EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Συνεχίζεται η καθίζηση των οικογενειακών εισοδημάτων

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δημοσίευσε τους επίσημους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς (Α’ τρίμηνο 2013), παρέχοντας μια συνολική περιγραφή της Ελληνικής Οικονομίας, βασισμένη στην ανάλυση της οικονομικής συμπεριφοράς των θεσμικών τομέων που τη συνθέτουν (νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, χρηματοοικονομικές εταιρείες, Γενική Κυβέρνηση).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, συνεχίζεται η «καθίζηση» στα εισοδήματα των νοικοκυριών και κατά συνέπεια και την καταναλωτική τους δαπάνη, προκαλώντας αρνητικές "επιρροές" στην πραγματική Οικονομία, με γνωστές τις συνέπειες π.χ. πτώση στον εμπορικό τζίρο, μείωση εσόδων για το Κράτος από την είσπραξη φόρων κ.τ.λ.

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των Νοικοκυριών και των Μη Κερδοσκοπικών Ιδρυμάτων, που εξυπηρετούν νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) μειώθηκε κατά 6,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 30,9 δισ. Ευρώ, σε 29,0 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη μείωση κατά 11,1% των αποδοχών των εργαζομένων και στη μείωση κατά 11,7% των κοινωνικών παροχών, που εισπράττουν τα νοικοκυριά.
Η τελική καταναλωτική δαπάνη των Νοικοκυριών και των Μη Κερδοσκοπικών Ιδρυμάτων, που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε κατά 8,9%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 35,6 δισ. Ευρώ, σε 32,4 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των ΜΚΙΕΝ μειώθηκε κατά 11,7%, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα - Α’ τρίμηνο του 2013 - σε σύγκριση με το -15,0% του Α’ τριμήνου του 2012.

epoli.gr
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID