EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έρχονται ευφυή συστήματα μεταφορών στην Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση «έξυπνων» συστημάτων μεταφορών, που διευκολύνουν τις μετακινήσεις του κοινού στις πόλεις, μειώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και ελαχιστοποιούν τους κινδύνους ατυχημάτων.

Με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ευαγγελία Χρυσοχόου, επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με εξαίρεση την Αυστρία, που παρουσιάζει θεαματική εξέλιξη στον τομέα των μεταφορών, οι μισές χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης εφαρμόζουν τεχνολογίες ευφυών συστημάτων μεταφορών (ITS) και οι άλλες μισές βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο.

Τηλεματική και ηλεκτρονικό εισιτήριο στην Αθήνα

Ο σχεδιασμός για τα δύο νέα έργα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) προβλέπει τη λειτουργία δύο νέων «έξυπνων» συστημάτων μεταφορών το 2015. Πρόκειται για την τηλεματική μέσω της οποίας θα λειτουργούν ηλεκτρονικά συστήματα με οθόνες σε χίλιες στάσεις λεωφορείων, πληροφορώντας το κοινό για τα δρομολόγια των λεωφορείων και το χρόνο αναμονής τους στις στάσεις, ενώ θα παρέχονται σχετικές πληροφορίες και μέσω διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων στους χρήστες.

Το δεύτερο σύστημα αφορά στην έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέσω μιας «έξυπνης κάρτας» που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για όλες τις μετακινήσεις και όλα τα μέσα.
Στόχος και των δύο συστημάτων είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων, η επιλογή της καλύτερης διαδρομής, ο καλύτερος προγραμματισμός της, η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και η εξοικονόμηση χρόνου.

Αυτοκίνητα που «μιλούν» στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί ήδη σύστημα τηλεματικής στις στάσεις λεωφορείων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ενώ για την επόμενη χρονιά προγραμματίζεται να λειτουργήσει πιλοτικά ένα καινούριο ηλεκτρονικό σύστημα, που θα επιτρέπει την «επικοινωνία» των αυτοκινήτων με συστήματα που είναι εγκαταστημένα σε σταθερά σημεία ή σε άλλα αυτοκίνητα. Έτσι, θα υπάρχει ταχύτατη πληροφόρηση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος, ώστε να ακολουθούν εναλλακτική γρηγορότερη διαδρομή, αλλά και πληροφόρηση για τους φωτεινούς σηματοδότες, ώστε να διασφαλίζεται σταθερή ροή από ένα λεγόμενο «πράσινο κύμα» στα φανάρια.

Η τεχνολογία αναμένεται να εφαρμοστεί από το Σεπτέμβριο του 2014 με την τοποθέτηση 15 συσκευών. Οι μισές θα μπουν στην οδό Τσιμισκή, που δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, και οι άλλες μισές στην περιφερειακή οδό. Αντίστοιχες συσκευές θα τοποθετηθούν σε 40 αυτοκίνητα, 35 ταξί και 5 αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, ώστε να είναι εφικτή η «επικοινωνία» μεταξύ τους και με τα σταθερά σημεία.

Εφαρμογές για άτομα με προβλήματα όρασης

Ειδική αναφορά στα συστήματα που έχει θέσει σε λειτουργία ο ΟΑΣΘ για τη διευκόλυνση ατόμων με προβλήματα όρασης έκανε ο Διευθυντής Κίνησης του Οργανισμού, Γιώργος Σπανός.
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 2310 981100 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν πληροφορίες για τις διαδρομές των λεωφορείων, τους χρόνους άφιξής τους στις στάσεις, τον χρόνο που διαρκεί ένα δρομολόγιο κ.α. Επιπλέον λειτουργούν σε είκοσι στάσεις συστήματα μετάδοσης ηχητικών μηνυμάτων μέσω μεγαφώνου πληροφορώντας το κοινό για το λεωφορείο που πλησιάζει στη στάση και το χρόνο αναμονής.

Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα, λειτουργούν αρκετά «έξυπνα» συστήματα μεταφορών, όπως τα ηλεκτρονικά διόδια στους αυτοκινητόδρομους, το σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας στην Αθήνα (μέσω καμερών, μετρητών παρακολούθησης της κυκλοφορίας και ηλεκτρονικών πινακίδων), το αντίστοιχο σύστημα στη Θεσσαλονίκη (που περιλαμβάνει τις πινακίδες στην οδό Λαγκαδά, τη Βασιλίσσης Όλγας, την Εγνατία και τη Δυτική είσοδο) αλλά και συστήματα στις μεταφορές με λεωφορεία στη Λάρισα, το Βόλο και άλλες πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και εδω

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID