EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

To IKA παίρνει δάνειο πέντε ημερών για να μπορέσει να καταβάλει τις συντάξεις

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στρέφεται το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να πάρει διευκόλυνση μέσω δανείου ώστε να μπορέσει να καταβάλει τις συντάξεις του Οκτωβρίου.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» το ΙΚΑ παίρνει ταμειακή διευκόλυνση 150 εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα εξοφληθεί από το ίδιο το Ιδρυμα με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται την τελευταία ημέρα του μήνα.

Η πρακτική αυτή ενδεχομένως να μην προκαλούσε ανησυχία εάν δεν συνέπιπτε με τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για δραματική επιδείνωση των οικονομικών και πληθυσμιακών μεγεθών του ΙΚΑ και το υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων.

Υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις που ρύθμισαν τα χρέη τους προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας δεν ξεπερνούν τις 6.900 την στιγμή που δεκάδες χιλιάδες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις οφειλές μέχρι το τέλος του 2012.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τον Αύγουστο, σε ένα μήνα υψηλών προσδοκιών, λόγω του τουριστικού πυρετού με την έναρξη της ρύθμισης της «νέας αρχής» των 48 δόσεων, το ΙΚΑ εμφάνισε αύξηση εσόδων, έναντι του Ιουλίου, σε ποσοστό μόλις 0,1%. Με βάση δε τα στοιχεία του Ιουλίου, διαπιστώθηκε ότι οι νέες ρυθμίσεις συνέβαλαν ώστε να εισρεύσουν στα Ταμεία περί τα 22 εκατ. ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν με τις παλαιότερες ρυθμίσεις, το Ιδρυμα εισέπραξε περί τα 132 εκατ. ευρώ.

Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση και στον ΟΑΕΕ όπου η εισπραξιμότητα υπολογίζεται στο 50% όταν το 2007 βρισκόταν στο 85%.

Οι αποτυχημένες ρυθμίσεις, η τεράστια τρύπα στον ΕΟΠΥΥ και η αναζήτηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα λίγες ημέρες πριν καταφθάσει εκ νέου η Τρόικα στη χώρα.

Μάλιστα στην σύσκεψη που πραγματοποιηθήκε μέσα στην εβδομάδα στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, αναζητήθηκαν μέθοδοι διαπραγμάτευσης για να πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και να μην απαιτήσουν νέα επώδυνα μέτρα που θα οδηγήσουν σε περικοπές ακόμη και στις πιο χαμηλές συντάξεις.

Εάν δεν εξευρεθεί λύση σε επίπεδο υπουργείου Εργασίας, δεν αποκλείεται το θέμα των Ταμείων να τεθεί και σε υψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης. Τα σημάδια κατάρρευσης δεν είναι μόνο ορατά στο δημόσιο ασφαλιστικό αλλά και στα ΝΠΙΔ. Ηδη, για πρώτη φορά στην Ιστορία, ο ΕΔΟΕΑΠ, ένα από τα παλαιότερα ιδιωτικά ταμεία με 19.000 άμεσα και έμμεσα μέλη, προσανατολίζεται σε μειώσεις συντάξεων ακόμη και 40% για τα υψηλά, άνω των 500 ευρώ, ποσά, μειώσεις μισθών στο διοικητικό και ιατρικό προσωπικό και επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων με όλα τα ιδιωτικά κέντρα.

http://www.iefimerida.gr/

 
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID