EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η κατάργηση οργανισμών με Προεδρικό Διάταγμα, εγκρίθηκε από ...52 βουλευτές

Έτη φωτός φαίνεται να χωρίζουν το «αδιασάλευτο» δημόσιο του πρόσφατου παρελθόντος και την απόφαση της Βουλής με 52 μόλις θετικές ψήφους (λόγω θερινού Τμήματος), να επιτρέπει την συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιων οργανισμών με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος!
Υπερψηφίστηκε σήμερα, παρά τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας, η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία με την έκδοση 17 Προεδρικών Διαταγμάτων (όσα και τα υπουργεία), θα ρυθμίζονται οι δομές τους, θα επανοργανώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί.

Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία καταψηφίστηκε από 39 βουλευτές, ενώ πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν «παρών».

«Πραξικόπημα ελεεινό, χωρίς ερπύστριες»!...

Έντονη υπήρξε η αντιπαράθεση στη Βουλή, με βαρύτατους χαρακτηρισιμούς για το πολίτευμα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, κατήγγειλε την κυβέρνηση λέγοντας ότι με την τροπολογία «εισάγετε ένα προεδρικό διάταγμα που λέει πως ο κάθε υπουργός μπορεί να συστήνει νέες θέσεις προσωπικού και να καταργεί υφιστάμενες θέσεις που πλεονάζουν. Θέλετε τη διαδικασία με προεδρικά διατάγματα για να αποφύγετε τον πολιτικό έλεγχο της Βουλής -έναν έλεγχο που αποφεύγουν μονάχα τα μη δημοκρατικά καθεστώτα. Τα δύο αστικά κόμματα, κάνετε πραξικόπημα κατάπτυστο και ελεεινό, χωρίς ερπύστριες, αλλά χρησιμοποιώντας το Κοινοβούλιο ως ντεκόρ».

«Εμείς ξέρουμε πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα. Εσείς να πείτε αν είστε υπέρ της δικτατορίας του προλεταριάτου! Εγώ ξέρω πως τα πραξικοπήματα γίνονται με ερπύστριες και με στρατό -όχι με το στρατό στους στρατώνες του», απάντησε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη . Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως με την επιχειρηματολογία του εξισώνει την κυβέρνηση με τη Χρυσή Αυγή. Σκόπιμα αποφεύγετε να μας πείτε τι συμβαίνει στη Βραζιλία. Ο λαός της Βραζιλίας ζητά να καταργηθεί ο παραστρατιωτικός βραχίονας της βραζιλιάνικης αστυνομίας. Εκεί θέλετε να φτάσετε τη χώρα...»..

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής απόφασης λέγοντας ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με τροπολογίες που έρχονται με κανονικές συνθήκες, αλλά τροπολογίες που έρχονται να ρυθμίσουν με συστηματικό και ενιαίο τρόπο τη διοικητική μεταρρύθμιση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς , συμφώνησε ως προς την αντισυνταγματικότητα, τονίζοντας ότι «δε μπορεί ο υπουργός με Προεδρικά Διατάγματα να καταργεί κάθε υφιστάμενη διάταξη νόμου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος επίσης κατήγγειλε την τροπολογία ως αντισυνταγματική τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή αποτελεί υλοποίηση κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά μονάχα να ανατραπεί από τους αγώνες της εργατικής τάξης».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης χαρακτήρισε «αλαζονική» τη στάση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ήρθε στη Βουλή και «μας κουνά το δάκτυλο, χαλώντας μιαν εικόνα πολιτισμένου διαλόγου που είχε δημιουργηθεί».

eklogika.gr

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID