EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ, μεγάλο ενδιαφέρον ιδιωτών για την ακίνητη περιουσία της

Έσβησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (11 Ιουνίου 2013) το σήμα της ΕΡΤ. Η εξαγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου για το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης - και την απόλυση 2.656 εργαζομένων - και όσα επακολούθησαν από το απόγευμα χθες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, προκάλεσαν σοκ στην ελληνική κοινωνία. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει η κινητή και ακίνητη περιουσία του κρατικού καναλιού, που πληρώθηκε με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Στο άκουσμα της κυβερνητικής ανακοίνωσης πλήθος κόσμου κατέκλυσε το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπήρξαν στις περισσότερες πόλεις της περιφέρειας. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης, σκληρές ανακοινώσεις εξέδωσαν φορείς, συνδικάτα, η Εκκλησία και ο απόδημος ελληνισμός, ενώ το θέμα κυριάρχησε στα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα. Την κατάργηση του νομικού προσώπου ΕΡΤ Α.Ε. το υπουργείο Οικονομικών. «Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, επιχειρώντας να εξηγήσει την επιλογή της κυβέρνησης. Ήδη, έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση ως προς το τι θα γίνουν οι συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης.

«Φιλέτο» οι συχνότητες των ακριτικών περιοχών, όπου μιλάμε για μονοπώλιο. Εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ζητούν να μπουν στο ψηφιακό φάσμα. Υπάρχουν τα αθλητικά δικαιώματα. Για το μπάσκετ μόνο, μέχρι το 2014, η ΕΡΤ έχει ήδη δώσει 4 εκατ. ευρώ. Προπληρωμένοι είναι και οι τελικοί του ελληνικού μπάσκετ, τους οποίους θα μεταδώσει η Nova ή ο ΑΝΤ1.
 

Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, πιθανότατα θα περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση. Υπάρχει μια διχογνωμία για το κτίριο της Μεσογείων, το οποίο θέλει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης (για Κέντρο Κράτησης Μεταναστών).
 

Τα μηχανήματα των τριών τηλεοπτικών σταθμών και των 29 ραδιοφωνικών, προφανώς θα βγουν σε πλειστηριασμό.
 

Μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα γίνει με το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ. Μιλάμε για 50 ώρες περιεχομένου από βίντεο και φιλμ, υλικό από 1.136 εκπομπές και πάνω από 5.000 φωτογραφίες ιστορικής σημασίας.

Η μακρόχρονη ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης

Η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης αρχίζει το 1951, όταν με τον νόμο 1663 προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων - διάταξη η οποία καταργείται 15 χρόνια αργότερα - ενώ παράλληλα προβλέπεται και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ), που θα είχε την αρμοδιότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 αρχίζει η πειραματική μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος πειραματικός σταθμός Ελληνικής τηλεόρασης λειτούργησε το 1961 στη Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΗ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επίσημη όμως έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή το δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ.
Το 1969 γίνεται η διεθνής απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision για τη μετάδοση της προσεδάφισης και του περιπάτου του πληρώματος του Απόλλο 12 στη Σελήνη.
Το 1970 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης μετεξελίσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ). Το 1975, με τη μεταπολίτευση, το Ε.Ι.Ρ.Τ μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) με σκοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού».
Το 1987 η ΕΡΤ αναδιαρθρώνεται εν' όψει της εισαγωγής των ιδιωτικών σταθμών. Η ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2 συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο φορέα, την ΕΡΤ Α.Ε. που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
Το 1997 η ΕΡΤ 2 μετεξελίσσεται σε ΝΕΤ με ενημερωτικό κυρίως προφίλ και η ΕΤ1 σε ψυχαγωγικό κανάλι ενώ πλέον από κρατική αποκαλείται δημόσια τηλεόραση. Το 1999 παρέχεται επίσημη άδεια λειτουργίας ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης. Η ΕΡΤ αποκτά τα δικά της δορυφορικά προγράμματα για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ανακοίνωση ΠΟΓΕΔΥ

Η ΠΟΓΕΔΥ καταδικάζει την πραξικοπηματική έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία οι Υπουργοί της Κυβέρνησης θα μπορούν να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις συμφωνίες τους με την Τρόικα. Ο στόχος είναι προφανής και αφορά στην άμεση διάλυση των δημοσίων φορέων και τις άμεσες ή έμμεσες απολύσεις 14.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σήμερα η Κυβέρνηση αποφάσισε τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ. Με αυτόν τον πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο βάζει «λουκέτο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στην αντικειμενική ενημέρωση και στον πλουραλισμό των ειδήσεων καταφέρνοντας ένα βαρύτατο πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία.
Η ΠΟΓΕΔΥ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα, αλλά και κάθε πολίτη, να αποτρέψουν τα σχέδια Κυβέρνησης και Τρόικας, που επιδιώκουν με συνοπτικές διαδικασίες να διαλύσουν τους δημόσιους φορείς, να συρρικνώσουν τα δημόσια αγαθά και να προσθέσουν χιλιάδες εργαζόμενους στις λίστες των ανέργων.

πηγη
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID