EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ηλεκτρονική καταγραφή του προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των μισθωτών και των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» που θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Η καταγραφή περίπου 1, 7 εκατ. εργαζομένων ( τόσοι έχουν απομείνει εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ανεργίας ) πρέπει να ολοκληρωθεί -με ευθύνη των επιχειρήσεων – σε δύο μήνες ,μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να δώσουν αναλυτικά στοιχεία για τους εργαζόμενους, τους μισθούς ακόμα και το ωράριο ώστε να καταγράφονται οι αλλαγές στις συμβάσεις, οι τυχόν μειώσεις μισθών αλλά και οι υπερωρίες.

Σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα με στόχο τον περιορισμό της μαύρης εργασίας που εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Πάντως , όσοι γνωρίζουν καλά την αγορά, προβληματίζονται για τα αποτελέσματα του εγχειρήματος και υποστηρίζουν ότι οι εργοδότες που «κρύβουν» εργαζόμενους δε θα τους δηλώσουν ούτε ηλεκτρονικά.

Τα στοιχεία πάντως που θα δώσουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων ή μεμονωμένοι εργοδότες θα συνθέσουν ένα ηλεκτρονικό μητρώο στο υπουργείο Εργασίας, που θα απεικονίζει με σαφήνεια την κατάσταση της κάθε επιχείρησης.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο θα έχει πλήρη εικόνα:

- Για τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση. Έτσι θα αντιμετωπιστούν κρούσματα <μαύρης εργασίας>, η οποία σε πολλούς κλάδους έχει φτάσει το 38%.

- Για το ωράριο εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί πως καταβάλλονται κανονικά οι υπερωρίες.

- Για το είδος της απασχόλησης, δηλαδή αν πρόκειται για θέσεις πλήρους ή ευέλικτης εργασίας. Αυτό θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση κρουσμάτων, όπου εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης αλλά δουλεύουν κανονικό οκτάωρο με μισό όμως μισθό.

- Για το ύψος των αποδοχών. Έτσι θα διασφαλιστεί η τήρηση της νομοθεσίας για τον κατώτερο μισθό και δεν θα μπορεί μία επιχείρηση να <σπάει> το φράγμα των 586 ευρώ (510 για τους νέους).

Παράλληλα από την απογραφή θα υπάρχουν και στατιστικά στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης στις περιφέρειες. Τα στοιχεία αυτά σε δεύτερη φάση θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης σε επίπεδο περιφερειών.


 defencenet.gr


 
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID