EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το κόμμα-κράτος είναι εδώ

Με την παραδοχή ότι το σύστημα της «συγκριτικής αξιολόγησης» ήταν προβληματικό και αφήνοντας -ταυτόχρονα- αιχμές στην ΑΔΕΔΥ για μη συμμετοχή σε διάλογο, έχοντας «σύρει» προ καιρού την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στα δικαστήρια για την απεργία-αποχή που είχε κηρύξει (!), το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε το σχέδιό του για το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Βασικότερο χαρακτηριστικό του νέου συστήματος, η σύνδεση της απόδοσης των υπαλλήλων με προαγωγές σε ανώτερα βαθμολογικά και μισθολογικά κλιμάκια, ενδεχόμενα πριμ και τη δυνατότητα επιλογής σε διευθυντικές θέσεις. Πέραν αυτών, από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα επηρεαστεί ή θα εξαρτηθεί η μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων στην εσωτερική αγορά εργασίας (μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας), ακόμη και η οριστική πρόσληψη ενός δόκιμου υπαλλήλου –μετά τη διετή περίοδο προσαρμογής.

Διαρκής αξιολόγηση

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, αξιολογητές θα είναι οι άμεσοι προϊστάμενοι των υπαλλήλων. Θα καθορίζουν τους ετήσιους στόχους κάθε υπηρεσίας και του προσωπικού και, πέραν του προσδιορισμού συγκεκριμένων στοιχείων που θα κρίνουν την απόδοση, θα διαμορφώνουν και ατομικά πλάνα ανάπτυξης για τους υπαλλήλους, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις προτεινόμενες ενέργειες για εκπαίδευση και ανάπτυξη του αξιολογούμενου για τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Σημαντική εμπλοκή αποκτά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με ρόλο να καθορίζει τις δημοσιονομικές παραμέτρους των προαγωγών βάσει προϋπολογισμού και αρμοδιότητα να παρέχει, σε συνεργασία με το υπουργείο, τα ποσοστά προαγωγών ανά κλιμάκιο και βαθμό.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι απορρίπτουν τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, «γιατί εντάσσεται στην ίδια πολιτική στόχευση που είχε το προηγούμενο σύστημα, στη λογική της μισθολογικής καθήλωσης και υποβιβασμού για ένα μεγάλο τμήμα υπαλλήλων», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. «Στόχος του συστήματος είναι να κατοχυρωθεί το κλίμα χειραγώγησης από τους προϊσταμένους στο σύνολο των υπαλλήλων, αξιοποιώντας τη σύνδεση μισθού και αξιολόγησης. Δεν εγκαταλείπεται ο στόχος των απολύσεων. Καταγράφεται ότι η αξιολόγηση θα οδηγεί στον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας. Εξάλλου, η συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα, μέσω Μεσοπρόθεσμου, είναι η αξιολόγηση να οδηγήσει στην περικοπή του προσωπικού στο Δημόσιο», προσθέτει.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID