EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Νέο σοκ: Σε τρεις μηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Μέχρι 30 Απριλίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Τι θα ισχύει για την καταβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων και την προκαταβολή φόρου νομικών προσώπων. Θετικά διάταξη για τους κατοίκους των νησιών

Αρνητικές εκπλήξεις κρύβονται για τους φορολογούμενους ανάμεσα στις γραμμές του σχεδίου νόμου για τον νέο φόρο στα ακίνητα, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παρότι το νομοσχέδιο αφορά τη φορολόγηση κτισμάτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων, το υπουργείο Οικονομικών έχει περιλάβει και διατάξεις που αφορούν τον φόρο εισοδήματος που μόνο θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, η πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα γίνεται σε τρεις μηνιαίες δόσεις, από τρεις διμηνιαίες που ισχύει μέχρι σήμερα. Ακόμη, οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου, ενώ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η προθεσμία είναι από την 1η Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου.

Επιπλέον, ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, ύψους 15%, θα καταβάλλεται επιτόπου, την ώρα της μεταβίβασης. «Το φυσικό πρόσωπο που αποκτά υπεραξία από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το άρθρο 41 καταβάλλει στο συμβολαιογράφο κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στην υπεραξία σύμφωνα με το άρθρο 43», αναφέρεται στο νομοσχέδιο

Σε ό,τι αφορά την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 71 του νόμου 4172/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «Με βάση τη δήλωση που υποβάλλει το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Υορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ποσό ίσο με ογδόντα τοις εκατό (80%) του φόρου που προκύπτει για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους.»

Θετικό, ωστόσο, θεωρείται ότι αυξάνεται κατά 50% το φορολογητέο εισόδημα της πρώτης φορολογικής κλίμακας για τους κατοίκους νησιών με λιγότερρους από 3.100 κατοίκους. Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «για τους φορολογούμενους που κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, το φορολογητέο εισόδημα του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας της παραγράφου 1 αυξάνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%), προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό του φόρου που αναλογεί στο εισόδημά τους.Θετική είναι, πάντως, η διάταξη που προβλέπει αύξηση του ορίου για το αφορολόγητο σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους».










Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID