EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κριτική εργαζόμενου - αγωνιζόμενου της αληθινής ΕΡΤ πάνω στην "Προσφυγή της ΠΟΕΣΥ στους πολιτικούς αρχηγούς για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση "

Χαίρομαι για την αμεσότητα  των  συνδικαλιστικών αντανακλαστικών  της ΠΟΕΣΥ , στην οποία ειρήσθω εν παρόδω χρωστούμε  πολλά  για την έμπρακτη  μέχρι στιγμής  συμπαράσταση στον ΚΟΙΝΟ μας αγώνα.

Απο την άλλη  η επιστολή - προσφυγή της ΠΟΕΣΥ στους πολιτικούς αρχηγούς για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση , αφήνει  στον αναγνώστη μια θολή εντύπωση  ειδικά  ως  προς  το  αρχικό και μόνιμο (αλλά όχι μόνο)  ζητούμενο του αγώνα  μας που είναι  η επαναλειτουργία  της  ΕΡΤ  σε καθεστώς  πραγματικής  δημοκρατίας και φυσικά  η επιστροφή  των αδίκως  και παρανόμως  απολυμένων στις θέσεις τους.

 
Στον επίλογο  της  επιστολής  της ΠΟΕΣΥ διαβάζω:


<<...Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), εκφράζοντας τη βούληση και των άλλων Ενώσεων Συντακτών-μελών της Ομοσπονδίας, ζητάει -πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις, που θα αποβούν μοιραίες για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης-, να του δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξει και προφορικά τις θέσεις του προς τους αποδέκτες της αποστολής.
Με στόχο να δημιουργηθεί εξαρχής μία ΕΡΤ που θα ανταποκρίνεται στο συνταγματικό της ρόλο και όχι στις μικροκομματικές ανάγκες της εκάστοτε κυβέρνησης, σας καλούμε να φέρετε το θέμα στη Βουλή, προκειμένου να τοποθετηθούν τα μέλη του κοινοβουλίου."...>>
Αν λοιπόν αντιλαμβάνομαι ορθά  το νόημα  της επιστολής  τότε το ζητούμενο  δεν είναι πλέον αυτό που έχουμε κατά νού όλοι εμείς οι αγωνιζόμενοι  της ΕΡΤ, αλλά  μία  τρόπον τινά "διαπραγμάτευση"   με τους  θύτες μας  και ένας "διάλογος" με τους  άλλους  της βουλής, ώστε να αποφευχθεί ειδυνατόν  το "μοιραίο" που επί της ουσίας  αφορά  στην απώλεια  500 θέσεων  εργασίας  της ειδικότητας   του δημοσιογράφου.

Περί "μοιραίου" και "μοίρας"

Το "μοιραίο"  για το  "μέλλον  της δημόσιας τηλεόρασης"  ήλθε  μαζί με το "μαύρο"  στις  11 Ιουνίου.

"Μοιραία" για τον λαό  και την δημοκρατία είναι και όλα  τα λαοκτόνα και εθνοκτόνα μέτρα που επέβαλε και συνεχίζει να επιβάλλει  η δωσιλογική κυβερνητική  κοινοπραξία  παρακάμπτοντας  κάθε είδους  συνταγματικό  "εμπόδιο".

Η "μοίρα" λοιπόν  όχι μόνο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης  αλλά  όλόκληρης της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, έχει  καθοριστεί  απο  τους εντολοδόχους  των τελευταίων  κατοχικών κυβερνήσεων, οι οποίες   ως σφετεριστές 
της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που θα έπρεπε  να απορρέουν απο αυτήν, φροντίζουν να  εξαφανίσουν   κάθε τι  που θα απέτρεπε  αυτή την "μοίρα". 


 
Αν λοιπόν  δεχόμαστε ότι  διαπραγματευόμενοι ή συνδιαλεγόμενοι   με αυτούς  που   σχεδίασαν  το πραξικόπημα του μαύρου της ΕΡΤ, την καταστροφή  της Ελλάδας και την εξόντωση του Ελληνικού λαού, υπάρχει πιθανότητα  να  ...αποτραπεί η λήψη
"οριστικών αποφάσεων, που θα αποβούν μοιραίες για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης", επί της ουσίας νομιμοποιούμε  τους  "βιαστές" της  δημοκρατίας  και τους  εν τοις πράγμασιν "σφετεριστές της λαϊκής κυριαρχίας".

 
Η απόφαση  των  εργαζομένων στην αληθινή και μέχρι σήμερα αγωνιζόμενων στην  ελεύθερη  ΕΡΤ, γράφτηκε με ανεξίτηλο μελάνι στις 11 Ιουνίου του 2013 .Είναι κοινή συνείδηση όλων μας ότι  δεν υπάρχει  άλλος  δρόμος  παρά  να ανατρέψουμε  τους 
σφετεριστές  της λαϊκής κυριαρχίας που  ελέω  τρόικας θέλουν  να καθορίσουν  τη μοίρα της χώρας μας και του κάθε ενός  μας προσωπικά.

 
Δεν έχουμε  το δικαίωμα  να προσδοκούμε  στην "αποτροπή"  της  εφαρμογής των  λαοκτόνων  και εθνοκτόνων  μέτρων, αντιθέτως  έχουμε  την υποχρέωση  να παραμένουμε προσηλωμένοι στον μοναδικό  στόχο  του κοινού με τον υπόλοιπο λαό  αγώνα  που  είναι  η  ανατροπή  αυτού του  τυρρανικού καθεστώτος.

 
Οι παράγραφοι  2, 3 και 4 του ακροτελεύτιου  άρθρου  του Συντάγματος  της Ελλάδας (άρθρο 120) δεν αφήνουν σε κανέναν  περιθώρια  για τρίτες  σκέψεις ή "εναλλακτικές λύσεις"  ως  προς  το πώς  θα αποτραπεί  η προκαθορισμένη απο άλλους  "μοίρα" αυτού  του  τόπου :

 'Αρθρο 120 - (Ακροτελεύτια διάταξη)
...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»
 Πιό κάτω   παραθέτω  ολόκληρη την  επιστολή - προσφυγή της ΠΟΕΣΥ:
 
Προσφυγή της ΠΟΕΣΥ στους πολιτικούς αρχηγούς για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση



Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2014

Με επιδίωξη τη δημιουργία μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που να
ανταποκρίνεται στο δημοκρατικό και συνταγματικό της ρόλο, αλλά και τις
ανάγκες των καιρών, η ΠΟΕΣΥ απηύθυνε στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς
αρχηγούς την ακόλουθη επιστολή
:



"Μετά το «μαύρο» του περασμένου Ιουνίου στη δημόσια ενημέρωση, με τον
ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ, τώρα σχεδιάζεται ένα υποκατάστατο του καταργημένου φορέα, το οποίο μόνο καθ' ευφημισμό θα μπορεί να αποκαλείται «Δημόσια Τηλεόραση» (Δ.Τ.) ή ΝΕΡΙΤ.
 
Και θα αποτελεί ένα δύσμορφο και δυσλειτουργικό υποκατάστατο της ΕΡΤ, αφού παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για «ελληνικό BBC», ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας σχεδιάζεται με προδιαγραφές επιπέδου τοπικού καναλιού, ακυρώνοντας τις διακηρύξεις κυβερνητικών στελεχών περί δημιουργίας ενός νέου, ανεξάρτητου, πολυφωνικού και ποιοτικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
 Αντ' αυτού, δημιουργείται ένας συρρικνωμένος αθηνοκεντρικός οργανισμός, που φιμώνει και εξαφανίζει την περιφέρεια.
Ο επί σχεδόν 8 μήνες αποκλεισμός της λειτουργίας των ραδιοφώνων της περιφέρειας, της ΕΤ3 και των κατά τόπους σταθμών της ΕΡΤ αλλά και η έμπρακτη πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και στραγγαλισμού της ελεύθερης και αμερόληπτης πληροφόρησης, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί την υποχρέωση που επιβάλλει το Σύνταγμα για την πλήρη ανταπόκριση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στις κοινωνικές ανάγκες και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.
 
Ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας τελικά σχεδιάζεται με ελάχιστο προσωπικό, σε σχέση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, έτσι ώστε να μη μπορεί να είναι  ανταγωνιστικός για τα ιδιωτικά κανάλια, ενώ η παραγωγή μεγάλου μέρους των προγραμμάτων του παραδίδεται σε ιδιώτες. Εξωτερικές παραγωγές τις οποίες ο Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει αμαρτωλές.Και προφανώς το δημοσιογραφικό δυναμικό της «Δ.Τ.», της ΝΕΡΙΤ ή όπως αλλιώς θα λέγεται, θα περιορίζεται στην κάλυψη των απολύτως απαραίτητων, για να δικαιολογείται η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους. 

Δημιουργείται έτσι μια δημόσια ραδιοτηλεόραση για την οποία έχουν εκφραστεί αρνητικά τόσο η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όσο και η EBU.

Πώς θα γίνει ανταγωνιστική η δημόσια τηλεόραση όταν προκηρύσσονται μόλις 132 θέσεις εργασίας για τη ΝΕΡΙΤ, με αποτέλεσμα να χάνονται περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας δημοσιογράφων της ΕΡΤ, όπως καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ, εκφράζοντας ταυτόχρονα «τη ριζική διαφωνία της για τον αδιαφανή τρόπο πρόσληψης του προσωπικού, καθώς το σύστημα μοριοδότησης που επελέγη ευνοεί τους υποψήφιους χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έναντι των απολυμένων συναδέλφων της ΕΡΤ, ολοκληρώνοντας έτσι το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ της 11ης Ιουνίου 2013».
 
Με την εξαφάνιση εκατοντάδων θέσεων εργασίας, επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο, που έχει φθάσει σε ύψος ρεκόρ. Με τα Ταμεία μας λεηλατημένα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και με εργαζόμενους και συνταξιούχους σε καθεστώς ανασφάλειας.
 
Ο στραγγαλισμός της περιφέρειας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόλις 15 δημοσιογράφοι προβλέπονται για την ΕΤ3 και κανένας για την υπόλοιπη Ελλάδα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, η ΕΣΗΕΜ-Θ επισημαίνει ότι «η προκήρυξη μόλις 15 θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους στη ΝΕΡΙΤ δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πώς αντιλαμβάνονται οι δημιουργοί του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα το ρόλο της Θεσσαλονίκης: ως έδρα ενός στοιχειώδους ανταποκριτικού γραφείου. 
 
Οι διαδοχικές δεσμεύσεις όλων των πολιτικών προσώπων που εδώ και επτά μήνες υπόσχονταν ότι θα σχηματίσουν έναν αναβαθμισμένο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και σε διάφορους τόνους αναπαρήγαγαν τη ρητορική για την αξία της περιφέρειας οριστικά πέφτουν στο κενό, μαζί με την αξιοπιστία τους. Οι συνέπειες από την ακύρωση της Θεσσαλονίκης ως έδρας άρτιου και αυτόνομου ενημερωτικού σχήματος δεν έχουν τοπική μόνο εμβέλεια: χαρακτηρίζουν το σύνολο της κυβερνητικής αντίληψης για την ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό και καθιστούν εξ ορισμού αδόκιμο το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα της ΝΕΡΙΤ».
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), εκφράζοντας τη βούληση και των άλλων Ενώσεων Συντακτών-μελών της Ομοσπονδίας, ζητάει -πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις, που θα αποβούν μοιραίες για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης-, να του δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξει και προφορικά τις θέσεις του προς τους αποδέκτες της αποστολής.
 
Με στόχο να δημιουργηθεί εξαρχής μία ΕΡΤ που θα ανταποκρίνεται στο συνταγματικό της ρόλο και όχι στις μικροκομματικές ανάγκες της εκάστοτε κυβέρνησης, σας καλούμε να φέρετε το θέμα στη Βουλή, προκειμένου να τοποθετηθούν τα μέλη του κοινοβουλίου."


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

                                                               Με την
παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.

πηγη








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου







« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID