EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΣτΕ: Συνταγματικό και νόμιμο το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Η Ολομέλεια του  Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό και νόμιμο την κατάργηση της ΕΡΤ, απορρίπτοντας την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ και του προέδρου της Παναγιώτη Καλφαγιάννη.
Συγκεκριμένα με 15 ψήφους υπέρ και 10 κατά, το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το «μαύρο» της ΕΡΤδεδομένου ότι δεν παραβιάζει το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ δεδομένης της δημιουργίας ενός νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης.
Σύμφωνα με την απόφαση «από τον Ιούλιο του 2011 και με βάση του προγράμματος Δημόσιας προσαρμογής της Ελλάδας, οι σταθμοί της Δημόσιας Τηλεόρασης  περιελήφθησαν στο σχεδιασμό κατάργησης, συγχώνευσης ή εξυγίανσης μη απαραίτητων δημόσιων φορέων και αναφέρουν ότι από το Σύνταγμα δεν προκύπτει ότι επιβάλλεται η λειτουργία δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης».
Σύμφωνα με την πλειοψηφία «ο νομοθέτης έχει την ευχέρεια συνεκτιμώντας την οικονομική δυνατότητα του κράτους σε κάθε συγκεκριμένη χρονική περίοδο να επιλέξει αν με κριτήριο την αποτελεσματική εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών για τη Ραδιοτηλεόραση, είναι αναγκαίο και δυνατό να ιδρυθεί δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης».
Οι 10 σύμβουλοι του δικαστηρίου που μειοψήφησαν υπογραμμίζουν ότι η κατάργηση της ΕΡΤ προσκρούει στο άρθρο 15 του συντάγματος και πως «ο νομοθέτης δεν επιτρέπεται να καταργήσει τον Δημόσιο φορέα Ραδιοτηλεόρασης και δη επ’ αόριστον»  και μάλιστα τονίζουν ότι η υποχρέωση αυτή του νομοθέτη, συναπτόμενη και με την τήρηση της αρχής της συνεχόμενης λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης καθίσταται ακόμα εντονότερη στην προκειμένη περίπτωση λόγω του ότι οι ιδιωτικοί φορείς ραδιοτηλεόρασης λειτουργούν παρανόμως μέχρι σήμερα με την ανοχή της Πολιτείας.
Τέλος, ομόφωνα η Ολομέλεια έκρινε ότι ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις δεν καταλαμβάνουν εργαζόμενους που απασχολούν του οργανισμούς Δημόσιου Δικαίου που ασκούν δημόσια εξουσία.
ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID