EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το κόλπο με την εκχώρηση ακινήτων για οφειλές!

Παγίδες και αδικίες κρύβει η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να επιτρέψει στους φορολογουμένους να εξοφλούν τα χρέη τους προς την Εφορία εκχωρώντας ακίνητα. Αν και σε πρώτη ανάγνωση το μέτρο είναι υπέρ των φορολογουμένων που έχουν βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς το Δημόσιο θα εκτιμά όπως θέλει το ακίνητο, ενώ δεν θα επιστρέφει τα χρήματα που θα προκύπτουν από διαφορά.

Το μέτρο, όπως το σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει ότι:

- Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτων στο Δημόσιο μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν μετρητά ή εισόδημα που να καλύπτει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος, ο οποίος χρωστά μεγάλα ποσά από φόρους ακινήτων, θα πρέπει να πληρώσει τους φόρους εφόσον έχει μετρητά. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που τα ακίνητα για τα οποία του βεβαιώθηκαν οι φόροι είναι πολύ χαμηλότερης αξίας σε σχέση με αυτήν που υπολόγισε η Εφορία για να του επιβάλει τους φόρους.

Ετσι ο φορολογούμενος δεν θα έχει επί της ουσίας τη δυνατότητα να εκχωρήσει τα ακίνητά του που έχουν απαξιωθεί. Θα πρέπει να δώσει στην Εφορία τα μετρητά του.

- Στις περιπτώσεις που η αξία του ακινήτων είναι μεγαλύτερη από το χρέος του φορολογουμένου, τότε δεν θα επιστρέφεται η διαφορά στον φορολογούμενο. Πρόκειται για άδικη πρόβλεψη, καθώς χάνεται το κίνητρο για εκχώρηση ακινήτων από όσους έχουν σημαντικής αξίας ακίνητα.

Επίσης, δεν διευκρινίζεται τι θα συμβαίνει με όσους έχουν υποθηκευμένα ακίνητα και χρωστούν στην Εφορία. Το χρέος προς την Εφορία θα μεταφέρεται σε αυτόν που έχει υποθηκεύσει το ακίνητο (π.χ. στην τράπεζα);

Οπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, το σχέδιο εκχώρησης ακινήτων των φορολογουμένων στο Δημόσιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα... υπό προϋποθέσεις. Αυτές είναι να δέχεται η Εφορία τα ακίνητα στην αντικειμενική τους τιμή, να μην εξετάζει αν ο φορολογούμενος έχει άλλα εισοδήματα και, τέλος, να επιστρέφεται η διαφορά στον φορολογούμενο στην περίπτωση που εκχωρεί ακίνητο μεγαλύτερης αξίας από το χρέος του.

 
 
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID