EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το Μέγαρο Μουσικής περνά στο ΤΑΙΠΕΔ;

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το Μέγαρο Μουσικής κι ας ξορκίζουν το κακό με αφορισμούς οι επικεφαλής του Ιδρύματος.
Από την προπερασμένη εβδομάδα είχαμε σημειώσει στην «Ε» ότι υπάρχει έντονη φημολογία πως κινδυνεύει με «λουκέτο» το Μέγαρο λόγω της άρνησης του υπουργείου Οικονομικών να αναλάβει την αποπληρωμή ενός δανείου που έλαβε ο οργανισμός το 2007 από την Εθνική Τράπεζα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Το δάνειο ανερχόταν στο ποσόν των 95 εκατ. ευρώ, ήταν 25ετούς διάρκειας με 6ετή περίοδο χάριτος και ελήφθη επί κυβερνήσεως Καραμανλή για την ολοκλήρωση των εργασιών του κτηρίου.

Το 2011 επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου το Δημόσιο κατέβαλε το ποσόν των 2,64 εκατ. ευρώ γιατί το Μέγαρο αδυνατούσε να πληρώσει και επί υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου το Δημόσιο ανέλαβε την αποπληρωμή του. Κάτι που τώρα αρνείται να κάνει, έχοντας προφανώς άλλα σχέδια, όπως το ξεπούλημά του σε ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η διαχείριση του Μεγάρου Μουσικής περνά στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωσή του σε επενδυτή, ο οποίος θα συμβάλει στη διεθνοποίηση του Μεγάρου με την προσέλκυση διεθνών καλλιτεχνών και οργάνωση μεγάλων συνεδρίων. Ετσι πιστεύουν πως θα αποφέρει κέρδη.

«Θέλω να ελπίζω ότι το κράτος δεν θα κάνει το τεράστιο λάθος να περάσει το Μέγαρο στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ», είπε χθες στη συνάδελφο Ιωάννα Κλεφτόγιαννη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γιώργος Κουρουπός, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν και νομικά αβάσιμο. «Ο τρόπος που περιγράφεται είναι εντελώς παράνομος», υποστηρίζει ο κ. Κουρουπός, παρ’ όλο που αναγνωρίζει ότι «μπορούν να επινοήσουν ένα νόμιμο τρόπο για να το επιτύχουν αυτό. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν θα καταφέρουν αυτό που είναι το ουσιώδες. Να δημιουργήσουν έναν οργανισμό ο οποίος πραγματικά να υπηρετεί τους στόχους που υπηρετούσε το Μέγαρο Μουσικής. Γιατί το Μέγαρο δεν υπηρετούσε τις εμπορικές ή αναπτυξιακές προθέσεις τού οποιουδήποτε. Εξυπηρετούσε ένα στόχο ευρύτερης παιδείας και ενημέρωσης γύρω από την τέχνη της μουσικής, η οποία ίσως είναι η σπουδαιότερη που ανέδειξε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Ως εκ τούτου μια τέτοια τέχνη, η οποία δεν απευθύνεται οπωσδήποτε στις μάζες και δεν κάνει λαϊκισμό, δεν μπορούσε παρά να έχει μια κάποια στήριξη.

»Το κράτος θα μπορούσε να πει καθαρά ότι τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να στηρίξει το Μέγαρο, το οποίο θα πρέπει, αν μπορεί, να βρει τον τρόπο να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς αυτό. Αλλά να το στραγγαλίζει επίτηδες για να το πουλήσει μετά, το θεωρώ έως και άτιμο».
Ηδη, λόγω της μη εξυπηρέτησης του δανείου, έχουν μπλοκαριστεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μεγάρου μαζί και η επιχορήγησή του από το κράτος. «Γι’ αυτό έχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη», τονίζει ο κ. Κουρουπός. «Αμυνόμαστε στις ενέργειες οι οποίες γίνονται εναντίον μας. Δεν ανοίξαμε μέτωπο με το Δημόσιο, αλλά με ένα μηχανισμό του που μας θεωρεί κι εμάς Δημόσιο».

Ο Οργανισμός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, όπως το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ. Είναι εκ του καταστατικού του μη κερδοσκοπικός οργανισμός, επιχορηγούμενος από το κράτος, αλλά αυτοδιοίκητος με Διοικητικό Συμβούλιο, τα μισά μέλη του οποίου διορίζει το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και τα άλλα μισά ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής». Οι κρατικές επιχορηγήσεις που έχει λάβει από το 2009 βαίνουν μειούμενες. Πήρε 12 εκατ. το 2009, 5 εκατ. το 2010, 3 εκατ. το 2011 και 1,5 εκατ. το 2012. Τα εγγυημένα δάνεια του Μεγάρου από το Δημόσιο, σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανέρχονταν ώς το 2011 στα 230 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τη λογική των αριθμών, το Μέγαρο άλλαξε το πολιτιστικό τοπίο της χώρας κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Ωστόσο, η επίθεση που δέχεται σήμερα θυμίζει το «δρυός πεσούσης», επειδή δεν είναι πια εν ζωή ο προστάτης του Χρήστος Λαμπράκης, και οι πολιτικοί που στέκονταν κλαρίνο μπροστά του, τώρα σφυρίζουν αδιάφορα.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID