EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πτυχιούχοι στο «ξέπλυμα»

Βόμβες εξαπέλυσε κατά συγκεκριμένων τραπεζών για τον τρόπο που δρούσαν προς όφελος μεγαλομετόχων τους, αλλά και ημετέρων, την περίοδο 2007-2009 πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, έριξε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος έβαλε και κατά των εφοριών υποδεικνύοντάς τες ως ένα από τα σοβαρά... αναχώματα (με τον τρόπο που λειτουργούν) στον δρόμο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο επικεφαλής της Αρχής, κατά την ενημέρωση των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με τα πεπραγμένα της έκθεσης της Αρχής για το 2013, προκάλεσε αίσθηση αναλύοντας τον τρόπο που λειτουργούσαν οι τράπεζες που χορηγούσαν «κόκκινα» δάνεια σε επιλεγμένους ανθρώπους, οι οποίοι εν συνεχεία εμφάνιζαν αδυναμία πληρωμής, αφού πρώτα φρόντιζαν να... εξαφανίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη, «ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών αυτών έφερε στο φως ένα καινούργιο μοντέλο εγκληματία με σπουδές στο ξέπλυμα χρήματος». Αναφορικά με τη διαπλοκή στις άλλες χώρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, «το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ, πολιτική ελίτ και ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και τρίτη η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο. Τα πολιτικά πρόσωπα παίζουν τριτεύοντα ρόλο στη διαπλοκή». Θέλοντας μάλιστα να δώσει έμφαση, τόνισε πως όλες οι ληστείες που έχουν γίνει, όσα χρόνια είναι εισαγγελέας, δεν φτάνουν το αντικείμενο του εγκλήματος σε μία και μόνο τράπεζα.

Ο ίδιος διαχώρισε τις τράπεζες που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία σε δύο κατηγορίες. «Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται η Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η FBB του Βίκτωρα Ρέστη και η Τράπεζα Χαλκίδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Νικολούδης, οι τράπεζες λειτουργούσαν και ό,τι έκαναν το έκαναν για να ωφεληθούν οικονομικά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών. Στη δεύτερη κατηγορία είναι το ΤΤ και η Τράπεζα Πελοποννήσου που έδιναν δάνεια κυρίως σε επιχειρηματίες που δεν τα επέστρεφαν ποτέ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ανέφερε πως όλο αυτό ήταν οργανωμένο, υπήρχε συνολικός σχεδιασμός που ξεκίνησε το 2007 και κορυφώθηκε το 2009. «Είχαμε ντελίριο εγκληματικών πράξεων. Η δράση ήταν μεθοδευμένη και από πίσω λειτούργησαν νομικά επιτελεία», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως στον σχεδιασμό των ιθυνόντων ήταν «κάποιοι να παίρνουν δάνεια που στη συνέχεια να φαίνεται πως δεν μπορούν να πληρώσουν».

Το κόλπο

«Οποιος έπαιρνε δάνειο στη συνέχεια φρόντιζε να κρύψει τα περιουσιακά του στοιχεία. Το κόλπο ήταν να δείχνουν τους κακούς δανειολήπτες. Τα δάνεια ήταν φερετζές, τα λεφτά πήγαιναν αλλού.

Ακόμα το τοπίο είναι άγνωστο και δεν έχει φωτιστεί», υποστήριξε ο κ. Νικολούδης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής στρέφοντας τα πυρά του στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των εφοριών. Ο κ. Νικολούδης έριξε ευθύνες στις εφορίες για τη μη πάταξη της φοροδιαφυγής. Οπως είπε, οι εφορίες «δεν είναι έτοιμες ακόμη να δεχτούν τις πληροφορίες που έχουμε», ενώ υποστήριξε ότι «συγκεντρώνουμε πληροφορίες από οπουδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, από τράπεζες, χρηματιστήρια κ.λπ. Τα διασταυρώνουμε και κάνουμε μια αντιπαραβολή των στοιχείων που βρήκαμε με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων των αντίστοιχων ελεγχόμενων προσώπων. Αυτό μας έχει δώσει έναν ποταμό πληροφοριών, έναν θησαυρό πληροφοριών».

Εξήγησε δε ότι «θα είχαμε πετύχει τον πειθαναγκασμό κάποιων ανθρώπων που χρωστάνε φόρους και δεν πληρώνουν και αυτό γιατί η διαβίβαση αυτών των πληροφοριών πάνε προς το ΣΔΟΕ, όμως οι εφορίες δεν είναι έτοιμες ακόμη να δεχτούν τις πληροφορίες που έχουμε». Και κατέληξε λέγοντας: «Εχουμε περίπου 10.000 πληροφορίες για υποθέσεις υπό έλεγχο στη διάθεσή μας και στέλνουμε μόνο στο ΣΔΟΕ, γιατί δεν μπορούμε να τις στείλουμε πουθενά αλλού».

Γιώργος Πίκουλας

πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID