EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η μετενέργεια και η κόντρα που έρχεται

Σε συνθήκες εργατικής αναταραχής και έντασης θα κληθούν οι κοινωνικοί εταίροι να διαπραγματευτούν τις αποδοχές των εργαζομένων, μετά την επικείμενη στις 14 Μαΐου λήξη του 3μηνου της μετενέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αλλά και  42 κλαδικών συμβάσεων. 

Η γενική ισχύς και η άμεση επεκτασιμότητα της ΕΓΣΣΕ καταργήθηκαν, αν και υπάρχει η δυνατότητα να υπογράφονται πολλές συλλογικές συμβάσεις (πάνω από τον κατώτατο μισθό 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών.), που όμως θα ισχύουν μόνο για τους εργοδότες που θα τις υπογράφουν.

Έτσι, αντιμέτωποι με μειώσεις των αποδοχών τους βρίσκονται 350.000 ανειδίκευτοι εργάτες, που μέχρι τώρα καλύπτονταν από την (ΕΓΣΣΕ), αλλά και 43 κλάδοι εργαζομένων (τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στην ποτοποιία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στις εταιρίες αναψυκτικών, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες απορρυπαντικών, παστερίωσης γάλακτος και αρτοποιίας, στην καπνοβιομηχανία, στα καταστήματα πώλησης κρέατος, γεωπόνοι και ηλεκτροτεχνίτες). 


Σημειωτέον ότι από το Φεβρουάριο του 2012 έχουν καταργηθεί το επίδομα γάμου και όλα τα επιδόματα που προβλέπονταν από τις κλαδικές συμβάσεις, μειώσεις αποδοχών που κυμαίνονται από 10% -20%.

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργοδότες να αποκαταστήσουν από κοινού τον δικαιοπολιτικό του ρόλο της ΕΓΣΣΕ που κατάργησε η Τρόικα με μία μονομερή συμφωνία νέας ΕΓΣΣΕ που θα ισχύει μόνο για τα μέλη της, και η οποία θα διατηρεί τα προβλεπόμενα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για τους κατώτατους μισθούς, το 13ο και 14ο μισθό. 


Η ΓΣΕΕ επικαλείται έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και ζητάει 751 ευρώ κατώτατο μισθό και επαναφορά των τριετιών, καθώς και ολική επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της διαιτησίας. 

Αιτήματα που απέρριψαν οι εργοδότες στην πρώτη συνάντηση. Η ΓΣΕΕ από την άλλη, ως μόνη ελπίδα επιβίωσής της, έχει μια σοβαρή κόντρα με τις οργανώσεις των εργοδοτών, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές.

rizopoulospost.com
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID