούτο DIW από τα ισχυρότερα της Γερμανίας και στην Ελλάδα ακόμη κάποιοι προσπαθούν μέσω της προπαγάνδας του φόβου του Grexit και του run να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
                         2015-01-11_094659
 
Στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει ανεπίσημα ακόμη μια συζήτηση για το χρέος και στην Ελλάδα, με διαρροές και ψέματα αναφέρεται ότι υπάρχει κίνδυνος Grexit ενώ παρουσιάζουν στοιχεία ότι έχουν σημειωθεί εκροές 3 με 5 δισεκ. ευρώ.
 
Με βάση τα επίσημα στοιχεία Νοεμβρίου οι καταθέσεις στην Ελλάδα ήταν 164,29 δισεκ. ευρώ και με βάση τις διαρροές θα πρέπει με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου του 2014 οι καταθέσεις να έχουν μειωθεί στα 161 με 159 δισεκ. ευρώ.
 
Δηλαδή σε διάστημα 30 ή 39 ημερών έως και την 9η Ιανουαρίου του 2015 (1 Δεκεμβρίου του 2014 έως 9 Ιανουαρίου του 2015) θα πρέπει να έχει καταγραφεί εκροή 3 με 5 δισεκ.
 
Ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν επιβεβαιώνονται από τους έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί οι καταθέσεις να αποτελούν αντικείμενο προεκλογικής εκστρατείας, δεν μπορεί το bank run να είναι αντικείμενο προεκλογικής εκστρατείας, πρόκειται περί πολιτικής αθλιότητας.
 
Οι τραπεζίτες αναφέρουν στο bankingnews.gr ότι η εκροή είναι της κλίμακας του 1,95 με 2,1 δισ. και σημειώθηκε κυρίως τις ημέρες των εορτών και μια μικρής κλίμακας εκροή αρχές Ιανουαρίου.
 
Αναλογικά με τα 75 δισεκ. που χάθηκαν σε 4 χρόνια από την Ελλάδα τα 1,95 με 2,1 δισεκ. είναι ένα μικρό και αντιμετωπίσιμο πρόβλημα.
 
Ορισμένοι αναφέρουν ότι από τις τράπεζες έχουν φύγει 3 δισεκ. και μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι υπάρχει εκροή 5 δισεκ.
 
Τα 5 δισεκ. είναι μια ανοησία που δυστυχώς χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο ορισμένοι επικαλούνται.
 
Το bankingnews.gr επικοινώνησε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και έθεσε το εξής ερώτημα ποιας κλίμακας είναι η εκροή στις καταθέσεις;
 
Κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας Πειραιώς αναφέρει στο bankingnews.gr  ότι
«η μείωση στις καταθέσεις που σημειώνεται είναι διαχειρίσιμη και μικρής κλίμακας. 
Η Πειραιώς κατέχει το 1/3 του μεριδίου αγοράς καταθέσεων στην Ελλάδα περίπου 30% και οι μειώσεις που είχαμε ήταν 400-500 εκατ και οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν προς το τέλος του μήνα. 
 
Στην Πειραιώς λόγω της προεκλογικής περιόδου και της σπέκουλας με τις καταθέσεις, παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στις καταθέσεις.
 
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις ήταν την περίοδο των εορτών τάση λογική καθώς λόγω του τέλους του 2014 πληρώθηκαν οι τελευταίες φορολογικές υποχρεώσεις.
 
Ένα άλλο στοιχείο που έχουμε καταγράψει είναι ότι από τις καταθέσεις που έχουν φύγει συνολικά για τον κλάδο περίπου 2 δισεκ. ευρώ, το 50-60% θα πρέπει να αποδοθεί στα σενάρια bank run δηλαδή  1-1,2 δισεκ. και το 75%  του 1 με 1,2 δισεκ. είναι εκροές σε μετρητά δηλαδή αφορούν μικροκαταθέτες που παίρνουν σε μετρητά τα χρήματα τους.  Μεγαλοκαταθέτες και εταιρίες δεν έχουν μειώσει τις καταθέσεις τους»
 
Ο ίδιος κορυφαίος τραπεζίτης προσθέτει «κάθε φορά που γίνεται πολιτική συζήτηση για τις καταθέσεις είναι σκόπιμο να μιλούν οι ειδικοί και όσοι γνωρίζουν.  Δεν μπορεί οι καταθέσεις να αποτελούν αντικείμενο προεκλογικής εκστρατείας, να μείνουν μακριά οι τράπεζες και οι καταθέσεις από τα πολιτικά παίγνια και την προπαγάνδα»
 
Το bankingnews.gr έθεσε το ίδιο ερώτημα και στην ΕΚΤ και την απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής «η μείωση στις καταθέσεις ήταν μεταξύ 1 με 1,5 δισεκ με βάση διαθέσιμα στοιχεία στην Ελλάδα δεν υπάρχει φαινόμενο bank run»
 
Η προπαγάνδα ψεύδους θα καταρρεύσει για μια ακόμη φορά.
Ωστόσο είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το γερμανικό ινστιτούτο DIW Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung αναφέρει ότι θα πρέπει η Ευρώπη να εξετάσει το θέμα του χρέους ακόμη και haircut ενώ εδώ στην Ελλάδα, πολιτικοί επικίνδυνοι για τον τόπο και το έθνος κινδυνολογούν αντί να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον.
 
Το μεγαλύτερο γερμανικό ινστιτούτο αναφέρει ότι πρέπει να κουρευτεί το 50% των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα δηλαδή 120 δισεκ. κούρεμα και στην Ελλάδα η πολιτική μικρότητα κυριαρχεί.
 
Αντί να γίνει σημαία της προεκλογικής περιόδου το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, πολιτικοί φελλοί κινδυνολογούν με σκοπό να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
 
Η Ευρώπη αρχίζει να μιλάει για haircut και στην Ελλάδα πολιτικοί συνεπικουρούμενοι από δήθεν θεσμικούς παράγοντες κινδυνολογούν για Grexit και bank run.
 
Πρόκειται για ότι πιο άθλιο, επικίνδυνο και προσβλητικό για την Ελλάδα.
 
Πραγματικά ντροπή μας.www.bankingnews.gr

πηγη
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID