EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τα δύο «nein» του φον Σόιμπλε

Mε δύο «nein» έρχεται στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε: «όχι» στο κούρεμα του χρέους με συμμετοχή του επίσημου / θεσμικού τομέα (ΕΚΤ, κεντρικές τράπεζες, κράτη - μέλη ευρωζώνης) και «όχι» σε εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, δηλαδή πριν «κλειδώσει» το νέο «πακέτο» (νέο δάνειο και νέο μνημόνιο).

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ήδη, γιατί έχει διαμηνυθεί ευθέως από το Βερολίνο στην Αθήνα, ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως απαιτεί το ΔΝΤ για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, δεν θα διασφαλιστεί με νέο κούρεμα. Η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μείωση ή και μηδενισμό επιτοκίων με ταυτόχονη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (ήπια αναδιάθρωση). Εάν χρειαστεί, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ΕΜΣ προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Δεν πληρώνουν
Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δεσμευτεί δημόσια και πολύ έντονα ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι για την ελληνική διάσωση και είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσει από αυτήν τη θέση, ειδικά καθώς ασκούν ασφυκτική πίεση οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θεωρούνται στο εσωτερικό η δύναμη του καλού σε ό,τι αφορά τη συνταγή διαχείρισης της κρίσης.

«Αυτήν τη φορά δεν θα πρόκειται για νέα δάνεια, αλλά για ελάφρυνση του χρέους με άμεσες απώλειες για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής Κάρστεν Σνάιντερ στο «Focus», καλώντας τον Β. Σόιμπλε να πει «την πικρή αλήθεια» στον γερμανικό λαό.
Από την πλευρά της, αυτό που δεν λέει η ελληνική κυβέρνηση και αποτελεί τη βαθιά ατζέντα των ελληνογερμανικών συνομιλιών είναι ότι η συζήτηση επικεντρώνεται στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο είναι αναπόφευκτο αφού δεν πρόκειται να βγούμε στις αγορές το 2014, παρά τις χαρούμενες εξαγγελίες του Γ. Στουρνάρα. Προκειμένου να βρεθεί άκρη σχετικά με το περιεχόμενο του νέου πακέτου, η γερμανική πλευρά ζητά εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αιφνίδιες πολιτικές εξελίξεις εδώ.

Οι ισχυρισμοί Κουβέλη ότι ο Σαμαράς ήθελε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή το μαύρο στην ΕΡΤ και όσα ακολούθησαν αλλά εμποδίστηκε από τους εταίρους, και δη τους Γερμανούς, έχουν βάση. Και μπορεί να πειθάρχησε στις υποδείξεις, αλλά έξω έμεινε η αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να επιχειρήσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό αγνοώντας τη βούληση των πιστωτών που θέλουν πολιτική σταθερότητα πάση θυσία και ανεξάρτητα από τις κοινωνικές εντάσεις, μέχρι να βρουν την τελική λύση για το ελληνικό βαρέλι που εξακολουθεί να μην έχει πάτο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα ανακοινώθηκε πάνω στην έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ως μήνυμα στήριξης που θα δοθεί με το «καρότο» της δημιουργίας ενός «ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου» (IfG), κατά το γερμανικό πρότυπο της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας (KfW). Ο Β. Σόιμπλε αναμένεται να υπογράψει στην Αθήνα ένα memorandum για τη δημιουργία αυτού του ταμείου, η ίδρυση του οποίου τοποθετείται στο τέλος του 2013, θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο, και επομένως θα διέπεται από τοπικό δίκαιο, και το μετοχικό του κεφάλαιο θα κινείται στο 0,5-1 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, άμεσες χρηματοδοτήσεις ή παροχή εγγυήσεων από αναπτυξιακές τράπεζες, δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ιδιώτες επενδυτές και τοπικά - διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σκοπός του θα είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ θα διοικείται από διεθνή ομάδα διαχειριστών.
Αλλά το μεγάλο μυστικό των συζητήσεων που θα κάνει στην Αθήνα ο Β. Σόιμπλε είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει έτσι κι αλλιώς το 2014, δεδομένου ότι το επόμενο καλοκαίρι θα καταβληθεί η τελευταία δόση από το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο όμως μπορεί να ανακύψει και πολύ νωρίτερα, λόγω της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος και της υστέρησης στα έσοδα.

Νέο μνημόνιο
Με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η απογραφή των ελλειμμάτων για να μπει στο τραπέζι η σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, δηλαδή νέου μνημονίου. Στο οικονομικό επιτελείο μιλούν ήδη για «δάνειο - γέφυρα» και νέο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», προκειμένου να αποφευχθεί η καταραμένη και φορτισμένη λέξη «μνημόνιο», ειδικά όταν ο πρωθυπουργός δεσμεύεται κάθε εβδομάδα ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν προεξοφλήσει ότι η ελληνική πλευρά θα παίξει το χαρτί της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων για να πιέσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ενώ οπωσδήποτε θα χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας. «Θέλετε να συμβεί και εδώ ό,τι στη Λισσαβώνα;» είναι το επιχείρημα που έχουν έτοιμο οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος για να εξηγήσουν ότι νέα μέτρα θα φέρουν οπωσδήποτε πολιτική κρίση, ότι δεν περνάνε από τη Βουλή και ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυση των νεοναζί.

Ψάχνουν
Αλλά οι Γερμανοί θεωρούν ότι κυβέρνηση θα υπάρχει όσο υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όσο δηλαδή δεν χάνεται η δεδηλωμένη, ακόμη και με άλλον πρωθυπουργό. Είναι κοινό μυστικό σε όσους έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι οι ισχυρότεροι μεταξύ των εταίρων καλοβλέπουν μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων που θα μπορούσε να τραβήξει το κάρο τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, εφόσον οι αντοχές της παρούσας κυβέρνησης εξαντληθούν. Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ο Π. Πικραμμένος είναι ένα πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται σε ιδιωτικές τους συνομιλίες μητσοτακικοί και άλλοι, ως μια χρυσή εφεδρεία που θα μπορούσε, προσωρινά, να μας βγάλει από το πολιτικό αδιέξοδο.

Η αλήθεια είναι ότι οι Γερμανοί δεν νοιάζονται αν θα λέγεται Πικραμμένος ή Παπαδήμος αυτός που θα κρατήσει τα γκέμια όσο χρειάζεται για να περάσει το επόμενο μνημόνιο που θα μας πάει ώς το 2015-2016, μέχρι δηλαδή να βγούμε όπως - όπως στις αγορές. Και το επόμενο πρόγραμμα στήριξης δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα, οι δόσεις θα δίνονται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, θα δίνονται τα λιγότερα δυνατά, απλώς για να συντηρούμαστε σε μια οριακή κατάσταση.

Ο Β. Σόιμπλε δεν ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,
αποδεικνύοντας ότι δεν έχει ξεχάσει το ξέσπασμα του Κάρολου Παπούλια όταν, το 2012, είχε πει πως δεν ανέχεται από τον κάθε Σόιμπλε να προσβάλλει την πατρίδα μας.

πηγη
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID