EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ολα για τα λεφτά ευρωβουλευτών – δημάρχων

Τι ονομάζουν αποζημιώσεις, αλλά στην ουσία είναι οι μηνιαίοι μισθοί που κατατίθενται κάθε μήνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ευρωβουλευτών και των τοπικών αρχόντων, περιφερειαρχών και δημάρχων.

Οι κρίση των τελευταίων χρόνων έφερε περικοπές. Μεγάλες στο επίπεδο της Ελλάδας, μικρότερες στο επίπεδο της Ευρώπης.

Ακόμη και σήμερα, οι μηνιαίες αποδοχές των ευρωβουλευτών δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες παρά το γεγονός ότι η παρουσία τους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο δημιουργεί και πρόσθετα έξοδα.

Αντιθέτως, οι αποδοχές των δημάρχων και των περιφερειαρχών μειώθηκαν σημαντικά, αλλά ακόμη και σήμερα είναι ικανοποιητικά, στο πλαίσιο φυσικά της οικονομικής συγκυρίας.
Αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τους ευρωβουλευτές, όχι μόνον τους Ελληνες ισχύουν τα εξής:

Ο μηνιαίος μισθός των ευρωβουλευτών, χωρίς τον φόρο, ανέρχεται, σύμφωνα με το ενιαίο καθεστώς σε 7.956,87 €. Ο μισθός προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου και υπόκειται σε κοινοτικό φόρο και εισφορά για την ασφάλεια ατυχήματος, μετά τα οποία φθάνει στα 6.200,72 €.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να υποβάλλουν το μισθό σε εθνικούς φόρους. Ο βασικός μισθός ορίζεται στο 38,5% του βασικού μισθού ενός δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις βουλευτών που είχαν εκλεγεί πριν από το 2009 και έχουν την επιλογή να διατηρήσουν το προηγούμενο εθνικό σύστημα μισθών, μεταβατικών αποζημιώσεων και συντάξεων.

Οι επιπλέον αποζημιώσεις

Όπως οι βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων έτσι και οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν αποζημιώσεις για την κάλυψη εξόδων που αντιμετωπίζουν κατά την εκτέλεση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.

Αποζημίωση γενικών εξόδων: Αυτή η αποζημίωση αποσκοπεί στην κάλυψη εξόδων στο κράτος μέλος εκλογής, όπως τα έξοδα διοίκησης του γραφείου του βουλευτή, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, καθώς και την αγορά, λειτουργία και συντήρηση ηλεκτρονικού και τηλεματικού εξοπλισμού. Η αποζημίωση μειώνεται κατά τo ήμισυ για τoυς βουλευτές πoυ απουσιάζουν αδικαιολόγητα στις μισές τουλάχιστον ημέρες των συνόδων. (από Σεπτέμβριο μέχρι Αύγουστο).
Το ποσό αυτής της αποζημίωσης ανέρχεται στα 4 299 ευρώ μηνιαίως.

Έξοδα μετακίνησης

Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας, οι συνεδριάσεις επιτροπής και οι συνεδριάσεις πολιτικών ομάδων, διεξάγονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Στους βουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της αντίστοιχης συνεδρίασης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, με ανώτατο όριο που αντιστοιχεί στην τιμή αεροπορικού εισιτηρίου διακεκριμένης θέσης, σιδηροδρομικού εισιτηρίου πρώτης θέσης ή σε 0,50 ευρώ ανά χλμ. της διαδρομής με αυτοκίνητο, συν την κατ' αποκοπή αποζημίωση βάσει της αποστάσεως και της διάρκειας του ταξιδιού, η οποία καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού (όπως, για παράδειγμα, διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων).

Το προηγούμενο σύστημα κατ’ αποκοπή αποζημίωσης ταξιδίου για μετακινήσεις στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο (και άλλους προορισμούς στην ΕΕ) έχει καταργηθεί.

Ετήσια αποζημίωση για έξοδα ταξιδιού

Οι βουλευτές αναγκάζονται συχνά να ταξιδεύουν εκτός του κράτους μέλους καταγωγής τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, για σκοπούς διαφορετικούς από τη συμμετοχή τους σε επίσημες συνεδριάσεις (για παράδειγμα, για να παραστούν σε μια διάσκεψη σε άλλο κράτος μέλος ή για να πραγματοποιήσουν επίσκεψη εργασίας υπό την ιδιότητα του/της εισηγητή/-τριας).

Γι’ αυτήν την περίπτωση, οι βουλευτές δικαιούνται αποζημίωση από καθορισμένο ποσό ετήσιας αποζημίωσης για έξοδα ταξιδιού, η οποία καλύπτει το ταξίδι, τη διαμονή και τις σχετικές δαπάνες. Η αποζημίωση καθορίζεται βάσει του αεροπορικού ή σιδηροδρομικού εισιτηρίου κατόπιν προσκομίσεως των σχετικών παραστατικών ταξιδιού και των απαραίτητων δικαιολογητικών. Για το 2011, η αποζημίωση ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στα 4.243 ευρώ.

Ημερήσια αποζημίωση (αποκαλείται και "αποζημίωση διαμονής")

Το Κοινοβούλιο καταβάλλει κατ’ αποκοπή αποζημίωση ύψους 304 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν τη στέγαση, τη σίτιση και άλλες συναφείς δαπάνες για κάθε ημέρα που οι βουλευτές είναι παρόντες κατά τις επίσημες ημέρες λειτουργίας και συνεδριάσεων, εφόσον υπογράψουν στην κατάσταση παρόντων. Η αποζημίωση καλύπτει τα έξοδα για ξενοδοχείο, γεύματα και άλλες δαπάνες που συνεπάγεται αυτή η παρουσία. Τις ημέρες που διεξάγονται ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, εάν οι βουλευτές χάσουν περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες, η ανωτέρω αποζημίωση μειώνεται στο ήμισυ, ακόμη και αν είναι παρόντες.

Για συνεδριάσεις εκτός της ΕΕ, η αποζημίωση ανέρχεται σε 152 ευρώ (και πάλι εφόσον υπογράψει ο βουλευτής στην κατάσταση παρόντων) με ξεχωριστή επιστροφή του κόστους διαμονής.

Συνεργάτες

Οι βουλευτές μπορούν να επιλέγουν το δικό τους προσωπικό στο πλαίσιο του κονδυλίου που ορίζει το Κοινοβούλιο. Η διοίκηση του Κοινοβουλίου παραχωρεί απευθείας διαπιστευμένους βοηθούς, εγκατεστημένους στις Βρυξέλλες (ή το Λουξεμβούργο/Στρασβούργο), σύμφωνα με τους όρους πρόσληψης του μη μόνιμου προσωπικού της ΕΕ. Οι βοηθοί που είναι εγκατεστημένοι στα κράτη μέλη των βουλευτών υπόκεινται σε ειδικούς εντεταλμένους πληρωτές, οι οποίοι διασφαλίζουν την τήρηση των διατάξεων σχετικά με τη φορολόγηση και την κοινωνική ασφάλιση.

Το 2011, το ανώτατο μηνιαίως διαθέσιμο ποσό για όλες τις σχετικές δαπάνες είναι 21.209 ευρώ ανά βουλευτή. Καμιά από αυτές τις πιστώσεις δεν καταβάλλεται στον ίδιο το βουλευτή.

Έως ένα τέταρτο από αυτό το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες από παρόχους υπηρεσιών της επιλογής του βουλευτή, όπως για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με συγκεκριμένο θέμα.

Γενικά, οι βουλευτές δεν μπορούν πλέον να έχουν στενούς συγγενείς στο προσωπικό τους, αν και ισχύει μεταβατική περίοδος για όσους είχαν προσληφθεί κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Συντάξεις
Σύμφωνα με το καθεστώς, όσοι έχουν διατελέσει βουλευτές έχουν το δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη θα ανέρχεται στο 3,5% επί του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της εντολής και δεν υπερβαίνει το 70% συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το επιπλέον συνταξιοδοτικό σύστημα, που θεσπίστηκε για τους βουλευτές το 1989, έκλεισε για τους νέους βουλευτές από τον Ιούλιο και τελεί υπό σταδιακή κατάργηση.

Τι παίρνουν δήμαρχοι περιφερειάρχες

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 ο μισθός περιφερειαρχών, δημάρχων και αντιδημάρχων των μεγάλων δήμων μειώθηκε κατά 22%, ενώ στο 35% φτάνει η μείωση της αποζημίωσης των αιρετών σε δήμους από 20.000 έως 100.000 κατοίκους.

Για τους δημάρχους των περιοχών με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων το ποσοστό περικοπής αγγίζει το 50%, με αποτέλεσμα η αποζημίωσή τους να μην ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Σε δήμο με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, η αποζημίωση του δημάρχου είναι 3.450 ευρώ έναντι περίπου 4.500 ευρώ το 2012.

Στο ίδιο ποσό διαμορφώνεται και η αντιμισθία των περιφερειαρχών.

Σε έναν δήμο με πληθυσμό από 20.000 μέχρι 100.000 κατοίκους, η αντιμισθία του δημάρχου το 2012 ήταν στα 3.600 ευρώ (το 72% των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου) και από 1.1.2013 δεν ξεπερνά τα 2.484 ευρώ.

Με τις επιπλέον κρατήσεις φόρων ο μισθός τους δεν θα ξεπερνά τα 1.600 ευρώ το μήνα.

Για τους δημάρχους σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 20.000 κατοίκους η αντιμισθία τους, που το 2012 ήταν ισόποση με το 60% των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή 2.700 ευρώ, ανέρχεται σήμερα στα 2.070 ευρώ, που σημαίνει ότι το καθαρό ποσό φτάνει περίπου τα 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Ανάλογα διαμορφώνονται και οι μισθοί των αντιπεριφερειαρχών, που θα φτάνουν το 75% της αντιμισθίας των περιφερειαρχών και αντιδημάρχων, αγγίζοντας το 50% της αντιμισθίας των δημάρχων.
Αποδοχές προέδρων, αντιδημάρχων

Ενώ μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 οι αποδοχές του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου ήταν το 50% επί της αντιμισθίας του περιφερειάρχη, δηλαδή 2.250 ευρώ, από 1.1.2103 το ποσό μειώνεται κατά 50%, δηλαδή στα 1.125 ευρώ.

Ανάλογη είναι η μείωση στην αντιμισθία προέδρου δημοτικού συμβουλίου. Έτσι σε έναν δήμο με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, ο πρόεδρος λάμβανε μέχρι τις 31.12.2012 το 40% της αντιμισθίας του δημάρχου, δηλαδή 1.800 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 λαμβάνει το 50% της αντιμισθίας, που φτάνει μόλις τα 900 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση, που φτάνει το 50%, υφίστανται από φέτος οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων, που θα παίρνουν στο χέρι μόλις 500-450 ευρώ μηνιαίως.

Οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν το 50% του μισθού του δημάρχου. Ειδικότερα οι αποδοχές τους από 1.1.2013 διαμορφώνονται ως εξής:

Αντιδήμαρχοι σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων από 2.250 ευρώ θα λαμβάνουν πλέον 2.137,50 ευρώ μεικτά.

Η αντιμισθία των αντιδημάρχων σε περιοχές από 20.000 έως 100.000 κατοίκους διαμορφωνόταν το 2012 στα 1.800 ευρώ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου η αποζημίωση μειώνεται στα 1.700 ευρώ.
Για αντιδημάρχους δήμων κάτω των 20.000 κατοίκων η αντιμισθία τους από 1.350 ευρώ που ήταν το 2011 σήμερα ψαλιδίζεται στα 1.282,50 ευρώ μεικτά. Με τις κρατήσεις και τους φόρους όμως ο καθαρός μισθός του αντιδημάρχου θα πέσει κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Αποζημιώσεις συμβούλων

Επίσης από 1.1.2013 καταργείται η αποζημίωση μελών των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών των δήμων, των επιτροπών ποιότητας ζωής και των λοιπών επιτροπών των δημοτικών συμβουλίων των δήμων, καθώς και των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του ν. 3852/2010 για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των ανωτέρω οργάνων.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID