EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ: "Πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης"

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μανιατόπουλος ομολογεί πώς η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας πως έχει κατεβάσει δύο φορές τον πήχη των προβλεπόμενων εσόδων.

Χαρακτηρίζει μεγάλο «χτύπημα» τη μη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ μετά την παρέμβαση της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση βέβαια και όχι λόγω της απόσυρσης του Ρωσικού ενδιαφέροντος όπως λέει ο κ. Μανιατόπουλος.

Μιλώντας στο Reuters, προσπαθεί να ακουμπήσει τη θετική πλευρά των πραγμάτων, σε ότι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις. Λέει συγκεκριμένα: «Πιστεύω ότι ο στόχος των 1,3 δισ. είναι εφικτός. Αλλά είτε 1,3 εκατ., είτε 1.2 εκατ., το σημαντικό είναι ότι έχουμε ολοκληρώσει κάποιες συμφωνίες και μέρος των χρημάτων θα εξαργυρωθεί το επόμενο έτος».

Ο κ. Μανιατόπουλος είναι ο τέταρτος προϊστάμενος της υπηρεσίας μέσα σε δύο χρόνια και έχει υπάρξει γενικός διευθυντής της Επιτροπής της ΕΕ για την ενέργεια. Τοποθετήθηκε για τον ίδιο λόγο με τους προκατόχους του. Να προχωρήσει με βήμα ταχύ τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα, όπως αναφέρει το Reuters, στοχεύει σε 24 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, για να μειώσει το χρέος της που υπερβαίνει φέτος το 175% του ΑΕΠ.

Από τη μια πλευρά το deal με τον ΟΠΑΠ προχώρησε, αλλά εκείνο με την ΔΕΠΑ έμεινε εκκρεμές λόγω της υπαναχώρησης των Ρώσων της Gazprom. Η αλήθεια είναι όμως πώς η Ρωσία απέσυρε το ενδιαφέρον την μετά την παρέμβαση της Κομισιόν κατά του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.

Ο κ. Μανιατόπουλος εξηγεί: «Το κλίμα είναι δυσμενές. Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα ενδιαφερόταν για κάθε νέα προσφορά. Μένει να το δούμε. Ωστόσο με έναν μόνο υποψήφιο, δύσκολα μπορείς να κάνεις διαγωνισμό».

Οι μεγάλες επενδύσεις που δεν ήρθαν, ήταν μια αποτυχία της Ελλάδας που έφερε πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στους δανειστές και έβαλε σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης σε κίνδυνοι. Ο κ. Μανιατόπουλος αναφέρεται στη γραφειοκρατική δομή, στην κακή ψυχολογία των επενδυτών και στις εγγενείς καθυστερήσεις του συστήματος, που δυσκολεύουν το έργο των αποκρατικοποιήσεων. Γι' αυτό και παραδέχεται «κάποιες επενδύσεις θα προχωρήσουν γρήγορα και κάποιες άλλες πιο αργά. Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, για να πιάσουμε το στόχο».

Το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το deal με την ROSCO, είναι τρεις περιπτώσεις που δίνουν θετικό πρόσημο για το μέλλον. Μάλιστα ο κ. Μανιατόπουλος συμπληρώνει πως η Ελλάδα κατέχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων τα οποία πρέπει να τα εκμεταλλευτεί με κάποιο τρόπο. «Οταν οι συνθήκες ωριμάσουν -το βλέπω για το 2014 με 2015- θα μπορούν αυτά τα ακίνητα να δώσουν μεγάλη ώθηση στα έσοδα».

ΠΗΓΗ








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID