EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Κλείνει» η υπόθεση του «Μαβί Μαρμαρά»

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) αποφάσισε χθες να κλείσει, πριν καν ανοίξει, την έρευνα για την επιδρομή του ισραηλινού στρατού κατά του πολυεθνικού Στολίσκου της Ελευθερίας το 2010, που κατέληξε στην πειρατεία των πλοίων στα διεθνή ύδατα και στον θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών επιβατών του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά».

Η εισαγγελέας Φατού Μπενσουντά, η οποία είχε αναλάβει την υπόθεση, ανακοίνωσε χθες ότι «θα μπορούσε κάποιος να πιστέψει λογικά ότι σε ένα από τα εν λόγω πλοία, το “Μαβί Μαρμαρά”, ενδέχεται να διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ», ωστόσο υποστήριξε ότι «τα ενδεχόμενα θέματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια έρευνα σχετικά με το συμβάν αυτό δεν θα ήταν αρκετά σοβαρά ώστε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να τους δώσει συνέχεια». 

Η εισαγγελέας επικαλέστηκε την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, σύμφωνα με την οποία «το ΔΠΔ πρέπει να επικεντρώνεται σε εγκλήματα πολέμου, τα οποία διαπράττονται σε μεγάλη κλίμακα ή βάσει σχεδίου ή πολιτικής» και κατέληξε ότι «δεν πληρούνται τα κριτήρια που τίθενται από το Καταστατικό της Ρώμης για να ξεκινήσει η έρευνα». 
Συντάκτης: 

Την προσφυγή στο ΔΠΔ είχε κάνει η κυβέρνηση των νήσων Κομόρες, καθώς το «Μαβί Μαρμαρά» ήταν μεν τουρκικών συμφερόντων, ωστόσο ήταν νηολογημένο στα νησιά Κομόρες. Δώδεκα Ελληνες επιβάτες κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους στο ΔΠΔ για να αρχίσει η δικαστική διαδικασία. 
Ο πολυεθνικός Στολίσκος της Ελευθερίας με οκτώ πλοία, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» της ελληνικής καμπάνιας «Ενα Καράβι για τη Γάζα», μετέφερε συνολικά 700 άτομα και 10.000 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και είχε προορισμό την αποκλεισμένη Γάζα. Η ισραηλινή επιδρομή έγινε τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 2010, 80 μίλια ανοιχτά της Γάζας, από πάνοπλους άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, που κατέλαβαν με τη βία τα πλοία.

Οταν ορισμένοι από τους επιβάτες προσπάθησαν να εμποδίσουν την επιβίβαση των ισραηλινών εισβολέων, ελεύθεροι σκοπευτές δολοφόνησαν εννέα ακτιβιστές που ήταν στο κατάστρωμα του «Μαβί Μαρμαρά». Αλλα 60 άτομα τραυματίστηκαν από σφαίρες. Ενας από τους Τούρκους τραυματίες έμεινε τέσσερα χρόνια σε κώμα και πέθανε πέρυσι. Ηταν το δέκατο θύμα. 
Στο πλοίο επέβαιναν και δύο Ελληνες, ο Δημήτρης Πλειώνης και ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου. 

Ο Δημήτρης Πλειώνης σχολίασε στην «Εφ.Συν.» τη χθεσινή απόφαση: «Η απόφαση του γραφείου του εισαγγελέα περικλείει όλη την υποκρισία του ΔΠΔ στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης του Ισραήλ στον Στολίσκο της Ελευθερίας. Ενώ θεωρεί ότι υπάρχει λογική βάση να διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στο “Μαβί Μαρμαρά”, δεν θεωρεί ότι η υπόθεση έχει επαρκές βάρος για να συνεχιστεί η περαιτέρω διερεύνηση και το άνοιγμα της υπόθεσης... Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στο ΔΠΔ για την αίσθηση της δικαιοσύνης που διαθέτει...». 

Ο συνάδελφος Αρης Χατζηστεφάνου δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν και αναγνώρισε το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δίνει προτεραιότητα σε εγκλήματα που πραγματοποιούν οι εχθροί της Δύσης και όχι οι σύμμαχοί τους. 

Η εν ψυχρώ εκτέλεση των ακτιβιστών στο “Μαβί Μαρμαρά” δικαίως προσελκύει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, δεν είναι όμως το μοναδικό έγκλημα που πραγματοποίησε το Ισραήλ εκείνες τις ημέρες και το οποίο θα έπρεπε να εξετάσει η διεθνής κοινότητα. Η επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν την αποστολή, οι οποίοι φυλακίστηκαν και κακοποιήθηκαν ενώ τους αφαιρέθηκε όλος ο εξοπλισμός, συνιστά ένα έγκλημα κατά της ενημέρωσης με το οποίο οι Ισραηλινοί θέλησαν να συγκαλύψουν το έγκλημα πολέμου που πραγματοποιούσαν». 

Στην «Ελεύθερη Μεσόγειο» επέβαιναν οι: Ζαχαρίας Στυλιανάκης (καπετάνιος), Βαγγέλης Πισσίας, Νίκος Μπόλος, Τάκης Πολίτης, Γιάννης Καρυπίδης, Νεκτάριος Χρυσοχοΐδης, Μανόλης Κληρονόμος, Γιώργος Μισεμικές, Μιχάλης Γρηγορόπουλος, Ευγενία Γασπαράτου, Κατερίνα Θεοχαροπούλου, Νικόλας Κοσματόπουλος, Ηλίας Λάμπρου, Μανόλης Μαθιουλάκης, Ανδρέας Μουστάκας, Ναΐμ Ελγαντούρ, Αριστείδης Παπαδοκωστόπουλος, Πολυάνθη Συγγελάκη, Θανάσης Τζιούμπας, Μιχάλης Τικτόπουλος, ο Γ.Κ και η δημοσιογράφος Μαρία Ψαρά. 
Στη «Σφενδόνη» επέβαιναν οι: Πέτρος Παπικινός, (καπετάνιος), Θοδωρής Μπούκας, Απόστολος Παπαδημητρίου, Σπύρος Αυγήρης, Νίκος Βαλκάνος, Δημήτρης Γελάλης, Δήμητρα Κυρίλλου, Γιώργος Λιερός, Αφροδίτη Τραβάλου, Χάλεντ Καμπάνι, Χρήστος Τσιγαρίδας και η δημοσιογράφος Κατερίνα Κιτίδη. 
Ολοι οι επιβάτες του πολυεθνικού στόλου συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν σιδεροδέσμιοι στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ, φυλακίστηκαν και απελάθηκαν. 
«Γάζα ερχόμαστε»... 

Ο αποκλεισμός της Γάζας έσπασε για πρώτη φορά το 2008 από δύο ελληνικά ψαροκάικα: το «Δημήτρης Κ./Free Gaza» και το «Αγιος Νικόλαος/Liberty» (προς τιμήν του αμερικανικού σκάφους που είχε βυθιστεί από ισραηλινά πυρά κατά τον Πόλεμο των 6 Ημερών το 1967). Τα καράβια αγοράστηκαν και προετοιμάστηκαν μυστικά στην Ερέτρια και τις Σπέτσες από Ελληνες και ξένους ακτιβιστές του Free Gaza Movement. Στις 23 Αυγούστου 2008 τα δύο ελληνικά καΐκια μπήκαν πανηγυρικά στο λιμάνι της Γάζας. Ηταν τα πρώτα ξένα καράβια που έσπασαν τον αποκλεισμό ύστερα από 41 χρόνια. Στα καΐκια επέβαιναν 44 ακτιβιστές 13 εθνικοτήτων. Ανάμεσά τους και οι Ελληνες: Γιώργος Κλώντζας (καπετάνιος), Βαγγέλης Πισσίας, Τάκης Πολίτης, Νίκος Μπόλος, Πέτρος Γιώτης, Γιάννης Καρυπίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΤάσος Κουράκης. 
Η ιστορική πρώτη αποστολή καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ «Γάζα ερχόμαστε», μια παραγωγή του Al Jazeera, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αυγερόπουλου και Γιάννη Καρυπίδη, σενάριο του Νικόλα Ζηργάνου και παραγωγό τον Νασίμ Αλατρά.

*Φωτογραφίες από την επιδρομή του ισραηλινού στρατού κατά του πολυεθνικού Στολίσκου της Ελευθερίας το 2010, που κατέληξε στην πειρατεία των πλοίων στα διεθνή ύδατα και στον θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών επιβατών του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά»



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID