EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Νέα γενιά έργων: Πόσο αποτελεσματική μπορεί να γίνει η Ελλάδα

Ποια είναι η επόμενη μέρα στα έργα; Αυτό το ερώτημα κυριαρχεί όχι μόνο μεταξύ των τεχνικών εταιρειών που στα κορυφαία στελέχη αποτελεί τον μόνιμο προβληματισμό αλλά σίγουρα και σε Κυβερνητικό επίπεδο.

Ένα-ένα τα θέματα που δημιούργησε η κρίση έχουν κλείσει και έχουμε περάσει σε κατασκευαστικούς ρυθμούς. Μετά από 6 δύσκολα χρόνια περάσαμε στο στάδιο να μιλάμε για την πρόοδο ή τα προβλήματα των κατασκευών και όχι για το πάγωμα των έργων.

Αυτό όμως ταυτόχρονα φέρνει και ένα ερώτημα για την επόμενη μέρα. Ένα ερώτημα για το που πάμε και πως θα γίνει η μετάβαση στην νέα γενιά έργων. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να επαναπαυθούμε στην «επιτυχία» του κλεισίματος όλων των λογαριασμών της κρίσης και να μην προλειάνουμε το έδαφος για την επόμενη γενιά έργων.

Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 θα είναι το κορυφαίο εργαλείο για να δούμε νέα μεγάλα, μεσαία και μικρότερα έργα να υλοποιούνται στην χώρα. Όμως αν γίνει με τον τρόπο που γινόταν όλα αυτά χρόνια τότε θα έχουμε μία από τα ίδια. Καθυστερήσεις, κίνδυνος απώλειας κονδυλίων, μεταφορά πόρων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα κ.ο.κ

Σε περίπου 1,5- 2 χρόνια ο μεγάλος όγκος όλων των εκτελούμενων έργων είτε θα έχει ολοκληρωθεί είτε θα είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο για να ολοκληρωθεί. Εδώ πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή να μην έχουμε και πάλι κενά και δούμε και πάλι ύφεση στην κατασκευή.

Εξάλλου στο «μενού» υπάρχει πολύ ψωμί: έργα Μετρό και Τραμ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, τα συνηθισμένα οδικά έργα, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αναπλάσεις, έργα ενέργεια κ.α. Το θέμα είναι αυτό το μενού να μπορέσει να «σερβιριστεί» ζεστό και όχι κρύο.

Μεγάλο ρόλο σε αυτό καλούνται να παίξουν τώρα εκτός από τα Υπουργεία και οι Περιφέρειες με τους Δήμους που θα λάβουν πολύ μεγαλύτερα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Αν μπορέσουν να το διαχειριστούν αυτό θα είναι ένα θέμα που θα το βλέπουμε, σχολιάζουμε και αναλύουμε αρκετά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Καλή Εβδομάδα σε όλους


Νίκος Καραγιάννης
n.karagiannis@ypodomes.com


ΠΗΓΗ







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID