EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Τρελό» φαγοπότι στην ψυχική υγεία


Πάρτι με λεφτά της ψυχικής υγείας έκαναν επί χρόνια ιδιοκτήτες κλινικών που εμφάνιζαν ασθενείς «φαντάσματα» ή ακόμα και νεκρούς προκειμένου να παίρνουν κρατικές επιχορηγήσεις.

Οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας που πραγματοποιούσαν εκτενή έλεγχο από τον περασμένο Απρίλιο, μετά από εντολή της υφυπουργού Ζέττας Μακρή, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως 1 στους 3 ασθενείς απλά δεν... υπήρχε!

Οι ιδιοκτήτες εμφάνιζαν δηλαδή περισσότερους πάσχοντες ώστε τα κονδύλια να είναι περισσότερα. Μάλιστα δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν ακόμη και ΑΜΚΑ νεκρών για να αυξάνουν τον αριθμό των ασθενών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρουσίαζαν ασθενείς να νοσηλεύονται την ίδια στιγμή σε δύο διαφορετικές κλινικές.

Ειδικότερα, ο έλεγχος αφορούσε στην περίοδο από τον Ιούλιο 2013 έως και τον Απρίλιο 2014 και διενεργήθηκε στο σύνολο των φορέων, δηλαδή σε 68 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι λειτουργούν 272 μονάδες για ψυχικά πάσχοντες. Όλες αυτές οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας επιχορηγούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
 
Γνωστές οι παρατυπίες

Οι πληροφορίες ότι κάποιοι εισέπρατταν παρανόμως χρήματα είχαν φθάσει εδώ και καιρό στην οδό Αριστοτέλους, αλλά χρειάστηκε να ξεπεραστούν κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια για να υλοποιηθούν οι έλεγχοι.

Άλλωστε και σε προηγούμενους ελέγχους οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας είχαν διαπιστώσει μελανά σημεία στον αριθμό των νοσηλευομένων. Ειδικότερα με βάση το πόρισμα, τα στοιχεία που ελέχθησαν αφορούσαν τους ασθενείς που επισκέπτονται ή διαμένουν σε μονάδες ψυχικής υγείας και υποβάλλονται, μηνιαίως, στο υπουργείο, προκειμένου να καλύπτονται οι δαπάνες ανά ασθενή, με βάση τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Οι δαπάνες αφορούν σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχονται ημερησίως από τις Μονάδες ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε ψυχικά πάσχοντες, είτε μέσω προγραμματισμένων επισκέψεων είτε μέσω της φιλοξενίας των ασθενών σε στεγαστικού τύπου μονάδες αποκαταστασιακού χαρακτήρα.

Συνολικά ελέγχθηκαν 37.154 δηλωθέντες ως ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν από τις επιχορηγούμενες Μονάδες Ψυχικής Υγείας των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Με την υποβολή των νέων αποκωδικοποιημένων ΑΜΚΑ διαπιστώθηκε ότι αυτομάτως ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε κατά 7.577, δηλαδή από 37.154 ΑΜΚΑ, οι ασθενείς περιορίστηκαν σε 29.577 ΑΜΚΑ.

Η Διεύθυνση επεξεργάστηκε τα αποκωδικοποιημένα ΑΜΚΑ, από τα οποία 3.481 ήταν άκυρα. Ο αριθμός των ασθενών μετά τον πρώτο έλεγχο περιορίστηκε κατά 11.058 ασθενείς, δηλαδή ποσοστό περίπου 30%. Ακολούθησε δεύτερος έλεγχος σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., ώστε να γίνει διασταύρωση για το υπόλοιπο 70% των ΑΜΚΑ που παρέμειναν.

Ο έλεγχος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. αφαίρεσε άλλους 1.285 ΑΜΚΑ ως άκυρους, δηλαδή το συνολικό ποσοστό των ασθενών που δεν υπήρχαν μειώθηκε κατά 12.000 άτομα (37.154 αρχικά, 24.283 ΑΜΚΑ μετά τους δύο ελέγχους), ποσοστό άκυρων ΑΜΚΑ 33,33%.

Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό του τρόπου λειτουργίας είναι ότι υπήρχαν και ΑΜΚΑ που ταυτοποιήθηκαν μεν, αλλά ανήκουν σε νεκρούς και δηλώνονταν μετά το θάνατό τους.
Συνεπώς, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 34,6% των δηλωθέντων ΑΜΚΑ δεν υπάρχει, δηλαδή, ένας στους τρεις ασθενείς, που πληρώνονταν μέχρι τον έλεγχο, δεν υπάρχει.
 
Η ώρα της λυπητερής

Μετά τις αποκαλύψεις, η αρμόδια Υπηρεσία θα προβεί στον άμεσο συμψηφισμό των ποσών που προκύπτουν από τα ευρήματα. Ο συμψηφισμός θα γίνει στην επόμενη χρηματοδότηση τον Ιούλιο του 2014, ενώ ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα.
Με βάση τις εκτιμήσεις της υφυπουργού Ζέττας Μακρή, με το νέο τρόπο χρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, η σπατάλη περιορίστηκε κατά 30.000.000 ευρώ (από 90.000.000 ευρώ περίπου, σε 60.000.000 ευρώ).
 
Χάος στις κλινικές

Από την άλλη όμως, χάος επικρατεί στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, όπου οι ασθενείς στοιβάζονται ο ένας επάνω στον άλλο, καθώς πολλές κλινικές δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό κλινών, έχουν έλλειψη προσωπικού ενώ κάποιες άλλες δεν λειτουργούν καθόλου. Σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η κατάσταση είναι τραγική.

Ενδεικτικά αναφέρει στην Ελευθεροτυπία: Ο «Ευαγγελισμός», με δυναμικότητα 20 κλινών, νοσηλεύει σήμερα 51 ασθενείς! Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει στο «Αγία Όλγα», στο «Σωτηρία», κ.λπ. Μετά το κλείσιμο πολλών δημόσιων ψυχιατρείων, έχουν απομείνει μόνο λίγες κλίνες. Στο Νοσοκομείο

«Γεννηματάς» είναι έτοιμη ψυχιατρική κλινική δυναμικότητας 30 κλινών, και δεν λειτουργεί ακόμα για άγνωστους λόγους.

«Δεν έχουν αναπτυχθεί δημόσιες κοινοτικές δομές, "ξενώνες", για την παρακολούθηση ασθενών που δεν χρειάζονται απαραιτήτως νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η λεγόμενη "ψυχιατρική μεταρρύθμιση" αντί να οδηγήσει αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα ασθενών σε δωρεάν δημόσιες δομές, τους στοιβάζει σε νοσηλεία με απαράδεκτες συνθήκες ή ακόμα και στο δρόμο, στο έλεος ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων», καταγγέλλει ο κ. Σιώρας.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID