EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Επισήμως στην ατζέντα του Eurogroup το κούρεμα των καταθέσεων!


 

Κούρεμα καταθέσεων σε προβληματικές τράπεζες προβλέπει προσχέδιο νόμου που θα συζητηθεί στο Eurogroup της Παρασκευής.

Η ρύθμιση αποτελεί ένα σενάριο που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, ενδεχόμενο που θα αξιολογήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Δουβλίνο.

Η Κομισιόν έχει ήδη συντάξει το πρώτο προσχέδιο του νόμου, αλλά κάλεσε τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο να αποφασίσουν εάν και πότε οι καταθέτες θα υποστούν ζημιά, στην περίπτωση που μια προβληματική τράπεζα διασωθεί ή κλείσει.

Το σχέδιο έρχεται λίγο μετά την απόφαση απόφαση για τη διάσωση της Κύπρου με κούρεμα των καταθέσεων, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη, αλλά πλέον αποτελεί προηγούμενο.

Το προσχέδιο έρχεται ωστόσο σε αντίφαση με τη διαβεβαίωση του προέδρου της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι ότι η συμφωνία της Κύπρου δεν αποτελεί μοντέλο και σε κάθε περίπτωση, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένες.

Σε τεχνικό επίπεδο το της ιρλανδικής προεδρία της ΕΕ προβλέπει κούρεμα και στις καταθέσεις της διατραπεζικής αγοράς, διάρκειας κάτω του ενός μήνα. Η κίνηση αυτή θεωρείται αρκετά παρακινδυνευμένη, καθώς η ΕΚΤ ακόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το "πάγωμα" της διατραπεζικής αγοράς για τις τράπεζες από τις πιο αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID