EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η ΕΕ βάζει τέλος στις στεγαστικές «φούσκες»

Τέλος στις στεγαστικές «φούσκες» επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθώντας νομοθεσία για τα στεγαστικά δάνεια σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν μελλοντικές στεγαστικές «φούσκες» που επιδείνωσαν την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Η νέα νομοθεσία θα υποχρεώνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μίας αγοράς που ανέρχεται σε 6,5 τρισ. ευρώ σε ολόκληρη την ευρωζώνη να ελέγχουν με αυστηρά κριτήρια τους πελάτες και τη δυνατότητά τους να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους, απαγορεύοντας κατά πάσα πιθανότητα όσους εγγυώνται για τον εαυτό τους.

Οι νέοι κανόνες θα καθιστούν παράνομη την πρακτική πολλών τραπεζών να πληρώνουν περισσότερα τους υπαλλήλους που ελέγχουν την αξιοπιστία των πελατών με βάση τον αριθμό των δανείων που θα εγκρίνουν, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο ανεύθυνες αποφάσεις.

«Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα οι συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γι’ αυτούς τους σημαντικούς κανόνες ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές και οι τράπεζες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής προεδρίας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα πρέπει να επικυρωθεί από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πριν μπει σε ισχύ στα μέσα του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στεγαστικές «φούσκες» πυροδότησαν την κρίση σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Ιρλανδία και η Ισπανία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επισφάλειες δισεκατομμυρίων και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να εγκρίνουν πακέτα διάσωσης ώστε να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.

Στη νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνονται και κανόνες για το διασυνοριακό ανταγωνισμό μεταξύ τραπεζών. 
 
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID