EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ο Γιώργος ταξιδεύει και διδάσκει... δικαιολογίες


«Είμαι βέβαιος ότι θα είχαμε κερδίσει το δημοψήφισμα. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που σίγουρα κατάφερα ήταν να δημιουργήσω μία ευρεία πολιτική συναίνεση για τη συμφωνία που είχα πετύχει, συναίνεση που δεν υπήρχε τότε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».
Με αυτά τα λόγια, εν μέσω χειροκροτημάτων διεθνούς ακροατηρίου, έκλεισε την τελευταία του διάλεξη στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια ο Γ. Παπανδρέου (20.2.2013), με τον ίδιο τρόπο μιλούσε πριν από λίγους μήνες στις διαλέξεις στο Χάρβαρντ ή σε διαλέξεις που διοργανώθηκαν από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, αλλά και σε διάφορα γκαλά και κοκτέιλ πάρτι που δίνει φυσικά επ' αμοιβή.
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ο πρωθυπουργός που έβαλε την Ελλάδα στο ΔΝΤ και κατέρριψε όλα τα ρεκόρ αντιδημοτικότητας μέσα σε λίγους μήνες, υπερασπίζεται μέχρι κεραίας την πολιτική του πότε ρίχνοντας την ευθύνη στους Ευρωπαίους ηγέτες και πότε εξηγώντας «πώς θα ξανασχεδιάσουμε την Ευρώπη», όπως ήταν ο τίτλος του μαθήματος που παρέδιδε στο Χάρβαρντ. Φοιτητές, στελέχη επιχειρήσεων, πολιτικοί «σπρώχνονται» και πληρώνουν μέχρι και 400 ευρώ -όπως έχει γραφτεί και στο διεθνή Τύπο και δεν έχει διαψευστεί- για να τον ακούν να εξηγεί γιατί η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια είναι στο «γύψο» και το ΠΑΣΟΚ στην εντατική, γιατί δέχθηκε να είναι εκείνος που θα ανοίξει το δρόμο της φθηνής εργασίας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο.
«Σνομπάρει»
Στην Ελλάδα, οι πολιτικοί του αντίπαλοι, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, έχουν ξεσηκωθεί επειδή, όπως λένε, πλουτίζει από το ελληνικό δράμα και σνομπάρει το ελληνικό Κοινοβούλιο, επειδή βρίσκεται το μεγαλύτερο διάστημα στο εξωτερικό. «Παίρνει από 30.000 μέχρι 55.000 δολάρια σε κάθε του εμφάνιση», φωνάζουν και ξεσήκωσαν θύελλα όταν ακύρωσε μία διάλεξη στο Τορόντο για να έρθει ασθμαίνοντας στην Αθήνα και στην ελληνική Βουλή, ώστε να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων του Νοεμβρίου και να κρατήσει τα προσχήματα. Μέχρι και ερωτήσεις στη Βουλή κατατέθηκαν για να παρακρατείται η βουλευτική του αποζημίωση τις ημέρες που βρίσκεται στο εξωτερικό, τις οποίες εύκολα απέκρουσε με μία επιστολή του (8.1.2013) στον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊ-μαράκη, με την οποία ζητούσε όσο βρίσκεται εκτός Ελλάδας να μην πληρώνεται από την ελληνική Βουλή. Αυτό όμως είναι το ζήτημα για τη μετά το 2011 πολιτική δράση του Γ. Παπανδρέου;
Κανείς από τους επικριτές του δεν ασχολήθηκε επί της ουσίας με τα όσα λέει ο Γ. Παπανδρέου σε αυτές τις διαλέξεις. Εκεί που επιμένει ότι ξόδεψε όλο του το πολιτικό κεφάλαιο για να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν του έδωσαν τον απαιτούμενο χρόνο και πετάει δανεικά «τσιτάτα», όπως του Κορνήλιου Καστοριάδη για το τι είναι επανάσταση. Εκεί που υπεραμύνεται των εμφανίσεών του στο εξωτερικό (σ.σ. στην Ελλάδα ακόμα δεν μπορεί να εμφανιστεί, παρά μόνο στο προστατευμένο περιβάλλον κάποιων κλακαδόρων, αλλά και κάποιων άλλων αμήχανων του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ) λέγοντας ότι «όσο περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες και προσωπικότητες της χώρας θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες διεθνείς εκδηλώσεις, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και την προβολή των εθνικών μας θέσεων».
Ο λαϊκισμός, όμως, με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να μην ασχοληθεί ποτέ στα σοβαρά η ελληνική κοινωνία με το τι έπραξε ως πρωθυπουργός αλλά και το τι λέει σήμερα ως καλεσμένος στο εξωτερικό. Προκαλώντας θόρυβο για τις αμοιβές του στις διάφορες διαλέξεις -χρήματα που του προσφέρονται, όπως και σε άλλους πρώην πρωθυπουργούς και πολιτικούς ηγέτες που πέτυχαν ή απέτυχαν-, του... προσφέρουν το καλύτερο άλλοθι. Φωνάζοντας για την πολυτελή διαβίωσή του (ακριβά σπορ, δείπνα σε ακριβά εστιατόρια κ.λπ.) ή πολυτελή διαμονή του με έξοδα τρίτων, σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα, που στενάζει, «πουλάνε» μεν κοινωνική ευαισθησία, αλλά παράλληλα προτρέπουν την ελληνική κοινή γνώμη να ασχοληθεί με το παρόν και όχι με το πρόσφατο, δύσκολο για τον ίδιο αλλά και όσους του ασκούν κριτική, παρελθόν.

Μένει μακριά από τη λίστα Λαγκάρντ

Η επιθυμία του ίδιου του Γ. Παπανδρέου να τον ξεχάσει η ελληνική κοινή γνώμη -όχι όμως και η διεθνής κοινότητα- εξηγεί την επίμονη προσπάθειά του να μην μπει στο κάδρο των ευθυνών της πολύκροτης υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.
Αφού με την πλάτη του σημερινού ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου, αλλά και της Ν.Δ. του Α. Σαμαρά, κατάφερε να μην παραπεμφθεί όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τώρα κινείται ως παρών-απών της υπόθεσης. Αρχικά άφηνε να διαρρεύσει ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης την κλήση του στην προκαταρκτική επιτροπή, μετά έστειλε υπόμνημα, με τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής να δικαιολογεί την ενέργειά του δηλώνοντας ότι «όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί που κλήθηκαν σε αντίστοιχες επιτροπές το ίδιο έκαναν».
Στο υπόμνημα φαίνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου αντιμετωπίζει την όλη διαδικασία αφ' υψηλού. Δεν απάντησε σε κανένα ουσιαστικό ερώτημα από τα όσα έχουν τεθεί από την προηγούμενη διαδικασία, κάτι που προέτρεψε την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) να υποβάλει νέο αίτημα για επανάκληση του πρώην πρωθυπουργού στην προκαταρκτική. Με ψήφους οκτώ έναντι μιας (του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα), η επιτροπή τάχθηκε υπέρ νέας κλήτευσης και της φυσικής παρουσίας του κ. Παπανδρέου έναντι των μελών της.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ωστόσο, ότι αυτή τη φορά ο Γ. Παπανδρέου θα καθίσει στην καρέκλα του μάρτυρα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι αν επιλέξει και για δεύτερη φορά να μην παραστεί, η Ν.Δ. δεν θα επιμείνει στην κλήτευσή του. Αν στις ψήφους των μελών της Ν.Δ. στην επιτροπή προστεθούν αυτές του Π. Ρήγα, αλλά και του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου, που φέρεται να διαφωνεί με την κλήτευση Παπανδρέου για δεύτερη φορά, τότε ο πρώην πρωθυπουργός θα πετύχει τον αρχικό του στόχο. Να μείνει εκτός κάδρου ευθυνών για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Και έτσι να συνεχίσει τη διεθνή του δράση, υπερασπιζόμενος την πολιτική του και τις αποφάσεις που έβαλαν την Ελλάδα σε λιτότητα άγνωστης διάρκειας και τη βύθισαν σε μείζονα οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID