EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δυο εικοσιτετράωρα κράτησε το αντάρτικο Στουρνάρα ... Σκοτεινό ποτάμι μπροστά στο άγριο τελεσίγραφο

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση έχοντας να αντιμετωπίσει το τελεσίγραφο των δανειστών για νέα μέτρα, τα οποία όμως επ' ουδενί μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία.

Το πολιτικό και οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται είναι ήδη σκοτεινό και οι εξελίξεις πολύ δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί και η ανθεκτικότητα των κυβερνητικών δηλώσεων, ότι αν η τρόικα επιμείνει τότε δεν μένει άλλη λύση από την προσφυγή στις κάλπες. Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Οικονομικών, πάντως, ο ίδιος δεν άντεξε στο «αντάρτικο» περισσότερο από δύο εικοσιτετράωρα. Ενώ έως την Πέμπτη υιοθετούσε και αυτός τη σκληρή γραμμή, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έκανε εντυπωσιακή στροφή διαβεβαιώνοντας με δημόσιες δηλώσεις του ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές...

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να χρησιμοποιήσει δραματικούς τόνους, λέγοντας ότι οι επόμενοι μήνες έως τον Ιούνιο θα είναι «κόλαση», αν και απέφυγε να διευκρινίσει αν αναφερόταν στην ελληνική κοινωνία ή την κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών, που έχει ήδη δηλώσει ότι «έως τον Μάιο - Ιούνιο» θα έχει πολλή δουλειά, προσπαθεί να οχυρωθεί και να δημιουργήσει το κατάλληλο κινδυνολογικό κλίμα που θα αποτρέψει την πρόωρη αποκαθήλωση και εκδίωξή του από την πλατεία Συντάγματος.

Ο κ. Στουρνάρας επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, δεδομένου ότι στις αρχές του καλοκαιριού έλεγε ότι αν έρθει το φθινόπωρο, η οικονομία θα αρχίσει να τρέχει και η κατάσταση θα παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζονταν στα μέσα του χρόνου να έχει εκμαιεύσει δηλώσεις των ξένων που υποστήριζαν ότι το 2014 δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ενώ προέβλεπε ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

Είναι φανερό ότι καταλήφθηκε εξ απίνης από εξελίξεις που (σε αντίθεση με τους περισσότερους ειδικούς αλλά και τους απλούς πολίτες που ζουν την πραγματικότητα) δεν ανέμενε και ζητάει από την τρόικα ουσιαστικά να δείξει έλεος.

Τίποτα δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο και, το κυριότερο, ο Προϋπολογισμός του 2013 φαίνεται να έχει σοβαρά προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε ο κ. Στουρνάρας ούτε ο κ. Σταϊκούρας.

Η τρύπα των εσόδων είναι σταθερά μεγάλη, καθώς αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα των 340.000.000 που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί στο τέλος του 2013 είναι πολύ μικρό και, το κυριότερο, αποτέλεσμα μιας γενικευμένης στάσης πληρωμών που πνίγει τα πάντα.

Και ως γνωστόν η τρόικα απέρριψε το να υπολογισθούν στο πλεόνασμα του 2013 τα κέρδη που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρά του ότι ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση.

Σε τοίχο φαίνεται να έχει πέσει και το θέμα της ρύθμισης του δημοσίου χρέους, και κυρίως η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 10 δισ. ευρώ που εντοπίζεται το 2014.


Απογοήτευση από τα μυστικά γκάλοπΟι πολιτικοί χειρισμοί γίνονται δυσκολότεροι εξαιτίας και των δημοσκοπήσεων, πολύ περισσότερο των μυστικών. Αν και προς στιγμήν είχε δημιουργηθεί η ελπίδα ότι οι εξελίξεις σχετικά με τη Χρυσή Αυγή θα «επαναπάτριζαν» ένα τμήμα δεξιών ψηφοφόρων στη Ν.Δ., τα συμπεράσματα -μερικές εβδομάδες αργότερα- προκαλούν σχετική απογοήτευση. Η Χρυσή Αυγή σημειώνει μεν κάμψη, αλλά παραμένει καθαρά τρίτο κόμμα, ενώ ένα κρίσιμο μέγεθος των διαρροών της είτε μετακινείται στους «αναποφάσιστους» είτε στρέφεται σε άλλους σχηματισμούς με αντικυβερνητικό πρόσημο.

 
 
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID